Σουηδία Μελέτη: Ρίχνει νέο φως στη σχέση μεταξύ στοματικών βακτηρίων και ασθενειών


Σουηδία Μελέτη: Ερευνητές του Karolinska Institutet στη Σουηδία εντόπισαν τα βακτήρια που απαντώνται συχνότερα σε σοβαρές στοματικές λοιμώξεις. Λίγες τέτοιες μελέτες έχουν γίνει στο παρελθόν και η ομάδα ελπίζει τώρα ότι η μελέτη μπορεί να προσφέρει βαθύτερη εικόνα για τη σχέση μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και άλλων ασθενειών. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση (Φάσμα Mικροβιολογίας) Microbiology Spectrum.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει σαφείς συνδέσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και κοινών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, έχουν υπάρξει λίγες διαχρονικές μελέτες που προσδιορίζουν ποια βακτήρια εμφανίζονται σε μολυσμένες στοματικές και γναθοπροσωπικές περιοχές. Ερευνητές του Karolinska Institutet ανέλυσαν τώρα δείγματα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2010 και 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Σουηδία από ασθενείς με σοβαρές στοματικές λοιμώξεις και δημιούργησαν έναν κατάλογο των πιο κοινών βακτηρίων. Πρόκειται για μια συνεργατική μελέτη που διεξήχθη από τις ερευνητικές ομάδες της καθηγήτριας Margaret Sällberg Chen και του επίκουρου καθηγητή Volkan Özenci. “Αναφέρουμε εδώ, για πρώτη φορά, τη μικροβιακή σύνθεση των βακτηριακών λοιμώξεων από δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς περιόδου στην επαρχία της Στοκχόλμης”, λέει η καθηγήτρια Sällberg Chen του Τμήματος Οδοντιατρικής του Karolinska Institutet. “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αρκετές βακτηριακές λοιμώξεις με σύνδεση με συστηματικές ασθένειες είναι συνεχώς παρούσες και ορισμένες μάλιστα έχουν αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία στη Στοκχόλμη”.

Ρόλος σε άλλες ασθένειες

Η μελέτη δείχνει ότι τα πιο κοινά βακτηριακά φύλα μεταξύ των δειγμάτων ήταν Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria και Actinobacteria, ενώ τα πιο κοινά γένη ήταν Streptococcus spp, Prevotella spp και Staphylococcus spp. “Τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλομορφία και τον επιπολασμό των επιβλαβών μικροβίων στις στοματικές λοιμώξεις”, λέει ο καθηγητής Sällberg Chen. “Το εύρημα δεν έχει σημασία μόνο για την οδοντιατρική, αλλά μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε τον ρόλο της οδοντικής λοίμωξης σε ασθενείς με υποκείμενες ασθένειες. Εάν ένα συγκεκριμένο βακτήριο μολύνει και προκαλεί βλάβη στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να είναι επιβλαβές για τους ιστούς σε άλλα σημεία του σώματος καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται”. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη δείξει ότι η εμφάνιση στοματικών βακτηρίων στο πάγκρεας αντανακλά τη σοβαρότητα των όγκων του παγκρέατος.

Χρήσιμη μέθοδος στην οδοντιατρική περίθαλψη

Η μελέτη διεξήχθη με τη χρήση 1.014 δειγμάτων από ισάριθμους ασθενείς, εκ των οποίων 469 ήταν γυναίκες και 545 άνδρες, και μιας φασματομετρικής μεθόδου μάζας που ονομάζεται MALDI-TOF, η οποία ταχέως προσδιορίζει μεμονωμένα ζωντανά βακτήρια σε ένα δείγμα, αλλά που σπάνια χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική περίθαλψη. “Η μελέτη μας ήταν μια επιδημιολογική μελέτη ενός κέντρου και για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων πρέπει να κάνουμε περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες”, λέει ο Volkan Özenci από το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Karolinska Institutet. “Ελπίζουμε τώρα ότι οι οδοντίατροι θα συνεργάζονται περισσότερο με τα κλινικά μικροβιολογικά εργαστήρια για να κατανοήσουν καλύτερα τα βακτήρια που προκαλούν οδοντικές λοιμώξεις, ώστε να βελτιωθεί η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση των στοματικών λοιμώξεων”. Η μελέτη αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του Khaled Al-Manei, το επόμενο βήμα της οποίας είναι μια παρόμοια επιδημιολογική μελέτη των μυκητιασικών λοιμώξεων στο στόμα, η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό νέων μυκήτων και μικροβίων και στην κατανόηση των αιτιών που προκαλούν την πιθανή κακοήθειά τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ