Τυνησία: Διαδηλώσεις μετά την εξαφάνιση μεταναστών στη θάλασσα


Ένα πλοιάριο με τουλάχιστον 18 Τυνήσιους μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές εξαφανίστηκε τη νύχτα της 20ής προς 21η Σεπτεμβρίου

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τρίτη στη Ζαρζίς, πόλη της νοτιοανατολικής Τυνησίας που παρέλυσε εξαιτίας γενικής απεργίας με κεντρικό αίτημα να εντατικοποιηθούν οι έρευνες με σκοπό να ανασυρθούν τα πτώματα Τυνήσιων μεταναστών που εξαφανίστηκαν στη θάλασσα πριν από σχεδόν έναν μήνα, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και έμποροι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη 75.000 κατοίκων, στην οποία κάλεσε η ισχυρή συνδικαλιστική συνομοσπονδία UGTT, αξιώνοντας να διενεργηθεί έρευνα για το ναυάγιο, τις διαδικασίες έρευνας και ταφής των πτωμάτων που βρέθηκαν.

Από 4.000 ως 5.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους μέλη των οικογενειών 12 μεταναστών οι οποίοι αγνοούνται, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της Ζαρζίς, σύμφωνα με τυνησιακά μέσα ενημέρωσης και συνδικαλιστή που έλαβε μέρος στην κινητοποίηση.

Ορισμένοι κράταγαν φωτογραφίες των αγνοούμενων και πανό με τα οποία κατήγγειλαν το «κρατικό έγκλημα» κι αξίωναν να αποκαλυφθεί «η αλήθεια».

«Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Πρόκειται για κρατικό έγκλημα εναντίον των κατοίκων της Ζαρζίς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εζεντίν Μουσαλέμ, ο συνδικαλιστής.

Πλοιάριο που απέπλευσε από τη Ζαρζίς με τουλάχιστον 18 Τυνήσιους μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές εξαφανίστηκε τη νύχτα της 20ής προς 21η Σεπτεμβρίου. Κατόπιν, οκτώ πτώματα ανασύρθηκαν τη 10η Οκτωβρίου από αλιείς.

Οι τοπικές αρχές έθαψαν κατά λάθος τέσσερις Τυνήσιους μετανάστες σε ιδιωτικό νεκροταφείο όπου συνήθως ενταφιάζονται μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια στην περιοχή. Το λάθος προκάλεσε την οργή των οικογενειών.

Μετά τις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ έδωσε εντολή προχθές Δευτέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να διενεργήσει έρευνα «προκειμένου οι Τυνήσιοι να μάθουν όλη την αλήθεια και οι υπεύθυνοι για αυτές τις τραγωδίες να αντιμετωπίσουν συνέπειες για τις παραλείψεις τους».

Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, εξαιτίας των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών, ο ρυθμός των αναχωρήσεων μεταναστών από την Τυνησία και τη Λιβύη προς τις ακτές της Ιταλίας επιταχύνεται και σημειώνονται πολύ συχνά ναυάγια και πνιγμοί.

Υπό πίεση, οι τυνησιακές αρχές δυσκολεύονται να αναχαιτίσουν ή να διασώσουν μετανάστες εξαιτίας, λένε, των ελλείψεων μέσων.

Η ένωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε την «ανικανότητα των αρχών να κινητοποιήσουν τα απαραίτητα μέσα για να διεξαχθούν ταχείες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Η Τυνησία παραμένει βυθισμένη σε πολιτικοοικονομική κρίση και πλέον μετρά τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που έχουν περιπέσει στη φτώχεια επί συνόλου 12 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πάνω από 22.500 μετανάστες —Τυνήσιοι, υπήκοοι χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και άλλων— αναχαιτίστηκαν στα ανοικτά των τυνησιακών ακτών από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ