ΗΠΑ FDA: Προτείνει αλλαγή των κριτηρίων για τον ορισμό των τροφίμων ως “υγιεινών”


ΗΠΑ FDA: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια νέα πρόταση που θα αλλάξει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ως “υγιεινό”. Σύμφωνα με τον FDA, πάνω από το 80% των ανθρώπων στις ΗΠΑ δεν τρώνε αρκετά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολλά πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια της διάσκεψης του Λευκού Οίκου για την πείνα, τη διατροφή και την υγεία, καθώς και της δημοσίευσης της σχετικής στρατηγικής.

“Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας του έθνους μας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Xavier Becerra.

“Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τι συνιστά υγιεινή διατροφή.

Η κίνηση του FDA θα βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων Αμερικανών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και τη διάσωση ζωών”.

Κριτήρια για την επισήμανση των τροφίμων ως “υγιεινών”

Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ, περίπου το πέντε τοις εκατό όλων των συσκευασμένων τροφίμων που αγοράζουμε φέρει την ετικέτα “Υγιεινά”.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο ορισμός, ο οποίος καθορίστηκε το 1994, επιτρέπει στους κατασκευαστές τροφίμων να προσθέτουν τη λέξη “υγιεινό” στα προϊόντα τους, εφόσον τα προϊόντα έχουν περιορισμένες ποσότητες ολικών λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου και παρέχουν τουλάχιστον το 10% της ημερήσιας αξίας ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες.

Το 2016, ο F.D.A. επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές της για να επιτρέψει σε ορισμένα τρόφιμα να περιέχουν περισσότερα ολικά λιπαρά και να συμπεριλάβει ορισμένα που παρέχουν τουλάχιστον το 10 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης D ή του καλίου.

Για κάποιο λόγο, στις κατευθυντήριες γραμμές του 2016 δεν υπάρχει όριο για τα προστιθέμενα σάκχαρα, παράλειψη που ο FDA θεωρεί ότι δεν συνάδει με τη σημερινή διατροφική επιστήμη.

Και το CNN News αναφέρει ότι ο FDA λέει ότι ήρθε η ώρα να “επικαιροποιήσει την επιστήμη”.

Αντί να μετράνε μόνο μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, οι υγιείς ισχυρισμοί θα λαμβάνουν επίσης υπόψη την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα τρόφιμα, καθώς και τη θρεπτική πυκνότητα. Προκειμένου να φέρουν τον ισχυρισμό “υγιεινό”, τα προϊόντα θα πρέπει να:

Να περιέχουν μια ορισμένη σημαντική ποσότητα τροφίμων από τουλάχιστον μία από τις ομάδες ή υποομάδες τροφίμων (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.λπ.) που συνιστώνται από τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές.

Να τηρούν συγκεκριμένα όρια για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και τα πρόσθετα σάκχαρα. Το όριο για τα όρια βασίζεται σε ένα ποσοστό της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ) για το θρεπτικό συστατικό και ποικίλλει ανάλογα με το τρόφιμο και την ομάδα τροφίμων. Το όριο για το νάτριο είναι το 10% της DV ανά μερίδα (230 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα).

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της διατροφής λένε ότι ο προτεινόμενος κανόνας έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά δεν προχωράει αρκετά μακριά για να ενθαρρύνει καλύτερες επιλογές τροφίμων.

“Ο δυνητικός αντίκτυπος όπως τον βλέπουμε είναι αρκετά περιορισμένος”, δήλωσε η Eva Greenthal, ανώτερη συνεργάτης επιστημονικής πολιτικής στο μη κερδοσκοπικό

Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον.

Η Greenthal λέει ότι ο αριθμός των τροφίμων που φέρουν σήμερα τον εθελοντικό ισχυρισμό “υγιεινό” είναι ελάχιστος και ότι η αυστηροποίηση των προτύπων θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ποσοστού αυτού.

Επισημαίνει ότι εκεί που οι άνθρωποι πραγματικά δυσκολεύονται είναι να κατανοήσουν πότε ένα τρόφιμο δεν είναι θρεπτικό. Ο ισχυρισμός “υγιεινό” δεν βοηθάει σε αυτό.

Συνήθως, αφού ο F.D.A. προτείνει έναν κανόνα, η υπηρεσία ζητά σχόλια από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες υγείας και το ευρύ κοινό πριν ο κανόνας τεθεί σε ισχύ, δήλωσε ο Dr. Peter Lurie, εκτελεστικός διευθυντής και πρόεδρος του Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή και περισσότερο, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ