Ενεργειακή Κρίση: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν ακόμα τη λύση – Το σενάριο πρόσθετης χρηματοδότησης

Με τον δύσκολο χειμώνα προ των πυλών και την ενεργειακή κρίση να εκτινάσσει τις τιμές απειλώντας τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης, οι ηγέτες της ΕΕ παραπέμπουν τη λύση για το τέλος Οκτωβρίου. «Εξετάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Μακρόν.

Και τώρα… τρέχουμε, θα μπορούσαν απλά να πουν μεταξύ τους οι ηγέτες της ΕΕ που βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Πράγα έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν και τα θέματα που αφορούν στην ενεργειακή κρίση. Με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά και τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα καθημερινά να εκτινάσσονται, οι «σοφοί» της Ευρώπης είναι ακόμα στο «θα» και έχουν παραπέμψει την ανεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα των πολιτών στα τέλη του Οκτωβρίου.

Για αυτή την καθυστέρηση μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Χαίρομαι διότι μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ούρσουλαν φον ντερ Λάιεν: Εξετάζουμε πρόσθετη χρηματοδότηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα.

Σαρλ Μισέλ: Αυξάνεται η υποστήριξη των χωρών στο θέμα της κοινής αγοράς ενέργειας

Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου στην Πράγα.

«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Η αποσύνδεση της τιμής του αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού συζητήθηκε στην άτυπη σύνοδο

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, στην άτυπη σύνοδο, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

«Συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Συζητήσαμε επίσης για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες.

Ο Χέγκερ επισήμανε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις.

Παραμένει αισιόδοξος ο Εμανουέλ Μακρόν

«Πολύ πιο αισιόδοξος» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να βρουν μια λύση για την ενεργειακή κρίση, εμφανίστηκε στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο χειμώνας του 2023/24 θα είναι ακόμη σκληρότερος από αυτόν που έρχεται τώρα για τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.

Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου, είπε στους δημοσιογράφους.

Για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου MidCat που θα ενώνει τη Γαλλία με την Ισπανία περνώντας από τα Πυρηναία, ο Μακρόν είπε ότι θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για να το συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια «ρεαλιστική λύση». Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αρχικά ταχθεί κατά του σχεδίου αυτού, το οποίο όμως στηρίζεται από τη Γερμανία ως εναλλακτική λύση για την προμήθεια αερίου μετά τη διακοπή των παραδόσεων από τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ο Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών είπαν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι προς το παρόν είναι αδύνατον να υποδείξουν ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτές. Τόνισε ότι οι γαλλικές υποδομές, όπως οι αγωγοί, τα καλώδια και οι δορυφόροι είναι «τρωτά σημεία» και χρειάζεται να ενισχυθεί η ασφάλειά τους, με φόντο τις σημερινές γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός «ειδικού ταμείου» ώστε η Ουκρανία να μπορεί «να αγοράζει απευθείας από την (αμυντική) βιομηχανία μας τα υλικά που χρειάζεται περισσότερο για να στηρίξει την πολεμική προσπάθειά της». Το ταμείο αυτό θα είναι αρχικά ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ντράγκι: Τρία βασικά στοιχεία στην πρόταση της Κομισιόν

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε σύντομες δηλώσεις του από την Πράγα, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών υπήρξε μεγάλη ενότητα, με στήριξη του Κιέβου από μέρους όλων τρων χωρών μελών της Ένωσης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι προέκυψε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να οργανωθεί στην Γερμανία, και ότι πολλές χώρες εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για την αυξανόμενη ρωσική προπαγάνδα, η οποία προσπαθεί να επηρεάσει τους ευρωπαίους πολίτες.

«Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: η καταβολή προσπάθειας με στόχο την μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα εργαλείο το οποίο να επιτρέπει την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε:

«Συμμερίζομαι την πρόταση που έκαναν ο Τζεντιλόνι και Μπρετόν. Και εγώ είχα κάνει παρόμοια πρόταση πριν πέντε μήνες, είναι μια λογική πρόταση, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας. Πρέπει για να τεθούν στο ίδιο επίπεδο όλες οι χώρες, τόσο εκείνες με δημοσιονομικό περιθώριο, όσο και εκείνες που δεν το διαθέτουν».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση Ιταλού απεσταλμένου αν κατέγραψε ανησυχία, από μέρους κάποιων ευρωπαίων ηγετών, σχετικά με μια ενδεχόμενη « περίπτωση Ιταλία», ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ τόνισε:

«Όχι, δεν υπάρχει ανησυχία. Ασφαλώς, υπάρχει περιέργεια, όπως όταν πραγματοποιείται μια τόσο σημαντική αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία. Διεπίστωσα μεγάλο σεβασμό για τις επιλογές των Ιταλών, όπως και ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική γραμμή της νέας κυβέρνησης. Κάτι στο οποίο δεν είναι εύκολο, κανείς να απαντήσει. Σε κάποια θέματα, όμως, όπως σε ό,τι αφορά τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής, αν ανατρέξει, κανείς, στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν, η όλη γραμμή δεν θα πρέπει να αλλάξει».

Σολτς: Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις, η Γερμανία κάνει το σωστό

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν τις «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, υποστήριξε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αφού η Πολωνία και άλλες χώρες επέκριναν τα μέτρα της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα».

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε. «Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η Γερμανία «θα κάνει μια σημαντική συμβολή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών. Στη σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα συζητηθούν μέτρα για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της οποίας μεταπολεμικά θα χρειαστεί «μια γενιά», όπως είπε.

Προειδοποίησε επίσης κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη», ενώ θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: «οι ευρωπαϊκές χώρες στέκουν αταλάντευτες στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τον περασμένο μήνα. «Για εμάς, αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα είναι ως μη γενόμενα», είπε.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ