ΠΟΥ κλιματική αλλαγή: Η υγεία στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της COP27


Την παραμονή των κομβικών συνομιλιών για το κλίμα στο COP27, ο ΠΟΥ υπενθυμίζει ότι η κλιματική κρίση συνεχίζει να αρρωσταίνει και να θέτει σε κίνδυνο ζωές και ότι η υγεία πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα αυτών των κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι η διάσκεψη πρέπει να ολοκληρωθεί με πρόοδο στους τέσσερις βασικούς στόχους του μετριασμού, της προσαρμογής, της χρηματοδότησης και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το COP27 θα είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για τον κόσμο να ενωθεί και να δεσμευτεί εκ νέου για να διατηρήσει ζωντανό τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού στους 1,5 °C.

Ο ΠΟΥ καλωσορίζει δημοσιογράφους και συμμετέχοντες στο COP27 να συμμετάσχουν στον ΠΟΥ σε μια σειρά εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και να περάσουν χρόνο σε έναν καινοτόμο χώρο περιπτέρου υγείας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί η απειλή για την υγεία από την κλιματική κρίση και τα τεράστια οφέλη για την υγεία που θα προκύψουν από την ισχυρότερη δράση για το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία των ανθρώπων και θα συνεχίσει να το κάνει με επιταχυνόμενο ρυθμό, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

«Η κλιματική αλλαγή κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να αρρωσταίνουν ή να είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες σε όλο τον κόσμο και η αυξανόμενη καταστροφικότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες», λέει ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Είναι σημαντικό οι ηγέτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να συναντηθούν στο COP27 για να θέσουν την υγεία στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων».

Η υγεία μας εξαρτάται από την υγεία των οικοσυστημάτων που μας περιβάλλουν και αυτά τα οικοσυστήματα απειλούνται πλέον από την αποψίλωση των δασών, τη γεωργία και άλλες αλλαγές στη χρήση γης και την ταχεία αστική ανάπτυξη. Η ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των ζωικών ενδιαιτημάτων αυξάνει τις ευκαιρίες για ιούς επιβλαβείς για τον άνθρωπο να κάνουν τη μετάβαση από τον ξενιστή των ζώων τους. Μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες.

Το άμεσο κόστος ζημίας για την υγεία (δηλαδή, εξαιρουμένου του κόστους σε τομείς που καθορίζουν την υγεία, όπως η γεωργία, η ύδρευση και η αποχέτευση), εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2-4 δισεκατομμυρίων $ ετησίως έως το 2030. Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει ήδη συμβεί οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνουν έντονους καύσωνες και ξηρασίες, καταστροφικές πλημμύρες και ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία αυξάνεται και είναι πιθανό να επιταχυνθεί.

Αλλά υπάρχει περιθώριο ελπίδας, ιδιαίτερα εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση τώρα για να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021 και να προχωρήσουν περαιτέρω στην επίλυση της κλιματικής κρίσης. Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, δίκαιη και γρήγορη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Σημειώθηκε επίσης ενθαρρυντική πρόοδος όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ο ΠΟΥ ζητά τη δημιουργία μιας συνθήκης μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων που θα έβλεπε τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων που βλάπτουν την ατμόσφαιρα με δίκαιο και δίκαιο τρόπο.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ