Ηλεκτρικό ρεύμα: «Μπλόκο» στην αλλαγή παρόχου χωρίς να εξοφληθούν τα χρέη


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι έχουν ανοίξει οι συζητήσεις για να μπει ένα τέλος στην τακτική μερικών που μεταπηδούν από τον ένα πάροχο στον άλλο αφήνοντας πίσω τους χρέη.

Δεν θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο οι καταναλωτές χωρίς να έχουν πρώτα εξοφλήσει τις οφειλές τους, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση. Αυτή η ρύθμιση έρχεται για να βάλει «στοπ» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως επεσήμανε ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας.

Σε συνέντευξή του, χθες (6/10), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι στο υπουργείο έχουν ανοίξει οι συζητήσεις για να μπει ένα τέλος στην τακτική μερικών που μεταπηδούν από τον ένα πάροχο στον άλλο αφήνοντας πίσω τους χρέη. Διευκρίνισε, δε, ότι «οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αλλάζουν πάροχο ανεξαρτήτως των οφειλών τους για να μπορούν να εξυπηρετούνται όσοι αντικειμενικά δυσκολεύονται να πληρώσουν εγκαίρως το λογαριασμό τους.»

«Συζητάμε όμως τρόπους προκειμένου να μη μεταπηδούν από τον έναν πάροχο στον άλλον αφήνοντας πίσω τους χρέη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το συζητάμε και θα προχωρήσουμε σε δίκαιες παρεμβάσεις ώστε να μην αυξηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Ένα από τα ζητήματα που συζητιούνται πάνω σε αυτό είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων που θα συνεκτιμούν τη διαχρονική συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς τις οφειλές τους και την εξόφληση των λογαριασμών τους.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η στήριξη στα νοικοκυριά θα συνεχιστεί καθώς «υπάρχουν οι απαραίτητες πηγές», ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ότι δε θα χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά.

Παράλληλα ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές ρεύματος. Βάσει του σχεδίου, κάθε Νοέμβριο θα ελέγχονται τα έσοδα και οι ζημίες των παρόχων για τους προηγούμενους δέκα μήνες και εφόσον υπάρχει διαφορά από την προαναγγελία τιμών ρεύματος, αυτή θα ανακτάται. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι σε περίπτωση ζημίας δε θα επιστρέφονται χρήματα στους προμηθευτές.

Σχετικές ειδήσεις:

Σκρέκας: Φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές μέσω του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων των προμηθευτών

Νέες διευκολύνσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2025


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ