Οκτώ μήνες πολέμου στην Ουκρανία: Η «βρώμικη βόμβα» και τα πυρηνικά


Ουκρανία και Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες οτι επίκειται χρήση «βρώμικης βόμβας», ενώ κλιμακώνονται οι μάχες, οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου.

Η Ουκρανία καταδίκασε τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα», έναν εκρηκτικό μηχανισμό που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε οτι η ίδια η Ρωσία θα μπορούσε να προετοιμάσει μια επίθεση αυτού του είδους, ενώ οι σύμμαχοι της Ουκρανίας απέρριψαν επίσης τους ισχυρισμούς, με τις ΗΠΑ να λένε ότι «απορρίπτουν κάθε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού έκανε τις δηλώσεις για τη «βρώμικη βόμβα» σε συνομιλία με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας. Είπε ότι «ανησυχεί για πιθανές προκλήσεις από το Κίεβο που περιλαμβάνουν τη χρήση βρώμικης βόμβας». Την Κυριακή, ο Σοιγκού πραγματοποίησε επίσης σειρά τηλεφωνημάτων με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Τουρκίας, εκφράζοντας το φόβο της Μόσχας. Δεν παρείχε κανένα στοιχείο για να στηρίξει τις κατηγορίες του.

Απαντώντας, ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι «η πηγή κάθε βρώμικου που μπορεί να φανταστεί κανείς σε αυτόν τον πόλεμο». Είπε ότι η Ρωσία απειλεί τον κόσμο «με μια ραδιενεργή καταστροφή» στον πυρηνικό σταθμό Zαπορίζια που είχε καταλάβει και μίλησε επίσης για τις απειλές της Μόσχας να ανατινάξει ένα μεγάλο φράγμα στη νότια Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται τους ισχυρισμούς.

Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε επίσης ότι «ο κόσμος θα πρέπει να αντιδράσει με τον πιο σκληρό δυνατό τρόπο». Εν τω μεταξύ, ο Γουάλας είπε ότι διέψευσε τους ισχυρισμούς του Σοιγκού ότι «η Ουκρανία σχεδιάζει ενέργειες που διευκολύνονται από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, για να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Προειδοποίησε επίσης ότι τέτοιοι ισχυρισμοί «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση». Παρόμοια σχόλια έκανε και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος μίλησε με τον Σοιγκού την Κυριακή, στο δεύτερο ανάλογο τηλεφώνημα εδώ και μέρες.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους «απορρίπτουν όλες τους διαφανώς ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα στο έδαφός της», τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «το πρόσωπο του βάναυσου επιθετικού πολέμου του Προέδρου [Βλαντιμίρ] Πούτιν».

Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι ρωσικές κατηγορίες έρχονται μετά από μια σειρά από βαριές ρωσικές στρατιωτικές ήττες και καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν τις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις τους στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε σε μια σειρά από tweet ότι ο κ. Σόιγκου «πιθανότατα προσπάθησε να επιβραδύνει ή να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία και πιθανώς να αποδυναμώσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε εκκλήσεις που προκαλούν τρόμο».

Ωστόσο, το ISW πρόσθεσε: «Το Κρεμλίνο είναι απίθανο να προετοιμάζει μια επικείμενη βρώμικη βομβιστική επίθεση με ψευδή σημαία. Οι ισχυρισμοί του Σοιγκού προωθούν μια μακροχρόνια ρωσική εκστρατεία ενημέρωσης»

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει αποκαταστήσει εν μέρει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μετά από μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone

Οι ρωσικές αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Χερσώνας συνεχίζουν να προτρέπουν τους κατοίκους να φύγουν φοβούμενοι μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή. Από την Τρίτη, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί, ισχυρίστηκε ο ρώσος αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Κίριλ Στρεμούσοφ.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία απέρριψαν τον τελευταίο ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» στο έδαφός της ως «διαφανώς ψευδής» και απλώς μέρος μιας κλιμάκωσης του πολέμου του Πούτιν.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος μετά από ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην ενεργειακή υποδομή σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αφήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στην Ουκρανία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Kιρίλο Τιμοσένκο.

Μια γερμανική ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί εταιρείες με συμφέροντα στην ανατολική Ευρώπη ζήτησε ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που θα αντικατοπτρίζει το σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε την Ευρώπη να ανακάμψει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ανέφερε ο όμιλος μέσων ενημέρωσης RND. Επιχείρηση Ουκρανίας-Γερμανίας

Η Ρωσία προέτρεψε περισσότερους αμάχους στην κατεχόμενη Χερσώνα να τραπούν σε φυγή για να γλιτώσουν από μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση. Οι ρωσικές αρχές είπαν στους κατοίκους να πάρουν «έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή και ρούχα» λόγω «της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο» και ανέφεραν την Κυριακή ότι υπήρξε «απότομη αύξηση» στον αριθμό των αμάχων που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από την Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ανέφερε ότι η επείγουσα έκκληση για φυγή έδειξε ότι οι κατακτητές «δεν αναμένουν ταχεία επιστροφή Ρώσων ή πολιτών» στην πόλη και φαίνεται ότι προσπαθούν να την ερημώσουν για να βλάψουν τη «μακροπρόθεσμη» της κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα».

Ένα άτομο σκοτώθηκε από αυτοσχέδια βόμβα στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας την Κυριακή, σύμφωνα με τις αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην περιοχή. «Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, προσαρτημένος σε στύλο του δρόμου και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, σκότωσε έναν πολίτη από τη Χερσώνα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τοπικός φιλορώσος αξιωματούχος Kιρίλ Στρεμούσοφ προσθέτοντας ότι ένας περαστικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με αναφορά του Γαλλικού Πρακτορειου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να ανατινάξουν το φράγμα Nova Kakhovka. Η παραβίασή του θα μπορούσε να πλημμυρίσει μια περιοχή της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας.

‘Ενα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος εν τω μεταξύ συνετρίβη στη Σιβηρία, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος. Το μαχητικό αεροσκάφος Su-30 έπεσε σε ένα ιδιωτικό, διώροφο κτήριο που στεγάζει δύο οικογένειες στο Ιρκούτσκ, ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στην ανατολική Σιβηρία. Η συντριβή φαίνεται να αντανακλά την αυξανόμενη πίεση που έχουν ασκήσει οι μάχες στην Ουκρανία στη ρωσική αεροπορία.

Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας δήλωσαν ότι Ιρανοί εκπαιδευτές drone εντοπίστηκαν στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, το ισλαμικό επαναστατικό σώμα φρουρών του Ιράν εκπαιδεύει ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία και συντονίζει τις εκτοξεύσεις ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Μικολάιβ που ελέγχεται από την Ουκρανία την Κυριακή, καταστρέφοντας πολυκατοικία. Το Mικολάιβ βρίσκεται περίπου 35 χλμ, βορειοδυτικά της πρώτης γραμμής προς την κατεχόμενη Χερσώνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει τον χρόνο και τους όρους ειρήνης με τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι το τέλος του πολέμου «δεν μπορεί να είναι η καθιέρωση του νόμου του ισχυρότερου». «Το να παραμείνεις ουδέτερος θα σήμαινε αποδοχή της παγκόσμιας τάξης των ισχυρότερων και δεν συμφωνώ με αυτό», είπε ο Μακρόν κατά την έναρξη της τριήμερης διάσκεψης για την ειρήνη στη Ρώμη την Κυριακή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ