Η Πένι Μάρσαλ ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που ξεπέρασε τα 100 εκ. δολ. στο box office


«Δεν είμαι κάποια που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει προσωπικά δράματα, εκτός από τα συνήθισμένα: μεγάλωσα με γονείς που μισούσαν ο ένας τον άλλον, έκανα δύο γάμους και πήρα δύο διαζύγια. Ηταν και ο καρκίνος, επίσης.»

Η Πένι Μάρσαλ, αδερφή του Γκάρι Μάρσαλ και σύζυγος για ένα φεγγάρι του Ρομπ Ράινερ υπήρξε αυτό που πολλές γυναίκες σκηνοθέτες θα έδιναν τα πάντα για να γίνουν. Μια τρομερά επιτυχημένη, οσκαρική και με αντοχή στα ταμεία δημιουργός που μεσουράνησε πολύ πριν τα χρόνια του #metoo, όταν ακόμη ήταν τελείως φυσιολογικό αλλά και τελείως παράλογο μια γυναίκα να κάνει ταινίες που έκαναν 100 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box-office.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός στο υπερεπιτυχημένο «Laverne & Shirley» του ABC τα χρόνια 1976-1983, όπου και δοκιμάστηκε πρώτη φορά και στη σκηνοθεσία. Το 1986 έκανε την πρώτη της ταινία, το «Jumpin’ Jack Flash» με την Γούπι Γκόλντμπεργκ και έφτασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office, αλλά η πραγματική μεγάλη της επιτυχία ήταν το «Big» με τον Τομ Χανκς poy to 1988 την έκανε την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια στο box office – η ταινία συγκέντρωσε 151 εκατομμύρια δολάρια.

Η τρίτη της ταινία ήταν τα «Ξυπνήματα» με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Αυτή ήταν η δεύτερη ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας) και ακολούθησαν το «A League of their Own» που ξεπέρασε τα 130 εκατομμύρια δολάρια στο box office, το «Renaissance Man» με τον Ντάνι ΝτεΒίτο, το «The Preacher’s Wife» με την Γουίτνι Χιούστον και τον Ντένζελ Γουάσινγκτον και το «Riding in Cars With Boys» του 2001 με την Ντρου Μπάριμορ. Ολα ταινίες που σκόραραν στο box office, αφήνοντας στην ιστορία την Πένι Μάρσαλ.

H Πένι Μάρσαλ διαγνώστηκε με καρκίνο το 2009, αλλά κατάφερε να το ξεπεράσει εντελώς. Πέθανε σε ηλικία 75 ετών από επιπλοκές με τον διαβήτη.

«Εχω σκηνοθετήσει επτά ταινίες και ξέρω ένα ή δύο πράγματα για το πώς να αντιμετωπίζεις έκτακτες κρίσεις.»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ