Πώς θα «θωρακίσετε» ενεργειακά το σπίτι σας – Όλα τα νέα προγράμματα


Στη μείωση της ενεργειακής δαπάνης των νοικοκυριών σκοπεύουν τα προγράμματα που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων και την αλλαγή οικιακών συσκευών.

Κερδισμένοι είναι οι πολίτες που είδαν το όνομα τους στον πρώτο πίνακα των οριστικών αποτελεσμάτων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».

Τα επιδοτούμενα προγράμματα που προκηρύσσει εντός του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα να θωρακιστούν ενεργειακά και να γίνουν πιο «φιλικά» προς το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούν χρήματα από το πορτοφόλι τους.

Πιο αναλυτικά τα προγράμματα είναι:

  1. Το «Αλλάζω συσκευή», το οποίο επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και 50% για την αγορά νέων συσκευών που θα αντικαταστήσουν παλιά, ενεργοβόρα κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Σημειώνεται πως αυξήθηκαν κατά 200.000, με πρόσθετο κονδύλι 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με τους νέους δικαιούχους να προκύπτουν από τη λίστα επιλαχόντων.

Η καταληκτική ημερομηνία για αγορά νέων συσκευών έχει παραταθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

  1. Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, η προκήρυξη του οποίου θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα προβλέπει την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους και με μέσο κόστος αγοράς τα 800 – 1.000 ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

  1. Στα «σκαριά» βρίσκεται το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών σε 150.000 σε στέγες κατοικιών και σύμφωνα με τις πληροφορίες προβλέπεται επιδότηση 40%-60%.

Σημειώνεται πως ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.

  1. Στην επόμενη φάση πέρασε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», καθώς ανακοινώθηκε ο α’ πίνακας οριστικών αποτελεσμάτων με τις 28.119 εγκεκριμένες αιτήσεις.

Πλέον οι δικαιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος υποβολής και διαχείρισης (exoikonomo2021.gov.gr), με ποιον τρόπο θα καλύψουν την ίδια συμμετοχή, με ίδια κεφάλαια ή τραπεζικό δανεισμό.

Κερδισμένοι θα είναι όσοι επιλέξουν την χρήση ιδίων κεφαλαίων, καθώς θα μεταβαίνουν άμεσα σε Υπαγωγή στο Πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν ενέργεια, ακόμα και χωρίς την ένταξη τους σε κάποιο πρόγραμμα, ακολουθώντας απλούς τρόπους, όπως η απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούν ή στεγανοποίηση πορτών και παραθύρων.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb για το πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον τομέα της Ενέργειας


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ