Διαταραχές ύπνου: Αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου


Η σύντομη διάρκεια ύπνου και ο ημερήσιος μεσημεριανός ύπνος φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Ο Shuai Yuan, από το Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τις συσχετίσεις της διάρκειας του ύπνου και του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας με το IBD, τη νόσο του Crohn (CD) και την ελκώδη κολίτιδα (UC). Η ανάλυση περιελάμβανε 806 περιστατικά CD και 1.798 περιστατικά UC με διάμεση παρακολούθηση 12,0 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκρίνοντας την όχι μεγαλύτερη από πέντε ώρες ανά ημέρα διάρκεια ύπνου με εκείνη που κάλυπτε επτά ώρες την ημέρα, ο κίνδυνος για Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου ήταν υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ανερχόταν σε:

  • 1,36 [1,17 έως 1,59] για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
  • 1,53 [1,17 έως 2,00] για νόσο του Κρον
  • και 1,29 [1,07 έως 1,56] για ελκώδη κολίτιδα

Υπήρχε μια τάση προς υψηλότερη επίπτωση κατά τη σύγκριση των συμμετεχόντων που απολάμβαναν ή όχι έναν ημερήσιο μεσημεριανό ύπνο. Δεν παρατηρήθηκε αλληλεπίδραση για τη διάρκεια του ύπνου και τον ημερήσιο ύπνο με τις βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS). Ωστόσο, οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες μεταξύ των ατόμων με υψηλό PRS έναντι χαμηλού PRS. «Η διατήρηση μιας υγιούς διάρκειας ύπνου και ο μη μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι μια στρατηγική πρόληψης για τη μείωση του κινδύνου για Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου», γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ