Πότε θα πάρει η Τουρκία τα F-16: Αμερικανική απάντηση παρά την ακύρωση της συνάντησης


ΗΠΑ  -Τουρκία: Τι και αν ακυρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ανθούν 

Μπορεί σε διεθνές πεδίο να επικρατεί διπλωματικός αναβρασμός μετά την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ωστόσο ερωτήματα προκαλούνται εκ νέου για το πού τελικά οδεύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Υφίσταται νέα κρίση; Μάλλον όχι… Κι αυτό επειδή η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Julie Eadeh σε συνέντευξη στο CNN Turk περιέγραψε μια… ειδυλλιακή κατάσταση, ενώ απάντησε και για το πότε η Άγκυρα θα λάβει τα περίφημα F-16.

ΗΠΑ – Τουρκία: Οι εμπορικές σχέσεις

Σύμφωνα με όσα είπε η Eadeh: «Οι εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ισχυρότερα μέρη των διμερών μας σχέσεων και αυξάνονται. Ο στόχος όγκου εμπορίου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένας φιλόδοξος στόχος και για τον οποίο είμαστε περήφανοι. Οι χώρες μας εργάζονται πολύ δυναμικά για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και στην πραγματικότητα, το διμερές μας εμπόριο υπηρεσιών και αγαθών έχει ήδη φτάσει τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια. Πράγμα που για μένα σημαίνει ότι είμαστε στα μισά του δρόμου. Και δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή ημερομηνία, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου και πολύ σημαντικού στόχου, που είναι μια βαθιά ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι χώρες μας σε αυτή τη σχέση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο λεγόμενο Trade Winds, ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση του εμπορίου και των επενδύσεων. Στις 13-15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και σχετική εκδήλωση στην Τουρκία όπου περισσότερες από 100 αμερικανικές εταιρείες θα συμμετάσχουν. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία από το 2003. Και νομίζω ότι αυτό δείχνει πόση εμπιστοσύνη έχουμε στην τουρκική αγορά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πραγματικά αυτή την εμπορική σχέση», ανέφερε.

Πότε θα φτάσουν τα F-16 από τις ΗΠΑ;

Σε ερώτημα “Πότε θα λάβει η Τουρκία F-16;” η Julie Eadeh απάντησε ως εξής:

«Η παραγωγή απαιτεί χρόνο. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που το Κογκρέσο ενέκρινε αυτήν την πώληση στην Τουρκία. Νομίζω ότι αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη και ζωτική σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Επιδεικνύει μια ακλόνητη δέσμευση για την περιφερειακή ασφάλεια, με το ΝΑΤΟ στον πυρήνα του. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε για την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών. Και όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης στενά με την Τουρκία σε θέματα όπως οι πωλήσεις πυρομαχικών. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τουρκικές εταιρείες, οι γραμμές παραγωγής τους θα ανοίξουν στις ΗΠΑ και θα είναι πλήρως λειτουργικές μέχρι το τέλος του 2025, παράγοντας το 30% των πυρομαχικών των 155 χιλιοστών».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ