Αθανάσιος Δεβλιώτης στο healthweb: Όραμα μου η αποζημίωση της οδοντιατρικής θεραπείας

Σήμερα φιλοξενούμε στο www.healthweb.gr και στην εκπομπή OPINION HEALTH τον κύριο Αθανάσιο Δεβλιώτη, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Δεβλιώτης: Οι εκπομπές αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές και για εμάς που θέλουμε να εκπέμψουμε μηνύματα και προφανώς για τους θεατές σας και για τους πολίτες αυτής της χώρας που πρέπει να μαθαίνουν από επίσημα χείλη  τα μηνύματα αυτά.

Κύριε Δεβλιώτη το μεγάλο γεγονός αυτή τη στιγμή για τους οδοντιάτρους είναι το 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το οποίο έχει τον τίτλο «Αναγέννηση στην Οδοντιατρική». Ήθελα να σας ρωτήσω γιατί αναγέννηση, δηλαδή μπορεί να σημαίνει ότι απαιτείται να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στο χώρο της οδοντιατρικής ώστε να ανταπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου;

Ο τίτλος και μόνο είναι ικανός να μας κάνει να μιλάμε 30 λεπτά μόνο γι’ αυτό.

Να το κάνουμε πιο συνοπτικά.

Έχει μία ευρύτητα αυτός ο τίτλος από όλες τις απόψεις. Καταρχάς θέλω να πω για το συνέδριο, ήταν προγραμματισμένο να γίνει το 2019 αυτό το συνέδριο, το 40ο. Λόγω της πανδημίας του Covid που έπεσε τότε σαν κεραυνός εν αιθρία αναβλήθηκε δύο φορές, δεν ματαιώθηκε όμως, τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να οργανώνουμε αυτό το συνέδριο.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία τα προηγούμενα δύο χρόνια αντί του δια ζώσης συνεδρίου έκανε διαδικτυακές ημερίδες και σεμινάρια αλλά άλλο είναι το δια ζώσης, άλλο είναι η επαφή όλων των συναδέλφων, η άμεσα επικοινωνία. Για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός, το αναγέννηση έχει να κάνει οπωσδήποτε με την εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης που αφορά αναγεννητικές και αναπλαστικές τεχνικές αλλά από εκεί και πέρα για μένα το αναγέννηση σημαίνει ότι έχουμε μία αναγέννηση στο επάγγελμά μας, μία αναγέννηση στην οδοντιατρική παιδεία, την κουλτούρα του πολίτη για την οποία θα μιλήσουμε πάρα πολύ έντονα, μία αναγέννηση κοινωνική, μία αναγέννηση η οποία αφορά την κάλυψη της οδοντιατρικής και από την πολιτεία μέσω ασφαλιστικών ταμείων.

Θα τα πούμε όλα.

Οπότε όλα αυτά νομίζω ότι κατευθύνονται στην αναγέννηση.

Κύριε Δεβλιώτη πιστεύετε ότι οι οδοντίατροι στην Ελλάδα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ώστε να μπορούν να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες και να μπορούν να τις εντάσσουν στη θεραπεία των ασθενών;

Η ερώτησή σας είναι μία καταπληκτική πάσα να μιλήσω για όλους τους συναδέλφους μου. Να είστε σίγουρη  ότι οι Έλληνες οδοντίατροι είναι από τους καλυτέρους στον κόσμο. Οι Έλληνες οδοντίατροι πραγματικά μας κάνουν περήφανους και στο εξωτερικό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Αμερική. Τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως ακαδημαϊκοί. Αυτό που εμένα με προβληματίζει κυρίως και θέλω να το αποδώσω σωστά να το καταλάβει ο θεατής είναι ότι η οδοντιατρική κάνει άλματα προόδου ως επιστήμη, προφανώς και οι τεχνικές γίνονται γνωστές, συγχρονίζονται οι Έλληνες οδοντίατροι πέρα από αυτούς που τελειώνουν τώρα και εκσυγχρονίζονται και οι παλιοί γιατί η συνεχιζόμενη εκπαίδευση για εμάς είναι ουσιαστική, γιατί κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια και περνάει μέσα από την οδοντιατρική ομοσπονδία με μοριοδότηση σε συναδέλφους. Αυτό λοιπόν που με προβληματίζει είναι κατά πόσο οι νέες αυτές τεχνικές και η εφαρμογή τους που έχουν ένα υψηλότερο κόστος προφανώς, ένα υψηλό κόστος, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν οι Έλληνες πολίτες σήμερα ακόμη περισσότερο, με την τεράστια οικονομική κρίση που υπάρχει. Και βέβαια αυτή η οικονομική κρίση μεταξύ μας είναι από το 2010 με τα μνημόνια κλπ.

Πριν πάμε στους πολίτες ήθελα να μου απαντήσετε αν οι οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι για να χειριστούν αυτές τις νέες τεχνολογίες και μετά θα πάμε να δούμε πως θα τις αποδεχθεί ο πολίτης. Γιατί ο γιατρός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να γνωρίζει να τις χειρίζεται καταρχάς και δεύτερον να ενημερώσει τον ασθενή του γι’ αυτό ρωτάω, είναι σε θέση; Είναι εκπαιδευμένοι;

Οι οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι και όπως σας είπα συνεχώς εκπαιδεύονται, διότι η δική μας επιστήμη πράγματι είναι δυναμική και απόλυτα συνυφασμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αυτό είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο, από εκεί και πέρα θα επαναλάβω ότι το πολύ ακριβό κόστος του εξοπλισμού, των αναλωσίμων, τα οποία ακριβαίνουν αφάνταστα την τελευταία περίοδο, όλα αυτά μετακυλίονται προφανώς κόστος μίας θεραπείας που για να είμαι ειλικρινής ακόμα μπορούμε, προσπαθούμε μάλλον με αγώνα να τα απορροφούμε. Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο είναι και κοινωνικό και θέλω να το λάβουμε υπόψη από τη μία και από την άλλη μπορούμε να πούμε και κάποιες λύσεις στη συνέχεια. Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να πω και κάτι που είναι από τις τελευταίας ειδήσεις.

Πείτε μου ναι.

Στην τελευταία συνεδρίαση που είχαμε στο ΚΕΣΥ, επιτέλους, μιλάω για οδοντιατρικές τώρα τεχνικές, δεν μιλάω για άλλα θέματα πιο συνδικαλιστικά, επιτέλους έγινε δεκτή η χρήση εισπνεούμενου μείγματος πρωτοξειδίου του αζώτου και  οξυγόνου σε αναλογία 50-50, τι είναι όλο αυτό; Είναι μία τεχνική ασφαλέστατη, μία τεχνική η οποία προκαλεί ενσυνείδητη καταστολή στον ασθενή και ειλικρινά σας μιλώ απαγορευότανε στη Ελλάδα η τεχνική, ενώ είναι ευρέως διαδεδομένη.

Γιατί απαγορευότανε κύριε Δεβλιώτη; Και για να καταλαβαίνουν και οι τηλεθεατές μας, πείτε μας τι είναι αυτή η τεχνική;

Υπήρχε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα ότι απαγορεύεται το 2001,  δεν είχαν καθοριστεί τότε οι όροι και οι προϋποθέσεις που χρειάζονται τόσο στο ιατρείο όσο και στη διαπίστευση του οδοντιάτρου που θα τις εφαρμόζει και από εκεί και πέρα ίσως ήταν συνδικαλιστικό έλλειμμα; Πολιτιακό έλλειμμα; Εν πάση περιπτώσει δεν υπήρχε κάποια κατανόηση όταν μεταφέραμε αυτό το πρόβλημα, την προηγούμενη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, για κάποιον λόγο δεν υπήρχαν ευήκοα ώτα, δεν ξέρω πώς να το πω, ενώ συμφωνούσαν όλοι οι ιθύνοντες ότι πρέπει να το δούμε σοβαρά πάγωνε αυτό το θέμα.

Η βασική αιτιολογία που απαγορευόταν ποια ήταν; Ότι δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί το πρωτοξείδιο του αζώτου για ποιον λόγο, υπήρχε κάποια επικινδυνότητα;

Πιθανότατα τότε σας λέω, γιατί εγώ ήμουν φοιτητής ακόμη, όταν είδα τι είχε πει το ΚΕΣΥ τότε, είχε πει ότι να δούμε τους όρους, τις προϋποθέσεις αναλυτικά και να το περάσουμε. Τώρα αν υπήρχαν, δεν θέλω να μπαίνω σε τέτοιες διαδικασίες, αν υπήρχαν συντεχνιακές διαφορές κλπ δεν θέλω να μπαίνω σε αυτά, σημασία έχει ότι λύνεται, είναι ένα θέμα που λίμναζε και να σας πω ποια είναι η χρησιμότητα.

Ακριβώς, πείτε μας.

Είναι ένα οπλοστάσιο για την επιτυχή οδοντιατρική θεραπεία, είναι ένα δυνατό όπλο για την οδοντιατρική επιστήμη, γι’ αυτό και όπως σας είπα επιτρεπόταν σε όλο τον κόσμο πλην Ελλάδας, Λιθουανίας και Αυστρίας αν δεν κάνω λάθος.

Να μας πείτε  για τη μέθοδο για να καταλαβαίνει λίγο και το κοινό μας. Είναι μία μέθοδος που τι κάνει ακριβώς.

Είναι μία μέθοδος που με την εισπνοή μείγματος πρωτοξειδίου αζώτου και οξυγόνου σε αναλογία 50-50, υπάρχουν ασφαλέστατα μηχανήματα που έχουν κόφτη, οπότε έχουν αυτή την αναλογία, επιτρέπει στον ασθενή να έχει μία καταστολή, το οποίο προκαλεί και μερική αναλγησία, αλλά κυρίως έχει να κάνει με τον φοβικό ασθενή. Γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά εμείς τουλάχιστον το βλέπουμε στα ιατρεία μας, έχουμε ασθενείς που έχουν μία φοβία με τον οδοντίατρο, έχουν ψυχολογικό πρόβλημα που μπορεί να θέλουν να κάνουν τις θεραπείες και να έχουν την οδοντιατρική παροχή αλλά δυσκολεύονται και να συνεργαστούν. Δηλαδή η φοβία τους προκαλεί ακόμα περισσότερο πόνο άρα είναι σημαντικό για τον φοβικό ασθενή, είναι σημαντικό επίσης για ασθενείς οι οποίοι έχουν κάποια ψυχική αναπηρία ή σωματική αναπηρία ούτως ώστε να έχουν μία καλή διαχείριση του ασθενούς και να επιτυγχάνεται και μία μεγαλύτερη ταχύτητα σε ότι αφορά στην οδοντιατρική θεραπεία, όταν είναι ένας ασθενής συνεργάσιμος και ακούει και καταλαβαίνει τις οδηγίες τότε προφανώς η εργασία γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά.

Στην τεχνική αυτή υπάρχει κάποια επικινδυνότητα; Δηλαδή υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο γιατρός;

Όλα αυτά καθορίζονται στους όρους, στις προϋποθέσεις που αφορούν στη διαπίστευση των οδοντιάτρων που θα κάνουν αυτή την τεχνική. Προφανώς ο οδοντίατρος που θα μπορεί να παράσχει αυτή την τεχνική θα έχει περάσει από ένα σεμινάριο, το οποίο θα του δίνει τη δυνατότητα να  είναι πιστοποιημένος γι’ αυτή την εφαρμογή. Αλλά πιστέψτε με πραγματικά ότι είναι μία πολύ ασφαλής μέθοδος, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται παντού εδώ και πάνω από 30 χρόνια, 40. Θα έχει μόνο θετικά πλεονεκτήματα.

Πολύ σημαντικό κύριε Δεβλιώτη, οπότε έφτασε η ώρα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα .

Και αν θέλετε εδώ να συμπληρώσω ότι σε όλα αυτά που σας ανέφερα περί όρων και προϋποθέσεων χορήγησης που είναι ένα εγχειρίδιο εν πάση περιπτώσει, το έχουμε κάνει σε συνεργασία με αναισθησιολόγους, με Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, την κυρία Κασσιανή Θεοδωράκη, όπου συμμετείχαμε αυτή, εγώ ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και η Γενική Γραμματέας της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ελέγχθηκε από το ΚΕΣΥ, από την εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΣΥ και εγκρίθηκε ομόφωνα αυτό και από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ, οπότε τώρα είναι θέμα της Πολιτείας να άρει την απαγόρευση που υπήρχε στο Προεδρικό Διάταγμα.

 Είναι το επόμενο βήμα της εφαρμογής λοιπόν. Μπράβο, πολύ σημαντικό και συγχαρητήρια γι’ αυτό το επίτευγμά σας επί της Προεδρίας σας. Κύριε Δεβλιώτη πάμε να δούμε λίγο την ασφάλιση και να τα πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα έτσι ώστε να είμαστε κατανοητοί στους τηλεθεατές μας. Ποιες οδοντιατρικές υπηρεσίες των ασφαλισμένων αποζημιώνει αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ.

Αυτή τη στιγμή με πόνο το λέω ότι και αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται οδοντιατρική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Καμία υπηρεσία; Ούτε πρόληψη, ούτε κάποιο σφράγισμα;

Καμία. Καμία.

Καμία υπηρεσία. Γιατί θυμάμαι κύριε Δεβλιώτη ότι το 2018 εκκρεμούσε  μία απόφαση αλλά τελικά μάλλον δεν ψηφίστηκε, όπου θα κάλυπτε κάποιες βασικές οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα τότε, δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες; Δεν έγινε σοβαρός τελικά διάλογος με τα θεσμικά όργανα; Ενώ υπήρχε όντως για να είμαι ειλικρινή, φαινόταν τότε ότι υπήρχε μία διάθεση και από την Πολιτεία. Δεν ήταν απόφαση ήταν πιο πολύ έναρξη διαλόγου και μία πληροφόρηση που μπορεί πολλές φορές να διαχέεται σε όλους εσάς τους δημοσιογράφους από διαφορετική οπτική, διαφορετικό πομπό εν πάση περιπτώσει. Τότε όμως ενώ ήμασταν κοντά για να είμαι ειλικρινής υπήρξε ένας «εκβιασμός» από διαγνωστικά εργαστήρια, θα έκαναν απεργίες, θα έκλειναν, χρειάζονταν κάποια χρήματα με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα clawback και τελικά δόθηκε αυτό το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων, το οποίο είναι ελάχιστο αλλά είναι, ήταν υπαρκτό, δόθηκε γρήγορα στα διαγνωστικά. Οπότε θα έλεγα, για να είμαι δίκαιος ότι πάμε τελικά να υλοποιήσουμε αυτό, δηλαδή είμαστε σε μία έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο στο να πάμε να δώσουμε προληπτική έστω οδοντιατρική, πρωτογενή πρόληψη οδοντιατρική σε παιδιά και εφήβους, το οποίο μπορεί να φαίνεται λίγο ενδεχομένως τώρα που το συζητάμε σε κάποιους αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή η οδοντιατρική είναι ακριβή θεραπεία, δεν μπορείς με ένα κονδύλι της τάξης των 50, 60, 70, 80 εκατομμυρίων ευρώ να καλύψεις την οδοντιατρική όλων των Ελλήνων, πραγματικά, διότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει 8 εκατομμύρια Έλληνες, το να μπορέσουμε να παρέχουμε την οδοντιατρική περίθαλψη σε 8 εκατομμύρια Έλληνες με κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ είναι αδύνατον. Να σου δώσει δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ…

Κύριε Δεβλιώτη όμως μπορεί να γίνει μία αρχή. Δηλαδή να μπουν προφανώς κάποια κριτήρια ή να γίνει μία επιλογή όπως λέτε ίσως  σε παιδιά και εφήβους ή και μία επιλογή ασφαλισμένων όπου έχουν πιο χαμηλό εισόδημα, μπορεί να γίνει μία αρχή .

Μπορούν, αν υπάρχει διάλογος και κατανόηση θα γίνει η αρχή, απλά αυτό που ήθελα να γίνει σαφές και σε εσάς και στους θεατές σας είναι ότι η πρόληψη στα παιδιά και στους εφήβους, σωστά και στρατηγικά και στοχευμένα, θα φέρει πραγματικά ένα πολύ υψηλό επίπεδο στοματικής υγείας στο μέλλον. Δηλαδή θα πιάσει πραγματικά τόπο. Άρα είναι και επένδυση όλη αυτά για τα υγειονομικά συστήματα. Εμείς στην Οδοντιατρική Ομοσπονδία το λέμε χαρακτηριστικά ότι η πρόληψη στην οδοντιατρική είναι πραγματικός εμβολιασμός για την οδοντιατρική. Προλαμβάνεις και την τερηδόνα και τις ουλίτιδες άρα είναι πολύ σημαντικό. Και φυσικά βέβαια σε μία ευνομούμενη πολιτεία που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ληφθεί σοβαρά μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου τουλάχιστον να μην υποφέρουν, προκειμένου να έχουν την ελάχιστη στοιχειώδη κάλυψη γιατί η λειτουργία του στόματος είναι πολύ σημαντική και για όλα και για την ποιότητα ζωής και για την υγεία.

Και δημιουργούνται και πολλές παθήσεις κύριε Δεβλιώτη λόγω της κακής στοματικής κατάστασης .

Πάρα πολλές, ακριβώς. Στις μέρες που ζούμε, σε αυτή τη τεράστια οικονομική κρίση κάποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη άρα θέλει ουσιαστικό διάλογο, κατανόηση από τις μεριές τόσο των οδοντιάτρων όσο και της Πολιτείας για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Εσείς ως Πρόεδρος της ΕΟΟ έχετε μπει στο διάλογο με το Υπουργείο Υγείας;

Έχουμε μπει στο διάλογο, στις 21 Μαρτίου μάλιστα είχαμε φτάσει είχαμε φτάσει στη Βουλή, στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων και ευχαριστώ τον κύριο Οικονόμου, τον Πρόεδρο της επιτροπής που μας κάλεσε, όπου μιλήσαμε για την αξία της στοματικής υγείας για τη σημασία της στοματικής υγείας και για το ότι πρέπει να ληφθεί γρήγορα μέριμνα και εκεί ήταν και ο Υπουργός Υγείας, όντως μας άκουσε και πραγματικά ομολογώ ότι συμφώνησε, θεωρώ ότι έχει δεσμευτεί στο να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και όποτε έχουμε έρθει σε επικοινωνία, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου θα είναι νομίζω, θα κηρύξει άλλωστε την έναρξη του συνεδρίου μας, οπότε πιστεύω ότι πραγματικά είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την πρόταση.

Κύριε Δεβλιώτη όσον αφορά στους ελέγχους των οδοντιάτρων, γιατί πάρα πολλές φορές υπάρχουν καταγγελίες ότι υπερχρεώνονται κάποιοι πολίτες, ασθενείς κλπ και ίσως και κυρίως όταν πηγαίνουν ιδιωτικά. Αυτή τη στιγμή πως γίνεται ο έλεγχος αυτός;

Τι εννοείτε; Δεν το καταλαβαίνω.

Ο έλεγχος κάποιων οδοντιάτρων όταν υπερχρεώνουν τον ασθενή και κυρίως θα γίνεται όταν πηγαίνει κανείς χωρίς το ταμείο του.

Για να πούμε την έκφραση υπερχρέωση σημαίνει ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη τιμολόγηση που πρέπει να εφαρμόζεται και να υιοθετείται.

Αυτό λέω πως γίνεται ο έλεγχος;

Λοιπόν εγώ σας πληροφορώ ότι τώρα στην τελευταία, αυτή συνεδρία της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, περάσαμε και την κοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων. Κάναμε μία εξαιρετική μελέτη στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, συγχαίρω τους συναδέλφους που ανέλαβαν την εκπόνηση αυτής της εργασίας. Σε συνεργασία μάλιστα με τον Καθηγητή, τον κύριο Υφαντόπουλο, με τον κύριο Κοντό, πρώην Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οδοντίατρο και νυν Διευθυντή του Υπουργού, τον κύριο Διαμαντόγλου που ήταν Διοικητής στο νοσοκομείο Πύργου, οπότε κάναμε την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων προκειμένου αν είναι δυνατόν να πάρει και ΦΕΚ αυτή η κοστολόγηση. Λοιπόν, σας είπα και προηγουμένως, η οδοντιατρική θεραπεία είναι ακριβή. Δεν είναι ακριβώς ο οδοντίατρος και δη ο Έλληνας οδοντίατρος, είναι η 4η πιο ακριβή θεραπεία παγκοσμίως η οδοντιατρική. Οπότε όλο αυτό που μου λέτε για την υπερχρέωση φαντάζομαι εννοείτε ότι είναι κάποιος πανάκριβος, κάπως έτσι το εννοείτε. Είναι κάπως αυθαίρετα όλα αυτά και δεν μπορώ να σας δώσω κάποια σαφή απάντηση, καταλαβαίνετε; Στο κάτω κάτω της γραφής…

Αυθαίρετα δεν θα τα έλεγε κανείς όταν υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες.

Αυθαίρετα τα αντιλαμβάνομαι εγώ. Εννοείτε ότι κάποιος είναι κατά τη γνώμη σας πανάκριβος, κάτι τέτοιο δεν εννοείτε;

Κύριε Δεβλιώτη και επειδή λέτε ότι είναι και μία ακριβή θεραπεία θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερος έλεγχος. Οπότε κατά καιρούς υπάρχουν καταγγελίες ότι υπάρχουν πολύ υψηλές τιμές και υπάρχουν υπερχρεώσεις σε κάποιους ασθενείς.

Καταγγελίες από πού, από ποιον φορέα γίνονται αυτές οι καταγγελίες;

Από πολίτες.

Προς τα πού απευθύνονται οι καταγγελίες εννοώ; Στην εφορία; Δεν καταλαβαίνω, αυτό εννοώ αυθαίρετα.

Ναι, ok, το σημαντικό είναι αυτό που είπατε, ότι έχει ξεκινήσει μία κοστολόγηση άρα από εκεί και πέρα θα υπάρχει ένα ενιαίο κοστολόγιο, αυτό λέτε;

Δεν ξέρω αν θα υπάρχει ενιαία κοστολόγηση αλλά εν πάση περιπτώσει θα γνωρίζει οποιοσδήποτε ασθενής πόσο κοστίζει μία πράξη. Από εκεί και πέρα η ελεύθερη επιλογή του γιατρού και ο ασθενής σε ποιον γιατρό θα πάει και τι τιμές θα έχει είναι δικό του θέμα να αποφασίσει. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ κατά βάση κυρία Ντάμπου ότι οι Έλληνες ασθενείς από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι πολλοί οδοντίατροι στη χώρα μας έχουμε την χειρότερη, ας πούμε, αναλογία πληθυσμού κατ’ οίκον, με οδοντιάτρους, όλοι είναι σε κάποιον οδοντίατρο, συνήθως είναι αφοσιωμένοι, συνήθως δηλαδή υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης και αφοσίωσης του οδοντιάτρου με τον ασθενή του, οπότε νομίζω ότι αυτά τα περιστατικά που μου λέτε, μπορώ να καταλάβω πάνω κάτω γιατί επρόκειτο, ότι είναι λίγα, είναι πάρα πολύ λίγα σε σχέση με το όλο.

Καλό είναι όμως να υπάρχει η πρόβλεψη. Να σας ρωτήσω…

Ναι να σας πω κι εγώ γιατί είμαι υποχρεωμένος  ως οδοντίατρος, αυτή είναι η δουλειά μου κι εγώ οδοντιατρείο έχω και εκπροσωπώ και όλους τους 15.000 οδοντιάτρους ότι και αυτό δεν ακούγεται και θέλω και ευχαριστώ που είμαι εδώ και ευχαριστώ που μου κάνατε αυτή την ερώτηση. Οι οδοντίατροι το είπα και προηγουμένως έχουν απορροφήσει τις τρομακτικές αυξήσεις, τις έχουν απορροφήσει, τις έχουν μειώσει πάρα πολύ από το κέρδος τους και θα πω τουλάχιστον από την πλειοψηφία των γιατρών που γνωρίζω κάνουν και πάρα πολλές εκπτώσεις, κάνουν και πάρα πολλές εργασίες συμπληρωματικά σε μία μεγάλη εργασία σχεδόν δωρεάν για να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό και να παρέχουν και την κατάλληλη οδοντιατρική θεραπεία. Αυτό θα ήθελα πάρα πολύ να ακουστεί από την εκπομπή σας και δεν θα ήθελα να το λέω μόνο εγώ φυσικά, εγώ θέλω να το λένε οι ίδιοι οι ασθενείς, δηλαδή αυτοί είναι που δέχονται αυτές τις τιμές.

Να σας ρωτήσω, επειδή μας ρωτάει και το κοινό. Είναι μεγάλο το φάσμα της οδοντιατρικής, η αισθητική οδοντιατρική που εντάσσεται; Δηλαδή μπορεί ο οδοντίατρος να κάνει και αισθητική οδοντιατρική;

Θεωρώ ότι δεν μπορεί να κάνει αντιαισθητική οδοντιατρική, δεν υπάρχει αντιαισθητική οδοντιατρική.

Υπάρχει, υπάρχει, ο καλλωπισμός που λέμε να πάει ο άλλος να κάνει τη μασέλα του σταρ, αυτό εννοούμε.

Ναι εντάξει, ο σταρ και τα δόντια του είναι κάτι υποκειμενικό, εν πάση περιπτώσει, είναι και γούστο. Ναι η αισθητική οδοντιατρική, η οδοντιατρική που θέλει να βελτιώσει την αισθητική είναι υποχρεωτικά δουλειά, εργασία οδοντιάτρου, υποχρεωτικά. Από εκεί και πέρα το πόσο αισθητικό θεωρείται ένα αποτέλεσμα έχει να κάνει σαφώς με την τεχνολογική εξέλιξη, με την εξέλιξη των υλικών που χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιούνται στα ιατρεία μας, έχει να κάνει και με το κόστος δυστυχώς. Αντιλαμβάνεστε τι λέω.

Βεβαίως.

Η αισθητική λοιπόν οδοντιατρική, αυτό θα επαναλάβω, το ζητούμε μάλλον της αισθητικής ενός ασθενούς, εμείς έτσι τους λέμε όλους, ασθενείς, από τον οδοντίατρό του πρέπει να ακολουθεί τη σωστή λειτουργική αποκατάσταση του στοματογναθνικού συστήματος. Τι θέλω να πω; Θα σας πω ένα παράδειγμα, θα το πω όσο γίνεται πιο λαϊκά, δεν θέλω να με παρεξηγήσει κανείς. Έχει να κάνει και με την οδοντιατρική παιδεία, την κουλτούρα. Τις εποχές προ μνημονίου, που τότε το χρήμα έρρεε, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, έρχονταν πάρα πολλοί στο ιατρείο μας, ασθενείς, οι οποίοι ζητούσαν την αισθητική ενώ είχαν πάρα πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα στο στόμα τους. Αυτό είναι οδοντιατρική παιδεία και φυσικά μετά έκαναν αυτά που τους λέγαμε, έκαναν τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν, να είναι γερό υπόστρωμα για να γίνει η αισθητική παρέμβαση. Γι’ αυτό μιλούσα για την οδοντιατρική κουλτούρα.  Κάνουμε σοβαρές καμπάνιες τα τελευταία 2 χρόνια, ειδικά 3, ακόμα πιο σοβαρές, γι’ αυτό και κερδίσαμε από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, έχουμε στείλει και δελτία Τύπου, το 2020 και το 2022 το 1ο βραβείο για την καμπάνια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού της χώρας. Εκεί εντάχθηκε ένα πολύ ωραίο σποτ που είχαμε δημιουργήσει, τηλεοπτικό, εκεί εντάσσεται η συνεδρίαση στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, έκανε εντύπωση σε όλο τον κόσμο αυτό παγκοσμίως, εκεί εντάσσεται αν θέλετε η μεταφορά του μηνύματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία είχε έρθει στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, όλα αυτά. Προσπαθούμε πραγματικά να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό να αποκτήσει την κατάλληλη οδοντιατρική παιδεία.

Ναι, η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική.

Και όταν θα έχεις ένα τόσο καλό στόμα που θα γίνει όπως σας είπα, εφόσον η προληπτική πάει στα σωστά μονοπάτια τότε οι αισθητικές παρεμβάσεις θα είναι πραγματικά σχεδόν επουσιώδεις να το πω; Ή θα είναι ελάχιστες άρα θα είναι και πιο οικονομικές. Εδώ είναι και το πρόληψη είναι επένδυση για όλους.

 

Εντάξει εκεί παίζει ρολό  η καλή επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή, να του δώσει να καταλάβει πως έχουν τα πράγματα, γιατί εκείνος φέρει και την κύρια ευθύνη, ο καθένας μπορεί κάτι να ακούει ή κάτι να του αρέσει αλλά ο γιατρός θα κατευθύνει, εγώ πιστεύω.

Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό.

Έχει τη γνώση οπότε μπορεί…

Πρέπει να έχει και την πειθώ.

Ακριβώς, να αφιερώνει τον χρόνο. Κύριε Δεβλιώτη κλείνοντας σιγά σιγά θα ήθελα να σας ρωτήσω να πούμε συνοπτικά δύο πράγματα. Αν έχετε κι άλλα ζητήματα που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεστε με το Υπουργείο Υγείας ως Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ποια είναι τα βασικά σας ζητήματα; Αν υπάρχουν;

Λέγοντας ότι το δικό μου όραμα είναι να διασφαλίζουμε την υγεία του ασθενούς με κάθε τρόπο νομίζω λοιπόν αίτημα συνδικαλιστικά αλλά αίτημα και για την κοινωνία και θα ήθελα όλους τους φορείς και τους εταίρους να συνδράμουν σε αυτό, είναι όπως είπαμε και προηγουμένως και ευχαριστώ που το υιοθετείτε και φαίνεται έμπρακτα, να ξεκινήσει έστω μία στοιχειώδης κάλυψη στοιχειώδους οδοντιατρικής θεραπείας για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι το μείζον. Αυτό είναι το όλο, όλα πάνε σε αυτό.

Σωστά και καλά κάνετε που εστιάζετε γιατί αν κανείς εστιάσει θα δουλέψει συγκεκριμένα για να βρεθεί μία λύση. Κύριε Δεβλιώτη σας υπέρευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας, το οποίο θα τελειώσει στις 8 Οκτωβρίου, για όποιον ενδιαφέρεται να έρθει να σας παρακολουθήσει.

Και από το βήμα αυτό θα σας καλέσω στην τελετή έναρξης που θα γίνει την Παρασκευή στις 7 Οκτωβρίου στις 8 η ώρα, όπου θα έχουμε και τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα συνθέτη να κάνει μία συναυλία για τους οδοντιάτρους, θα είναι η τελετή έναρξης 8 η ώρα στο Μέγαρο Μουσικής και η συναυλία θα ξεκινήσει 8.30 με 10, θα χαρώ να σας δω και από κοντά.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση κύριε Πρόεδρε, θα είμαι κοντά σας και σας ευχαριστώ πολύ που παρευρεθήκατε και στο Opinion Health του heatlhweb.gr.

Μεγάλη μου χαρά και ευχαριστώ, κάνετε λειτούργημα να το ξέρετε αυτό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι πολύ συγκινητικά τα λόγια σας, ευχαριστούμε!

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ