Μήπως η σχέση σου δεν αντέχει μέχρι τις γιορτές;


Μπορεί το καλοκαίρι να φαίνεται ως η πιο «γεμάτη» περίοδος του χρόνου για τα ζευγάρια, με ατελείωτα ρομαντικά Σαββατοκύριακα και γάμους, αλλά η αλήθεια είναι πως η περίοδος των Χριστουγέννων και των γιορτών μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική. Όταν μάλιστα πρόκειται για ζευγάρια που είναι αρκετό καιρό μαζί, οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν από κοινού είναι αυξημένες, και η «πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου» μπορεί εύκολα να γίνει η πιο δυσάρεστη.

Οι ειδικοί μιλούν για τα σημάδια που δείχνουν πως η σχέση σου δε θα αντέξει μέχρι τις φετινές γιορτές και μοιράζονται συμβουλές για το πώς μπορείς να σώσεις την κατάσταση, ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Δεν είσαστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε
Ένα μεγάλο μέρος των γιορτών περιλαμβάνει το να λες «όχι» σε events και πάρτι που δε χρειάζεται και δε θέλεις να πας. Ένα βασικό όμως στοιχείο είναι αδιαμφισβήτητα εκείνο του συμβιβασμού: Μπορεί να πας σε μερικά από τα πάρτι που εκείνη είναι καλεσμένη, να μην πας σε κάποια από τα δικά σου και αντίστοιχα εκείνη να κάνει το ίδιο. Αν όμως κανένας από εσάς δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταλήξετε να μαλώνετε κάθε βδομάδα.

«Αν ένας από εσάς ή και οι δύο συνεχώς ρίχνουν την ευθύνη στον άλλο, γκρινιάζουν και χρησιμοποιούν χειριστικές μεθόδους, σίγουρα βρίσκεστε σε ζώνη κινδύνου. Αν ένας από τους δύο επικεντρώνεται συνέχεια στο να ικανοποιεί μόνο τις δικές του ανάγκες χωρίς να υπολογίζει και να σέβεται τον ή την σύντροφο του, αναπτύσσεται μία συμπεριφορά που φθείρει οτιδήποτε ωραίο υπήρχε στην αρχή της σχέσης», λέει η συγγραφέας και ειδικός σχέσεων Pam Evans.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση για κάθε ζευγάρι είναι να δει μαζί όλα τα events και τα πάρτι στα οποία έχουν καλεστεί και οι δύο, λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τα ψώνια για τα δώρα που πρέπει να πάρετε. Στη συνέχεια αποφασίστε από κοινού σε ποια θα πάτε μαζί, σε ποια θα πάει ο καθένας ξεχωριστά και ποια θα παραλείψετε εντελώς.

Νιώθεις ντροπή στις οικογενειακές συγκεντρώσεις
Αν το στρες των γιορτών σας επηρεάζει σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείτε να συνυπάρχετε μαζί σαν ζευγάρι μπροστά στα μέλη των οικογενειών σας, ετοιμάσου για τις πιο άβολες γιορτές της ζωής σου. Η Patricia Johnson και ο Mark Michaels, συγγραφείς του Designer Relationships λένε πως αν είσαστε δυσαρεστημένοι σε σημείο που δεν μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση, θα πρέπει να το λάβεις υπόψη σου ως πολύ κακό σημάδι. «Είναι πολύ τρομακτικό σημάδι το να φέρεστε με έλλειψη σεβασμού σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Το να ντροπιάζεστε μπροστά σε άτομα που αγαπάτε είναι μία μορφή δημόσιου εξευτελισμού και πρόκειται για κάτι πολύ υπονομευτικό. Αν πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, είναι πολύ δυνατό σημάδι πως υπάρχουν βαθύτερα και πολύ σοβαρά προβλήματα».

Σε περίπτωση που βλέπεις ότι η σχέση έχει αρχίσει να φθείρεται, μάλλον είναι ώρα να κάνετε μία σοβαρή συζήτηση για το αν πρέπει να πάρετε τις αποστάσεις σας και να περάσετε τις γιορτές ξεχωριστά, ο καθένας με την οικογένεια του. Παρόλο που δεν είναι κάτι ευχάριστο για εσάς και τη σχέση σας, ίσως είναι το μόνο πράγμα που θα μπορέσει να τη σώσει.

Δεν μπορείτε να δείτε ταινία χωρίς να τσακωθείτε
Μία από τις καλύτερες στιγμές μέσα σε μία σχέση είναι όταν μπορείτε να χαλαρώσετε μαζί και να μαζέψετε από κοινού δυνάμεις. Αν όμως κάθε φορά που κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ για να δείτε μία ταινία καταλήγετε να μαλώνετε για το οτιδήποτε, κάτι δεν πάει καλά. Η συγγραφέας και coach Peggy Sealfron λέει: «Αν κάθε απόφαση που παίρνετε, είτε για το τι ώρα θα φάτε ή ποια ταινία θα δείτε καταλήγει σε debate, έχετε μπει στη σκοτεινή πλευρά των σχέσεων. Η συνεργασία, η κατανόηση και η φιλία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μίας δυνατής σχέσης».

Αν πραγματικά θέλεις να σώσεις τη σχέση σου και να προσπαθήσεις να την κάνεις να κρατήσει, μπορείς να προτείνεις να κάνετε ένα διάλειμμα από το χάος των γιορτών και να κάνετε μαζί κάτι που απολαμβάνετε και οι δύο. Είτε πρόκειται για ένα ποτό στο αγαπημένο σας μπαρ είτε για μία μικρή μονοήμερη, χρησιμοποιήστε το χρόνο αυτό για να γυρίσετε στο καλό σημείο απ’ όπου είχατε ξεκινήσει και να θυμηθείτε τους λόγους που σας έκαναν να θέλετε να είσαστε μαζί.

Δεν κάνετε σεξ
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι αν νιώθεις αγχωμένος, θυμωμένος ή πιεσμένος για τον οποιοδήποτε λόγο, το καλό σεξ –και ένας πολύ καλός οργασμός- θα σε κάνει άμεσα να νιώσεις πολύ καλύτερα. Αν όμως δε μπορείτε να τα βρείτε στο κομμάτι του σεξ, θα είναι δύσκολος και βαρύς χειμώνας. «Αν αισθάνεσαι απόρριψη και κανένας από εσάς δε μπορεί καν να συζητήσει τι θέλει και τι όχι για να καλλιεργηθεί ένας συναισθηματικός δεσμός, η σχέση είναι καταδικασμένη. Η επικοινωνία είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της επιθυμίας και του πάθους», λέει η Sealfron.

Αν θέλεις να καλλιεργήσεις το έδαφος για σεξ που θα σας φέρει πιο κοντά, δοκίμασε μερικές ρομαντικές κινήσεις και πράξεις που εγγυημένα θα της φτιάξουν τη διάθεση. «Κάντε ένα βήμα πίσω από την τρέλα της πίεσης και μοιραστείτε χρόνο σαν ζευγάρι, για να περάσετε και οι δύο ευχάριστα τις γιορτές», προσθέτει ο Evans.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ