ΠΟΥ Έμπολα: Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική συνδέεται με την κλιματική αλλαγή


Οι παγκόσμιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι συνδέουν τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του αφρικανικού Έμπολα αυτόν τον αιώνα με την κλιματική αλλαγή. Η έξαρση του Έμπολα στην Ουγκάντα ​​στις 20 Σεπτεμβρίου είναι μόνο η τελευταία σε έναν αυξανόμενο αριθμό εξάρσεων αυτής της θανατηφόρας αιμορραγικής ασθένειας στην Αφρική. Από το 2000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει 32 εξάρσεις Έμπολα, 19 την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με 13 την προηγούμενη.

Ο Έμπολα είναι μια από μια σειρά ζωονοσογόνων ασθενειών – λοιμώξεις που προέρχονται από ζώα και μεταπηδούν στον άνθρωπο. Μια ανάλυση του ΠΟΥ διαπιστώνει ότι ο Έμπολα και άλλοι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί αποτελούν σχεδόν το 70% αυτών των κρουσμάτων. Το υπόλοιπο 30% περιλαμβάνει τον δάγγειο πυρετό, τον άνθρακα, την πανώλη και την ευλογιά των πιθήκων. Ο υπεύθυνος περιστατικών του ΠΟΥ στην Αφρική για το ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα, Πάτρικ Οτίμ, λέει ότι ο αριθμός των ζωονοσογόνων ασθενειών που εμφανίζονται στην περιοχή την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί περισσότερο από 63%.

«Υπήρξαν δύο ερευνητές που έδειξαν μια πιθανή σχέση μεταξύ των κλιματικών αλλαγών που βλέπουμε και της αύξησης των ζωονοσογόνων ασθενειών, και για τη συγκεκριμένη περίπτωση για τον Έμπολα, για παράδειγμα», είπε. Ο Otim είπε ότι οι ασθένειες προκαλούνται από διάφορους παράγοντες. Ο Έμπολα, είπε, επηρεάζεται έντονα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Καθώς οι πληθυσμοί αυξάνονται και οι άνθρωποι καταπατούν τους βιότοπους της άγριας ζωής, η αλληλεπίδραση με τα ζώα αυξάνεται. Αυτό, είπε, αυξάνει την εξάπλωση ασθενειών στους ανθρώπους.

Ο Otim είπε ότι η θερμοκρασία και οι κλιματικές αλλαγές υποκινούν επίσης τη μετανάστευση και τη μετακίνηση ορισμένων ξενιστών του ιού Έμπολα. «Για τον ιό Έμπολα, γνωρίζουμε ότι οι νυχτερίδες και άλλα ζώα είναι ξενιστές αυτού του συγκεκριμένου ιού», είπε. Έτσι, όταν μετακινούνται από περιοχές όπου, για παράδειγμα, υπάρχει ξηρασία ή εάν περιοχές που δεν είναι πλέον ευνοϊκές για αυτούς και μετακινούνται σε ευνοϊκές περιοχές, μπορούν να μετακινηθούν σε μια περιοχή όπου κατοικεί ο ανθρώπινος πληθυσμός και επομένως η αλληλεπίδραση μεταξύ των οι άνθρωποι αυξάνονται.

Ο ΠΟΥ λέει ότι ο Έμπολα έχει εξαπλωθεί τώρα σε επτά περιοχές της Ουγκάντα ​​πέρα ​​από το αρχικό επίκεντρο στην περιοχή Μουμπέντε. Οι τελευταίες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε 131, συμπεριλαμβανομένων 48 θανάτων. Το σημερινό ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα ​​έχει πυροδοτηθεί από το λεγόμενο στέλεχος του Σουδάν για το οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο. Ο ΠΟΥ είπε ότι πολλά υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια σύντομα θα υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους κατά του Έμπολα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ