Πανδημία: Αύξηση της αρτηριακής πίεσης στη διάρκεια της πανδημίας


Για τα άτομα με υπέρταση, επιδείνωση των αποτελεσμάτων της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) παρατηρήθηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο την 1η Νοεμβρίου στο Hypertension.

Πανδημία και αρτηριακή πίεση

Ο Hiroshi Gotanda, M.D., Ph.D., από το Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες και οι συνεργάτες του συνέκριναν το επίπεδο και την τάση (κλίση) των αποτελεσμάτων της ΑΠ πριν από τη δήλωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία (προπανδημική περίοδος: Αύγουστος 2018 έως Ιανουάριος 2020) έναντι των εντολών παραμονής στο σπίτι (περίοδος πανδημίας: Απρίλιος 2020 έως Νοέμβριος 2020) σε 137.593 ενήλικες με υπέρταση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική πτώση στον αριθμό των μετρήσεων της ΑΠ στην αρχή της πανδημίας, ακολουθούμενη από σταδιακή αύξηση. Σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο, η συστολική και η διαστολική ΑΠ αυξήθηκαν κατά 1,79 και 1,30 mm Hg, αντίστοιχα, κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση κατά 3,43 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό των ασθενών με ελεγχόμενη ΑΠ. Μια τάση που δείχνει αυξανόμενο έλεγχο κατά την προπανδημική περίοδο ισοπεδώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας (+3,19 και +0,27 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, αντίστοιχα).

«Περιμέναμε ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα ήταν χειρότερος λόγω της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, του στρες, του κακού ύπνου και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις που επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Gotanda σε δήλωση. «Αλλά τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, πιθανώς λόγω της χρήσης τηλεϊατρικής και της παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ