Έχεις σκεφτεί ποτέ τι προκαλεί ένα απλό χάδι στο μωρό σου;


Τα μωρά λειτουργούν μ’ ένα μαγικό τρόπο που πολλές φορές αδυνατούμε να καταλάβουμε. Η επίδραση των γονιών στο βρέφος είναι τεράστια, αυτό το γνωρίζαμε ήδη, όμως, τώρα μαθαίνουμε μερικά πράγματα παραπάνω σχετικά με το πώς λειτουργεί ο ευαίσθητος εγκέφαλος των μωρών.
Έχεις σκεφτεί ποτέ τι προκαλεί ένα απλό χάδι στο μωρό σου; Ότι το ηρεμεί το έχεις καταλάβει και το βλέπεις, αλλά γνωρίζεις πώς ακριβώς επιδρά μέσα του;

Επιστήμονες αποφάσισαν να ρίξουν λίγο φως στο συγκεκριμένο θέμα, σε μια έρευνα που δύσκολα διαβάζουμε χωρίς να σκεφτόμαστε μωράκια ν’ απολαμβάνουν το χάδι των γονιών τους!

Όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ, το απαλό κι αργό χάδι σ’ ένα μωρό, δεν το ηρεμεί απλά, αλλά του απομακρύνει και τον πόνο.

Δηλαδή; Το χάδι είναι σε θέση να μειώσει στον εγκέφαλο τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο, σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα. Οι ερευνητές μάλιστα προτείνουν ότι η ιδανική ταχύτητα για να χαϊδεύεις το μωράκι σου, εάν θέλεις να λειτουργήσει το χάδι σαν «παυσίπονο» είναι περί τα τρία εκατοστά το δευτερόλεπτο!

Κάθε γονιός γνωρίζει από προσωπική εμπειρία ότι το μωρό ηρεμεί με τα χάδια, ειδικά εάν το μωράκι πρέπει να κάνει κάποια ιατρική εξέταση, ένα εμβόλιο ή να του πάρουν αίμα.

Για την έρευνά τους, οι Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», κατέγραψαν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 32 μωρά.

Όπως αποδείχθηκε, τα μισά από αυτά, τα οποία τα χάιδευαν με μια μαλακή βούρτσα, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 40% λιγότερα νευρωνικά αποτυπώματα πόνου στον εγκέφαλό τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα μισά που δεν τα είχαν χαϊδέψει.

«Το άγγιγμα φαίνεται να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα, χωρίς μάλιστα παρενέργειες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, η οποία συμπλήρωσε πως «ενστικτωδώς οι γονείς χαϊδεύουν τα μωρά τους με την ιδανική ταχύτητα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ