«Με την Ελλάδα καραβοκύρη»: Η ιστορία του τραγουδιού των Χατζιδάκι και Γκάτσου

Το τραγούδι των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου Με την Ελλάδα καραβοκύρη και με τη γνωστή επωδό «Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε στα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε», μάλλον δεν είναι γνωστό στους πολλούς ότι περιλαμβάνεται στην περίφημη Μυθολογία των δύο δημιουργών, που εκδόθηκε στα 1965 και τραγουδήθηκε από τον θρυλικό, θα λέγαμε σήμερα, Γιώργο Ρωμανό.

Κάποια στιγμή, πολύ αργότερα, ο Χατζιδάκις, όταν έκανε την Μυθολογία με τη Νένα Βενετσάνου αφαίρεσε – όπως έλεγε – τα τέσσερα τραγούδια που ήταν απαραίτητα για να «γεμίσει» ο δίσκος, και ερμήνευε σε συναυλίες μόνο τα οκτώ.

Όμως, ανάμεσα στα τέσσερα ήταν και το Με την Ελλάδα καραβοκύρη, που τελικά παίζεται πιο πολύ ακόμα, απ’ όσο ολόκληρη η Μυθολογία. Το τραγούδι αυτό (όπως και το Αερικό) «αυτονομήθηκε» και έκανε τη δική του… καριέρα. Μέχρι που τραγουδιέται χωρίς την απαιτούμενη συστολή…

Ο Χατζιδάκις το συμπεριέλαβε και στη «Λαϊκή Αγορά/30 Τραγούδια 1959-1975», όπου το τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας.

Οι στίχοι του Ν. Γκάτσου έχουν ως εξής:

Με τη φουρτούνα
και το σιρόκο
ήρθε μια σκούνα
απ’ το Μαρόκο

Με τον αγέρα
και με τ’ αγιάζι
πάει μια μπρατσέρα
για την Βεγγάζη

Άγιε Νικόλα
παρακαλώ σε
στα πέλαγα όλα
λουλούδια στρώσε

Με τον ασίκη
τον μπουρλοτιέρη
ήρθ’ ένα μπρίκι
από τ’ Αλγέρι

Με την Ελλάδα
καραβοκύρη
πάει μια φρεγάτα
για το Μισίρι

Οι στίχοι του Γκάτσου μυρίζουν θαλασσινή Ελλάδα, η οποία… απλώνεται στο Μαρόκο, τη Βεγγάζη και το Μισίρι.

Η ευχή προς τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών και των θαλασσών, αυτονόητη: «στα πέλαγα όλα, λουλούδια στρώσε». Ένας από τους ωραιότερους στίχους του Γκάτσου.

Το τραγούδι έχει πάμπολλες ερμηνείες. Εδώ προτείνουμε την Μαρία Φαραντούρη, η οποία το έχει τραγουδήσει σε διάφορες συναυλίες και περιέχεται στον δίσκο της «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι».

Η εκτέλεση που παραθέτουμε είναι από την συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση του, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Μουσικό σύνολο διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Κι ακόμα μια διασκευή του τραγουδιού για πιάνο και ακορντεόν, με τους Μίλτο Λογιάδη και Χρήστο Ζερμπίνο, από την δουλειά τους πάνω σε 17 τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι «Από τα πλήκτρα στην καρδιά».

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here