Γερμανία και Ισλανδία ζητούν την παρέμβαση του ΟΗΕ για το Ιράν


Διεθνοποιείται το ζήτημα της ταραχώδους εξέγερσης στο Ιράν, με χώρες να ζητούν την παρέμβαση του ΟΗΕ, και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να χαιρετίζει τις διαδηλώσεις.

Η Γερμανία και η Ισλανδία ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ώστε να εξεταστεί “η κατάσταση των επιδεινούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν” σε σχέση με τις διαδηλώσεις υπέρ των γυναικών.

Το αίτημα για τη συνεδρίαση υποβλήθηκε προκειμένου “να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά”, σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφουν οι πρεσβευτές των δύο χωρών.

Το αίτημα υποστηρίζεται συνολικά από 44 χώρες μέλη του ΟΗΕ, διευκρινίζεται στην κοινή επιστολή των μόνιμων αντιπροσώπων της Γερμανίας και της Ισλανδίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη. Για να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση, χρειάζεται η έγκριση του ενός τρίτου των 47 υφιστάμενων μελών του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Μακρόν υποδέχεται Ιρανές ακτιβίστριες και χαιρετίζει την “επανάστασή” τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε σήμερα στο Παρίσι Ιρανές ακτιβίστριες και χαιρέτισε την “επανάσταση την οποία καθοδηγούν”.

“Υποδεχθήκαμε με μεγάλη τιμή και χαρά μια αντιπροσωπεία Ιρανών γυναικών”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη.

“Θέλω εδώ να τους επαναλάβω τον σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας σε σχέση με την επανάσταση που (αυτές) καθοδηγούν”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, η αντιπροσωπεία αποτελείτο από την Μασίχ Αλινεζάντ, Ιρανή ακτιβίστρια που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη, η οποία ενθαρρύνει τις γυναίκες στο Ιράν να διαμαρτύρονται κατά της υποχρέωσης να φορούν μαντίλα, τη Σίμα Μπαμπαεΐ, που αγωνίζεται να λάβει πληροφορίες για τον πατέρα της από τον οποίο δεν έχει νέα, τη Λαντάν Μπορουμάντ, συνιδρύτρια οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει τη βάση της στην Ουάσινγκτον και την Ρόγια Πιράιε.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Γαλλία στέκεται “στο πλευρό” των Ιρανών διαδηλωτών. Η Τεχεράνη είχε καταγγείλει τότε μια “ανάμιξη”.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη που του παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος “διευκρινίζει τη θέση της Γαλλίας”.

Ένα κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Με την πάροδο των ημερών, οι διαδηλώσεις για την ελευθερία των γυναικών εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά του θρησκευτικού καθεστώτος, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρόκληση άνευ προηγουμένου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Συνολικά, σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στο ‘Οσλο, τουλάχιστον 304 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην καταστολή των διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ