Πάρκινσον: Η απώλεια βάρους στη νόσο Πάρκινσον συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση


Η απώλεια βάρους στην πρώιμη νόσο του Πάρκινσον (PD) σχετίζεται με μείωση της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 19 Οκτωβρίου στο Neurology.

Ο Ryul Kim, M.D., από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Inha στην Κορέα, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από την κοόρτη του Parkinson’s Progression Markers Initiative για να εξετάσουν εάν η πρώιμη αλλαγή βάρους σχετίζεται με επακόλουθη επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας στην PD. Για έως και οκτώ χρόνια παρακολούθησης, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ετήσιες μη κινητικές αξιολογήσεις που κάλυπταν νευροψυχιατρικά συμπτώματα, συμπτώματα που σχετίζονται με τον ύπνο και αυτόνομο. Το Montreal Cognitive Assessment (MoCA) και λεπτομερής νευροψυχολογική εξέταση χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Συνολικά 358 πρώιμοι ασθενείς με PD ταξινομήθηκαν σε απώλεια βάρους (μείωση >3 τοις εκατό σωματικού βάρους κατά τον πρώτο χρόνο, 98 ασθενείς), διατήρηση βάρους (εντός ±3 τοις εκατό, 201 ασθενείς) και αύξηση βάρους (αύξηση >3 τοις εκατό 59 ασθενείς) ομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα διατήρησης βάρους, η ομάδα απώλειας βάρους είχε σημαντικά ταχύτερη μείωση στις βαθμολογίες MoCA.

Όσον αφορά συγκεκριμένους γνωστικούς τομείς, παρατηρήθηκαν πιο απότομες μειώσεις στη βαθμολογία του τεστ σημασιολογικής ευχέρειας και στις βαθμολογίες φωνητικής ευχέρειας MoCA και, σε μικρότερο βαθμό, στις βαθμολογίες Αλληλουχίας Γραμμάτων-Αριθμών για την ομάδα απώλειας βάρους έναντι της ομάδας διατήρησης βάρους. Παρατηρήθηκε βραδύτερη μείωση στη βαθμολογία του Τεστ Τροποποιήσεων Συμβόλων-Ψηφίων στην ομάδα αύξησης βάρους, αν και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τις διαχρονικές αλλαγές στις βαθμολογίες του MoCA.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνητική σημασία της διαχείρισης βάρους στα πρώιμα στάδια της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς σε μια δήλωση. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Πρωτοβουλία του Parkinson’s Progression Markers Initiative, η οποία έχει βιοφαρμακευτικές εταιρείες ως εταίρους χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ