Μικροπλαστικά: Μια ρωγμή σε αντικολλητικό σκεύος απελευθερώνει έως 9.100 πλαστικά σωματίδια


Τα αντικολλητικά σκεύη θα μπορούσαν να απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια καθώς οι χρήστες μαγειρεύουν ή τα πλένουν. Σε μια νέα μελέτη, Αυστραλοί ερευνητές είπαν ότι μόνο μια επιφανειακή ρωγμή σε ένα τηγάνι επικαλυμμένο με τεφλόν θα μπορούσε να απελευθερώσει περίπου 9.100 πλαστικά σωματίδια. Σε μικροκλίμακα, η απεικόνιση Raman και η αλγοριθμική μοντελοποίηση έχουν εντοπίσει ότι η χαραγμένη επίστρωση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση 2,3 εκατομμυρίων μικροπλαστικών και νανοπλαστικών. Τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού που έχουν μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά και τα νανοπλαστικά μικρότερα από 1 μικρόμετρο.

“Το αντικολλητικό υλικό επίστρωσης Teflon είναι γενικά μέλος της οικογένειας του PFAS”, δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Newcastle Δρ. Cheng Fang – ένας από τους συγγραφείς της μελέτης – σε μια ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Flinders. “Δεδομένου του γεγονότος ότι το PFAS αποτελεί μεγάλη ανησυχία, αυτά τα μικροσωματίδια τεφλόν στα τρόφιμά μας μπορεί να αποτελούν ανησυχία για την υγεία, [που] χρειάζεται διερεύνηση επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς τους αναδυόμενους ρύπους”, προειδοποίησε.

Ο Fang και η ομάδα του δοκίμασαν έξι διαφορετικές αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια που ήταν καινούργια και χρησιμοποιημένα, μιμούμενοι μια διαδικασία μαγειρέματος ή καθαρισμού, αν και δεν χρησιμοποιήθηκαν τρόφιμα ή μαγειρικά λάδια. Ο σταθμός είπε ότι μια χαλύβδινη σπάτουλα, ένας σφιγκτήρας μπάρμπεκιου, ένας καθαριστής μαλλί από ανοξείδωτο χάλυβα και μια ξύλινη σπάτουλα χρησιμοποιήθηκαν στα δοκιμασμένα μαγειρικά σκεύη. Ο Fang είπε ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε ζημιά στο μαγειρικό σκεύος, η επίστρωση θα μπορούσε να απελευθερώσει σωματίδια με την πάροδο του χρόνου.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Flinders, καθηγητής Youhong Tang, είπε ότι η μελέτη προειδοποιεί τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί στην επιλογή και τη χρήση σκευών για να αποφύγουν τη μόλυνση των τροφίμων, αλλά ότι συνιστάται περισσότερη έρευνα, “δεδομένου ότι το Teflon είναι μέλος της οικογένειας του PFAS”. Το τεφλόν είναι ένα συνθετικό πλαστικό που αποτελείται χημικά από άτομα άνθρακα και φθορίου. Έχει χαμηλό επίπεδο τριβής και αξιοσημείωτη χημική, θερμική και ηλεκτρική σταθερότητα, σύμφωνα με τη μελέτη. Το τεφλόν είναι επίσης μέλος των PFAS, τα οποία είναι γνωστά ως “για πάντα χημικά” επειδή χρειάζονται εκατοντάδες – ή και χιλιάδες – χρόνια για να διασπαστούν στο περιβάλλον.

Μπορούν επίσης να επιμείνουν στο ανθρώπινο σώμα και ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Το PFAS, ή οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου, βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης, καθώς και στο έδαφος, στον αέρα και στο νερό. Οι άνθρωποι πιθανότατα εκτίθενται στις χημικές ουσίες καταναλώνοντας νερό ή φαγητό μολυσμένο με PFAS, χρησιμοποιώντας προϊόντα που παρασκευάζονται με PFAS ή αναπνέοντας αέρα που περιέχει PFAS.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ