ΕΚΤ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 τα επιτόκια του ευρώ


H σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για αύξηση των επιτοκίων, σχεδόν βέβαια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για δεύτερη διαδοχική φορά. Αυτό θα ανέβαζε το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Αρκετά μέλη του Συμβουλίου, του οποίου επικεφαλής είναι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να συζητήσουν τρόπους για να ξεκινήσει η συρρίκνωση του ισολογισμού, ο οποίος εκτινάχτηκε κατά την τελευταία δεκαετία από περίπου 2 τρισ. ευρώ σε ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα kai τη δύσκολη διαδικασία της συρρίκνωσης του ισολογισμού της μετά από οκτώ χρόνια αγορών ομολόγων και γενναιόδωρου δανεισμού που υπερτετραπλασίασε τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού της σε 8,8 τρισ. ευρώ.

Η στροφή θα σηματοδοτεί μια κλιμάκωση των προσπαθειών της ΕΚΤ να περιορίσει τη νομισματική τόνωση και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 9,9% στις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, περίπου πέντε φορές πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι φορείς άσκησης πολιτικής πρέπει να κινηθούν προσεκτικά διαφορετικά θα δημιουργήσουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν ένα sell-off σαν αυτό που έπληξε την αγορά κρατικών βρετανικών ομολόγων, επιτείνοντας τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ευρωζώνη. «Θα είναι ένα δύσκολο εξάμηνο για την ΕΚΤ, κατά το οποίο θα είναι μεγάλη πρόκληση να βρεθεί το σωστό μείγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των κινδύνων στη χρηματοοικονομική αστάθεια από τη μία και τη στήριξη της ανάπτυξης από την άλλη» τόνισε η Σίλβια Αρντάγκνα, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Barclays.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ