Νόσος Αλτσχάιμερ: Πώς η μουσική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ;


Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαταραχή που προκαλεί την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και τον θάνατο. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, καθώς είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τις κοινωνικές ικανότητες αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Έως και 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζούσαν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ το 2020, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και αυτός ο αριθμός προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 14 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2060.

Η απώλεια μνήμης είναι το βασικό σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ένα πρώιμο σημάδι της νόσου είναι η δυσκολία στη μνήμη πρόσφατων γεγονότων ή συνομιλιών. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η εξασθένηση της μνήμης επιμένει και επιδεινώνεται, επηρεάζοντας την ικανότητα λειτουργίας στην εργασία ή στο σπίτι.

Ωστόσο, οι μουσικές μνήμες συχνά διατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, επειδή βασικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μουσική μνήμη είναι σχετικά άθικτες από τη νόσο. Η έρευνα δείχνει ότι η ακρόαση ή το τραγούδι τραγουδιών μπορεί να προσφέρει συναισθηματικά και συμπεριφορικά οφέλη σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας.

Η μουσική μπορεί επίσης να ωφελήσει τους φροντιστές μειώνοντας το άγχος και τη στενοχώρια, ελαφρύνοντας τη διάθεση και παρέχοντας έναν τρόπο σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ—ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν δυσκολία στην επικοινωνία.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

  • Σκεφτείτε τις προτιμήσεις του αγαπημένου σας προσώπου. Τι είδους μουσική απολαμβάνει ο αγαπημένος σας; Ποια μουσική ξυπνά αναμνήσεις από ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του; Συμπεριλάβετε την οικογένεια και τους φίλους ζητώντας τους να προτείνουν τραγούδια ή να δημιουργήσουν λίστες αναπαραγωγής.
  • Φτιάξτε τη διάθεση. Για να ηρεμήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο κατά τη διάρκεια του γεύματος ή μιας πρωινής ρουτίνας υγιεινής, παίξτε μουσική ή τραγουδήστε ένα τραγούδι που είναι χαλαρωτικό. Όταν θέλετε να τονώσετε τη διάθεση του αγαπημένου σας προσώπου, χρησιμοποιήστε πιο αισιόδοξη ή πιο γρήγορο ρυθμό μουσικής.
  • Αποφύγετε την υπερδιέγερση. Κατά την αναπαραγωγή μουσικής, εξαλείφετε τους ανταγωνιστικούς θορύβους. Κλείσε την τηλεόραση. Κλείσε την πόρτα. Ρυθμίστε την ένταση με βάση την ικανότητα ακοής του αγαπημένου σας προσώπου. Επιλέξτε μουσική που δεν διακόπτεται από διαφημίσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
  • Ενθαρρύνετε την κίνηση. Βοηθήστε τον αγαπημένο σας να χτυπήσει παλαμάκια ή να χτυπήσει τα πόδια του στον ρυθμό. Αν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να χορέψετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο.
  • Τραγουδήστε μαζί. Το να τραγουδάτε μαζί με τη μουσική μαζί με το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να βελτιώσει τη σχέση σας. Ορισμένες πρώτες μελέτες υποδηλώνουν επίσης ότι η μουσική μνήμη λειτουργεί διαφορετικά από άλλους τύπους μνήμης και το τραγούδι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση μοναδικών αναμνήσεων.

  • Δώστε προσοχή στην ανταπόκριση του αγαπημένου σας προσώπου. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο φαίνεται να απολαμβάνει συγκεκριμένα τραγούδια, να τα παίζετε συχνά. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο αντιδρά αρνητικά σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή είδος μουσικής, επιλέξτε κάτι άλλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ