Περισσότερες Κυριακές με ανοικτά τα καταστήματα εξετάζει η Κυβέρνηση


Αύξηση του αριθµού των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται πανελλαδικά να λειτουργούν τα εµπορικά καταστήµατα εξετάζει η κυβέρνηση, ενέργεια η οποία βρισκόταν εξαρχής στον σχεδιασµό της, αλλά είχε ανασταλεί, καθώς παρεµβλήθηκε η πανδηµία και το πολύµηνο κλείσιµο του λιανεµπορίου το 2020 και το 2021. 

Υπάρχει ένα τµήµα εµπορικών επιχειρήσεων που επιθυµούν τη λειτουργία των καταστηµάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο και τουλάχιστον ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο σε πανελλαδικό επίπεδο. ∆εδοµένης δε της άφιξης πολλών ξένων µεγάλων αλυσίδων στην Ελλάδα, η πίεση για πιο ελαστικό ωράριο λειτουργίας των καταστηµάτων εντείνεται.

Σε ότι αφορά στις δύο Κυριακές των ενδιάµεσων εκπτώσεων υπάρχει η σκέψη αυτές να µεταφερθούν στις τακτικές εκπτώσεις, τις χειµερινές και τις θερινές. Σήµερα επιτρέπεται τα εµπορικά καταστήµατα να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή των χειµερινών εκπτώσεων (ξεκινούν τη δεύτερη ∆ευτέρα του Ιανουαρίου και τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου) και των θερινών εκπτώσεων (που ξεκινούν τη δεύτερη ∆ευτέρα του Ιουλίου και τελειώνουν στις 31 Αυγούστου). Αυτό που προτείνεται, λοιπόν, είναι να ανοίγουν τα εµπορικά καταστήµατα τις δύο πρώτες Κυριακές των χειµερινών και θερινών εκπτώσεων.

Υπενθυµίζεται ότι πρόσφατα καταργήθηκε ο θεσµός των ενδιάµεσων εκπτώσεων, οι οποίες πραγµατοποιούνταν το πρώτο δεκαπενθήµερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήµερο του Νοεµβρίου. Την πρώτη Κυριακή των δύο αυτών εκπτωτικών περιόδων επιτρεπόταν η λειτουργία των εµπορικών καταστηµάτων. Η κυβέρνηση επιθυµεί σε κάθε περίπτωση να µη µειωθεί ο αριθµός των Κυριακών που τα καταστήµατα είναι ανοιχτά και γι’ αυτό πρόσφατα νοµοθέτησε µε τροπολογία τη λειτουργία τους στις 6 Νοεµβρίου. Τούτο δεν ίσχυσε ποτέ υπό τον φόβο της κακοκαιρίας «Eva» και τελικώς αποφασίστηκε να λειτουργήσουν την Κυριακή 27 Νοεµβρίου, αµέσως µετά την Black Friday (φέτος είναι στις 25 Νοεµβρίου).

Σύµφωνα µε την Καθηµερινής», το τι θα γίνει µε την άλλη Κυριακή που «περισσεύει», το υπουργείο Ανάπτυξης θα το αποφασίσει µε νοµοσχέδιο που αναµένεται ίσως και µέσα στον Νοέµβριο. Αν και η αρχική πρόθεση ήταν απλώς να θεσµοθετηθεί το άνοιγµα την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, δεν αποκλείεται τελικά να υιοθετηθεί η πρόταση για λειτουργία µία επιπλέον Κυριακή στις θερινές εκπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο για τις Κυριακές, οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται σενάριο για αύξηση της λειτουργίας των καταστηµάτων από 8 Κυριακές που είναι σήµερα (τέσσερις στις εκπτωτικές περιόδους, τρεις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων) να αυξηθούν σε 16 Κυριακές και συγκεκριµένα να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή κάθε µήνα, τρεις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων.

Το διευρυµένο ωράριο που υπάρχει το καλοκαίρι για τις τουριστικές περιοχές θα διατηρηθεί, όπως επίσης και οι ειδικές ρυθµίσεις που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστηµάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο σε συγκεκριµένες περιοχές της χώρας (∆ήµος Αθηναίων, Εµπορικό Πάρκο Αεροδροµίου Σπάτων κ.α.).

Το εάν και πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε ευρύτερες αλλαγές στο ωράριο των εµπορικών καταστηµάτων θα εξαρτηθεί, πάντως, και από την απόφαση της Ολοµέλειας του Συµβουλίου της Επικρατείας, για την προσφυγή σχετικά µε τη συνταγµατικότητα ή όχι της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστηµάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και στο εκπτωτικό χωριό και εµπορικό πάρκο στα Σπάτα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ