Λάμψη στο βαθύ σκοτάδι: Εντυπωσιάζουν οι καρχαρίες που φωσφορίζουν


Οι καρχαρίες kitefin ξεχωρίζουν για τη γαλαζοπράσινη λάμψη στο δέρμα τους

Μπορεί η ύπαρξη τους για τους επιστήμονες να ήταν γνωστή από τον 18ο αιώνα, ωστόσο οι… αποδείξεις άργησαν να έρθουν. Ο λόγος για τους καρχαρίες kitefin (Dalatias licha) μακράν οι μεγαλύτεροι που μπορύν να λάμπουν στο σκοτάδι.

Ο Jérôme Mallefet, βιολόγος στο Université catholique de Louvain, στο Βέλγιο, που κατάφερε να τους φωτογραφίσει ήλπιζε εδώ και χρόνια να δει έναν λαμπερό καρχαρία kitefin. «Αυτό ήταν ένα από τα ”ιερά μου δισκοπότηρα”, να δω αυτόν τον μεγάλο καρχαρία να λάμπει», λέει. Μελέτες στη δεκαετία του 1980 έδειξαν ότι είχαν όργανα που εκπέμπουν φως στο καφέ δέρμα τους, αλλά κανείς δεν είχε δει κάποιον ζωντανό από κοντά.

Το όνειρό του τελικά έγινε πραγματικότητα 1.000 μίλια ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, σε ένα ερευνητικό σκάφος αλιείας που χρησιμοποιούσε ένα τεράστιο δίχτυ για να ερευνήσει είδη που κατοικούσαν στη ζώνη του λυκόφωτος, περίπου 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Mallefet με τα φώτα χαμηλά, είδε από κοντά τους καρχαρίες kitefin να έχουν μια γαλαζοπράσινη λάμψη στο σώμα τους.

Τα μικρότερα είδη καρχαριών χρησιμοποιούν τα φώτα τους για επιβίωση και για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Μερικά έχουν αγκάθια στην πλάτη τους που φωτίζονται σαν [φωτόσπαθα», προειδοποιώντας τους εχθρούς να τους αφήσουν ήσυχους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ