Κιβωτός του Κόσμου: Διαχειρίζονταν εκατομμύρια και τα παιδιά… έσπαγαν πέτρες


Κιβωτός του Κόσμου: Φρικιαστικές αποκαλύψεις για όσα βίωναν στις δομές τα παιδιά που φιλοξενούσε η ΜΚΟ. «Ξηλώθηκε» η διοίκηση του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του η οποία κατηγορείται ότι γνώριζε τα πάντα. Ξεκινά την Τρίτη ο κύκλος των καταθέσεων

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει πλέον η υπόθεση των σοκαριστικών αποκαλύψεων για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου. Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων πήραν τη δικογραφία τη Δευτέρα (21/11) και βρέθηκαν μπροστά σε μία ζοφερή εικόνα. Εκτός της ασέλγειας, είδαν καταγγελίες ανθρώπων για άγρια κακοποίηση, ξυλοδαρμό και βάναυση συμπεριφορά. Υπάρχουν καταθέσεις ακόμα και για καταναγκαστικά έργα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star, στελέχη στην Κιβωτό του Κόσμου έβαζαν τα παιδιά να σπάνε πέτρες, λέγοντάς τους πως αυτό αποτελεί ένα δίδαγμα ότι όταν η πέτρα σπάει επιστρέφει στην πρωταρχική της ύλη που είναι το χώμα!

Οι εισαγγελείς έχουν σηκώσει μανίκια και προχωρούν τις διαδικασίες τάχιστα, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και να καταλήξουν στο πόρισμά τους. Aπό την Τρίτη (22/11) ξεκινάει η διαδικασία των καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες προέρχονται από μια «δεξαμενή» πέντε ανθρώπων και είναι πρώην φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στη δομή. Ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή πλέον κατοικεί στο εξωτερικό και έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για να έρθει στην Ελλάδα και να δώσει κατάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς παρακολουθούν και τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε πόλεις της επαρχίας με πιο γνωστή αυτή του Βόλου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι δικογραφίες να συνενωθούν και από εκεί να προκύψουν περαιτέρω εξελίξεις. Οι ύποπτοι δεδομένα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ανωμοτί, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί και ένταλμα σύλληψης.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι φρικιαστικά. Τα παιδιά βίωσαν τρομακτικές στιγμές στις δομές. Οι καταγγελίες για κακοποίηση, τιμωρίες σε… κλουβιά και σίτιση με ληγμένα τρόφιμα και φρούτα προκαλούν την οργή της κοινωνίας. Τα στόματα, ωστόσο, έχουν ανοίξει και καθημερινά άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν ως παιδιά ή και οι συγγενείς τους, μιλούν για τις εμπειρίες τους.

Η αποκάλυψη που προκάλεσε σάλο τη Δευτέρα (21/11), αφορούσε την πρεσβυτέρα του πατέρα Αντώνιου. Η κ. Σταματία Γεωργαντή φέρεται να γνώριζε όλα όσα τώρα αποκαλύπτονται και παρά το γεγονός ότι ήταν η πρόεδρος της Κιβωτού του Κόσμου δεν έκανε το παραμικρό. Οι συγγενείς των παιδιών και κάποια από αυτά, αναφέρουν ότι προφανώς επέλεξε να καλύψει τον πατέρα Αντώνιο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, βέβαια, η κυβέρνηση προχώρησε σε παρέμβαση έτσι ώστε να αλλάξει η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου. Μέχρι τώρα, ο οργανισμός αυτός που είχε γιγαντωθεί και σύμφωνα με το Star είχε μπάτζετ 5 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του 2022, διοικούταν από τον πατέρα Αντώνιο και τη σύζυγό του. Στο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου ήταν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης τους, με τους δύο να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις και να διαχειρίζονται τα πάντα, προφανώς και τα οικονομικά. Ένα κεφάλαιο το οποίο θα ελεγχθεί πλέον από τις Αρχές, καθώς τα προηγούμενα – πολλά χρόνια – δεν υπήρξε κρατικός έλεγχος στη ΜΚΟ η οποία είχε τεράστια εισροή χρημάτων, ακόμα και ακινήτων ή εκτάσεων, από τις δωρεές που γίνονταν.

Όσο για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Κιβωτού του Κόσμου, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star θα πρόκειται για ένα πρόσωπο κύρους, με εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Στόχος είναι να μην διαταραχθεί η λειτουργία της δομής και να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτή, σε όλα τα «παρακλάδια» ανά την Ελλάδα, δεν θα αντιμετωπίσυν περαιτέρω προβλήματα και δεν θα βρεθούν στον δρόμο εν μία νυκτί. Η κυβέρνηση, δια στόματος και του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώθηκε αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ