Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Η πρόσληψη αλατιού από τα τρόφιμα φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα


Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Η βιομηχανία τροφίμων έχει επιτύχει μόνο “σταματημένη πρόοδο” στην αποστολή που είχε δηλώσει προηγουμένως για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, διαπιστώνει νέα ανάλυση υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτό βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα που αποκαλύπτουν ότι η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι των τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεν παρουσίασε καμία μεταβολή μεταξύ 2015 και 2020. Πράγματι, για ορισμένα προϊόντα (έτοιμα γεύματα, πίτσες και σούπες) ο όγκος του αλατιού που προστέθηκε αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των υποτιθέμενων δεσμεύσεων για μείωση του αλατιού.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με αύξηση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και θεωρείται ότι ευθύνεται για τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Παίρνοντας ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2003 η κυβέρνηση έχει θέσει μια σειρά εθελοντικών στόχων για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία τροφίμων να αναδιατυπώσει τα προϊόντα ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι. Οι στόχοι αυτοί δεν είναι νομικά δεσμευτικοί και δεν είναι σαφές πόση πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Για να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αξιολόγησαν κατά πόσον η ποσότητα αλατιού σε μια σειρά διαφορετικών τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είχε μεταβληθεί μεταξύ 2015 και 2020. Η μελέτη βασίστηκε στις εννέα κατηγορίες τροφίμων του παντοπωλείου που συμβάλλουν περισσότερο στην πρόσληψη αλατιού από τους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για κάθε έτος, η ανάλυση περιελάμβανε περίπου 8.000-9.500 προϊόντα διατροφής από 400 διαφορετικές μάρκες.

Ενώ η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι όλων των τροφίμων της μελέτης μειώθηκε, αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.  Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στα δημητριακά πρωινού (-16%) και στα επεξεργασμένα φασόλια, πατάτες και λαχανικά (-11%), αλλά δεν υπήρξε καμία αλλαγή για το ψωμί και τα έτοιμα γεύματα. Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Οι κατηγορίες με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι το 2020 ήταν τα αλμυρά σνακ (1,6g ανά 100g κατά μέσο όρο) και το τυρί (1,6g ανά 100g). Τα προϊόντα με περισσότερο από 1,5g αλάτι ανά 100g χαρακτηρίζονται ως “υψηλής” περιεκτικότητας σε αλάτι.

Ο όγκος του αλατιού που πωλείται από όλα τα τρόφιμα μειώθηκε από 2,41g ανά άτομο ανά ημέρα το 2015, σε 2,25g το 2020: μείωση κατά 0,16g ανά άτομο (ή 6,7%). Αυτό δεν περιλαμβάνει το επιτραπέζιο αλάτι ή το αλάτι που καταναλώνεται σε εστιατόρια, καφετέριες ή ταχυφαγεία, επομένως ο συνολικός όγκος αλατιού που καταναλώνεται ανά άτομο θα είναι πολύ υψηλότερος. Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες τροφίμων αργούν να μειώσουν τα επίπεδα αλατιού περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η αναδιαμόρφωση των προϊόντων διατροφής είναι τεχνικά δύσκολη, ιδίως όταν το αλάτι δρα ως συντηρητικό. Επιπλέον, συχνά οι καταναλωτές αντιστέκονται στις ποικιλίες με χαμηλό αλάτι.

Η έρευνα καταλήγει διατηρώντας ότι οι εθελοντικοί στόχοι από μόνοι τους μπορεί να είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για πρόσληψη αλατιού από τον πληθυσμό λιγότερο από 6 γραμμάρια ημερησίως και ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη περαιτέρω προόδου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την υποχρεωτική αναφορά των πωλήσεων αλατιού από τους κατασκευαστές για τη βελτίωση της διαφάνειας – όπως έχει ζητηθεί στην Εθνική Στρατηγική για τα τρόφιμα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS One, με τίτλο ” Μεταβολές στην περιεκτικότητα σε αλάτι των συσκευασμένων τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ μεταξύ 2015-2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο: Μια επαναλαμβανόμενη διατομεακή μελέτη”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ