Στοματική υγιεινή: Χρήσιμες συμβουλές για ένα υπέροχο, υγιές χαμόγελο


Η καλή στοματική υγεία σας βοηθά να απολαύσετε τη ζωή. Σας επιτρέπει να μιλήσετε καθαρά, να γεύεστε, να μασήσετε και καταπιείτε νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα, αλλά και να δείξετε τα συναισθήματά σας με εκφράσεις του προσώπου, όπως το χαμόγελο. Εάν προστατεύετε τη στοματική σας υγεία με καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα και οδοντικό νήμα), οι πιθανότητες είναι υπέρ σας να διατηρήσετε τα δόντια σας για μια ζωή.

 Βουρτσίστε τα δόντια σας

Για να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε την οδοντική πλάκα, ένα κολλώδες, άχρωμο φιλμ βακτηρίων. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Συμβουλές βουρτσίσματος:

  • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο. Το φθόριο είναι αυτό που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα (τερηδόνα). Αποτρέπει την τερηδόνα ενισχύοντας τη σκληρή εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, που ονομάζεται σμάλτο.
  • Γυρίστε τις τρίχες προς τη γραμμή των ούλων, έτσι ώστε να καθαρίζονται μεταξύ των ούλων και των δοντιών.
  • Βουρτσίστε απαλά με μικρές, κυκλικές κινήσεις. Μην τρίβετε δυνατά μπρος-πίσω.
  • Βουρτσίστε όλες τις πλευρές κάθε δοντιού.
  • Βουρτσίστε τη γλώσσα σας.

Καθαρίστε ανάμεσα στα δόντια σας

Ο καθαρισμός μεταξύ των δοντιών για την αφαίρεση της πλάκας είναι επίσης μέρος μιας καλής ρουτίνας στοματικής υγιεινής. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, μέρος της μπορεί να σκληρύνει κάτω από τη γραμμή των ούλων και να ερεθίσει τα ούλα. Τα ούλα γίνονται κόκκινα, πρήζονται και μπορεί να αιμορραγούν εύκολα. Αυτά είναι σημάδια ουλίτιδας. Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή ασθένειας των ούλων και συνήθως μπορείτε να την αντιστρέψετε με καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος.

Εάν η πλάκα παραμείνει στα δόντια σας για πολύ καιρό, μπορεί να σκληρύνει. Αυτή η πλάκα ονομάζεται πέτρα. Ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε την πέτρα είναι να καθαρίσετε τα δόντια σας από έναν οδοντίατρο. Εάν δεν αφαιρεθεί η πέτρα, η ουλίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων (περιοδοντική). Σε προχωρημένα στάδια, η ασθένεια των ούλων προκαλεί πόνο, αιμορραγία των ούλων. Χρησιμοποιήστε νήμα για να αφαιρέσετε την πλάκα και τα σωματίδια τροφής ανάμεσα στα δόντια σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα.
  • Καθαρίστε τακτικά ανάμεσα στα δόντια για να αφαιρέσετε την πλάκα. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα ή ειδική βούρτσα ή ξύλινη ή πλαστική λαβή που προτείνει ένας επαγγελματίας οδοντίατρος. Ή δοκιμάστε ένα στή
  • Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, κάντε έναν οδοντιατρικό έλεγχο. Λόγω των ορμονικών αλλαγών, οι έγκυοι μπορεί να αναπτύξουν ουλίτιδα και να εμφανίσουν πρήξιμο στα ούλα και να αιμορραγούν εύκολα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ασκείτε καλή στοματική υγιεινή για να διατηρήσετε την υγεία των ούλων σας.
  • Ακολουθήστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Περιορίστε τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ