Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης: Το μόριο προέλευσης της ζωής, κλειδί για την έρευνα του καρκίνου


Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης: Το RNA, το μόριο που γέννησε τη ζωή, έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιδιόρθωση του ανθρώπινου γενετικού υλικού και την πρόληψη μεταλλάξεων που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα, όπως αυτές που δημοσιεύθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Daniel Gómez Cabello στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, προτείνουν την ένωση αυτή ως θεραπευτικό στόχο για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων στρατηγικών για τη θεραπεία του καρκίνου.

Το ένζυμο RNA πολυμεράση, η μηχανή παραγωγής RNA στα κύτταρα, είναι απαραίτητο για την ασφαλή και αξιόπιστη επιδιόρθωση των σπασιμάτων στο ανθρώπινο DNA. Η παραγωγή RNA είναι απαραίτητη για τα υγιή κύτταρα αλλά κυρίως για τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απαιτούν πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα από το ένζυμο αυτό για να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η αναστολή της σύνθεσης RNA με την ένωση THZ1 και τα ανάλογα μετά από θεραπείες που προκαλούν σπασίματα στο DNA, όπως η ακτινοθεραπεία, αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων στο θάνατο. “Η μελέτη αυτή παρέχει ενδείξεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι συμβατικές θεραπείες και να επιτευχθεί υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας των θεραπειών. Αν και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους αναστολείς της RNA πολυμεράσης σε κλινικό επίπεδο, επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές με βάση αυτό το ένζυμο για τη θεραπεία του καρκίνου”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, Daniel Gómez-Cabello.

“Η αύξηση των γνώσεων σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των ενώσεων με ασφαλέστερο και πιο προσαρμοσμένο τρόπο μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη θεραπεία του καρκίνου”, πρόσθεσε η ερευνήτρια Diana Aguilar-Morante, συν-συγγραφέας της μελέτης. Η έρευνα αυτή του Βιοϊατρικού Ινστιτούτου της Σεβίλλης και του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, σε συνεργασία με τη Δανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Επί του παρόντος, οι εν λόγω ερευνητές εργάζονται πάνω στους μηχανισμούς του πώς το RNA, το αρχικό μόριο που επιτρέπει τη ζωή, μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για τη θεραπεία ασθενειών. “Μόλις παρατηρήσουμε ότι η επιλεκτική αναστολή της παραγωγής RNA ενισχύει τη χρησιμότητα της ακτινοθεραπείας στα καρκινικά κύτταρα και δεν επηρεάζει δραστικά τα υπόλοιπα κύτταρα, θα αρχίσουμε να το ερευνούμε σε διάφορους τύπους καρκίνου, όπως το γλοιοβλάστωμα και το παιδιατρικό νευροβλάστωμα”, σχολίασε η Diana Aguilar-Morante. “Σε αυτό το σημείο, η πρόκλησή μας θα είναι να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των νέων αναστολέων παραγωγής RNA και να μειώσουμε τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με καρκίνο”, δήλωσε η Gómez-Cabello

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ