Κίνα: Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων πλήττεται από την εκτόξευση του κόστους που συνδέεται με τους γάμους


Κίνα: Εκτιμάται ότι υπάρχουν 34 εκατομμύρια πλεονάζοντες άνδρες στην Κίνα Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής Πεκίνο – Τα προβλήματα της Κίνας με τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έχουν περιπλεχθεί περαιτέρω από τις υψηλές τιμές που απαιτούν οι οικογένειες των δυνητικών νυφών για τις παραδοσιακές προίκες. Πρόσφατα οι κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εξοργίστηκαν με την τιμή που κλήθηκε να πληρώσει η οικογένεια ενός γαμπρού, οδηγώντας ακόμη και στη λογοκρισία της ιστορίας από τις αρχές. Το εν λόγω ζευγάρι είδε τον σύντομο αρραβώνα του να καταρρέει αφού η οικογένεια της νύφης απαίτησε 163.000 δολάρια για το προνόμιο να παντρευτεί την κόρη τους. Λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων, το ζευγάρι αναγκάστηκε να χωρίσει.

“Πάντα πίστευα ότι οι υπερβολικές τιμές νύφης ήταν ιστορίες που υπήρχαν μόνο στο διαδίκτυο, μέχρι που συνέβη στη δική μου οικογένεια”, έγραφε η εισαγωγική φράση σε ένα από τα πιο δημοφιλή άρθρα του ιστότοπου. Ο ξάδελφος του συγγραφέα ερωτεύτηκε μια γυναίκα από την επαρχία Jiangxi. Το άρθρο έγινε viral και έλαβε περίπου 22 εκατομμύρια επισκέψεις, με πολλά από τα σχόλια να συγχαίρουν τον γαμπρό και την οικογένειά του από την αποφυγή τρομερών πεθερικών. Η παράδοση της προίκας, δηλαδή της παροχής δώρων στην οικογένεια της νύφης, υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, και παρόλο που ένας νόμος του 1950 απαγόρευσε τους αναγκαστικούς γάμους και κάθε μορφή ιδιοκτησίας που ζητείται, το έθιμο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ. Η σημαντική δημογραφική ανισορροπία της Κίνας ήταν μια από τις αιτίες που το κόστος έχει διογκωθεί. Το κομμουνιστικό έθνος τερμάτισε την πολιτική του ενός παιδιού το 2015 και έκτοτε οδήγησε σε πλεόνασμα περίπου 34 εκατομμυρίων ανδρών, καθώς πολλές οικογένειες προτιμούσαν να αποκτήσουν γιο αντί για κόρη. Σε πολλές περιοχές, η μέση τιμή της νύφης μπορεί εύκολα να είναι πενταπλάσια του μέσου ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος και οι οικονομικές πιέσεις οδήγησαν στο να γίνει πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές αρχές

Με πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η Κίνα εξακολουθεί να είναι το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου. Ωστόσο, με τα ποσοστά γεννήσεων να μειώνονται εδώ και χρόνια, εκτιμάται ότι φέτος θα σημειώσει χαμηλό ρεκόρ πέφτοντας κάτω από τα 10 εκατομμύρια από τις 10,6 εκατομμύρια γεννήσεις πέρυσι. Επιπλέον, ο δείκτης γονιμότητας της Κίνας 1:16 το 2021 ήταν κάτω από το πρότυπο 2:1 του ΟΟΣΑ για σταθερό πληθυσμό. Ορισμένοι νέοι στην Κίνα επιστρέφουν στις ρίζες τους για πιο παραδοσιακούς γάμους και απομακρύνονται από τις τελετές δυτικού τύπου που είχαν κερδίσει δημοτικότητα. Για να καταπολεμήσουν τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι κινεζικές αρχές εισήγαγαν πρόσφατα πολυάριθμα μέτρα για να ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της άδειας μητρότητας και άλλων οικονομικών κινήτρων. Το Πεκίνο εγκατέστησε επίσης μια περίοδο αναμονής 30 ημερών για τα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν. Παρ’ όλα αυτά, η προθυμία για την απόκτηση περισσότερων παιδιών είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως. Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, οι υπερβολικές τιμές νύφης αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο για τους νέους να ξεκινήσουν να κάνουν οικογένεια.

Πρόσφατα, οι τοπικές αρχές εφάρμοσαν πολυάριθμους κανόνες για να περιορίσουν τις υπερβολικές τιμές νύφης. Τον Σεπτέμβριο, οι εθνικές αρχές αποφάσισαν επίσης να παρέμβουν, όταν ανακοίνωσαν μια πανεθνική δοκιμαστική εκστρατεία για την “προώθηση μιας σειράς προτύπων” και αυστηρή ρύθμιση των “χυδαίων προτύπων”. Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Η Κίνα έχει λύσει την πολιτική του ενός παιδιού, που για δεκαετίες αποτελούσε σύμβολο του επεμβατικού και καταναγκαστικού κυβερνητικού σχεδιασμού, αλλά η αλλαγή αυτή αντιμετωπίστηκε με αδιάφορο ανασήκωμα των ώμων από πολλά νεότερα ζευγάρια. Το Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε ότι η COVID-19 έχει επίσης συμβάλει στη μείωση των ποσοστών γάμων και γεννήσεων στη χώρα. Το δημοσίευμα του Reuters συνέχισε ότι οι δημογράφοι είπαν επίσης ότι η ασυμβίβαστη πολιτική “μηδενικής COVID” της Κίνας, που προβλέπει την άμεση εξάλειψη τυχόν κρουσμάτων με αυστηρούς ελέγχους στη ζωή των ανθρώπων, μπορεί να έχει προκαλέσει βαθιά, διαρκή ζημιά στην επιθυμία τους να κάνουν παιδιά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ