Καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης: “Σε αυτόν που γυρνάει την πλάτη”


3 μήνες το ΥΠΜΕ έχει διακόψει βίαια την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τις άδεις οδήγησης υποψηφίων οδηγών και οδηγών. Με ένα ιδιότυπο lock out έχει μπλοκάρει τις πρακτικές εξετάσεις για την ολοκλήρωση της χορήγησης άδειας οδήγησης. Αποτέλεσμα, πάνω από πενήντα χιλιάδες υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα να μην μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης. Πολλοί από αυτούς να έχουν πρόβλημα μετακίνησης για την δουλειά τους, αυτοί που θέλουν να εργαστούν επαγγελματικά σε φορτηγά ή λεωφορεία και ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου που φτάνει σε τρείς μήνες, αδυνατούν να υποβάλουν ακόμα και αίτηση πρόσληψης, ενώ τα πρώτα τραγικά σημάδια στην λειτουργία των σχολών οδήγησης είναι αποκαρδιωτικά.

Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας συνάδελφοι εκπαιδευτές έχουν καταθέσει τις πινακίδες εκπαιδευτικών οχημάτων, κυρίως φορτηγών, λεωφορείων, αλλά και επιβατικών και μοτοσυκλετών, γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα χωρίς να δουλεύουν.

Ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια και όλα τα πάγια βρίσκονται σε μεγάλη αδυναμία καταβολής από τους εκπαιδευτές οδήγησης.

Η βιοποριστική ικανότητα των συναδέλφων εκπαιδευτών είναι εξαιρετικά δύσκολη και προβλέπεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη τους επόμενους μήνες μιας και δεν φαίνεται καμιά ελπίδα για την λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης εξέτασης υπό οποιαδήποτε μορφή παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης, καιρό τώρα, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις τόσο στην οδική ασφάλεια, στο βαθμό που επηρεάζεται από το σύστημα εκπαίδευσης-εξέτασης, όσο και στον βιοπορισμό των συναδέλφων εκπαιδευτών

Με ανοικτή επιστολή προς όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου αλλά και προς την ομοσπονδία των υπαλλήλων εξεταστών, τους υπαλλήλους του ΥΠΜΕ, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας είχαμε ζητήσει τον από κοινού τον αποκλεισμό του ΥΠΜΕ και των υπηρεσιών μεταφορών όλης της χώρας, γεγονός που απαντήθηκε με απόλυτη σιωπή!

Οι εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών δεν προβλέπεται να είναι ευχάριστες και τούτο όχι γιατί θα προκύψουν από «νέα μέτρα, νόμους κ.λ.π.» αλλά από την πλήρη απραξία του ΥΠΜΕ και την πλήρη αδιαφορία των περιφερειών της χώρας που παρακολουθούν το θέμα σαν μία θεατρική παράσταση που παίζεται σε χώρα μακρινή και δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν την ίδια και μεγαλύτερη ευθύνη από το ΥΠΜΕ στην προκειμένη περίπτωση.

Γνώριζαν και γνωρίζουν οι περιφέρειες της χώρας ότι από 1/1/2018 οι εξετάσεις σύμφωνα με την νομοθεσία θα πρέπει να γίνονται εντός ωραρίου εργασίας των υπηρεσιών. Δεν έκαναν όμως απολύτως τίποτα.

Αποδέχτηκαν και αποδέχονται αδιαμαρτύρητα ένα έργο που δεν μπορούν να επιτελέσουν εκ των πραγμάτων, αφήνουν απλήρωτους τους υπαλλήλους εξεταστές και σιωπούν παντελώς στα όσα ακούγεται να τεκταίνονται στο ΥΠΜΕ για το μέλλον της εκπαίδευσης-εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Οι ευθύνες του ΥΠΜΕ και των περιφερειών της χώρας για την απαράδεκτη κατάσταση (από την διαφθορά μέχρι την παύση των εξετάσεων) στο χώρο της εκπαίδευσης-εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών, είναι τεράστιες και ισοβαρείς.

Το νέο έτος 2019 θα είναι ακόμα ποιο δύσκολο και ποιο απαιτητικό για την οδική ασφάλεια και αυτοί που απεργάζονται διάφορα σχέδια για την εκπαίδευση- εξέταση υποψηφίων οδηγών και οδηγών αλλά και αυτοί που παρακολουθούν ως απλοί θεατές, χωρίς τους καθ΄ ύλην αρμόδιους, τους εκπαιδευτές οδήγησης φέρουν ακέραια την ευθύνη της αποτυχίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Καλούμε, σήμερα, όλους τους έντιμους και σοβαρούς επαγγελματίες εκπαιδευτές οδήγησης να σηκωθούν από τον καναπέ της απάθειας και να απαιτήσουν εδώ και τώρα λύση των συσσωρευμένων προβλημάτων του κλάδου και της Κοινωνίας της Κυκλοφορίας, με δυναμικές κινητοποιήσεις, ικανές να φέρουν αποτέλεσμα.

Καλούμε την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να πάρει θέση, να συνταχτεί μαζί μας και να δώσει λύσεις εκεί που το Υπουργείο δεν θέλει ή αδυνατεί.

Καλούμε τέλος το ΥΠΜΕ να σκύψει με ενδιαφέρον και τόλμη στα προβλήματα της οδικής ασφάλειας, να τολμήσει στην πάταξη της διαφθοράς και θα βρει συνεργάτες και συμπαραστάτες όλους του τίμιους και ικανούς εκπαιδευτές οδήγησης που αυτοί θα εξελίξουν το σύστημα εκπαίδευσης – εξέτασης που έχει ανάγκη ο τόπος και η Κοινωνία της Κυκλοφορίας.

Με τιμή για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Άρης Ζωγράφος

Ο Γ. Γραμματέας

Λευτέρης Μιχελάκης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις και καταγγελίες αναγνωστών, άλλων site ή blogs που αναδημοσιεύονται από το portal δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις απόψεις των συντακτών ή του «tromaktiko». Πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου και της άποψης και συνεχίζουμε από τις 08/10/2018 να δημοσιεύουμε κάθε είδους καταγγελία ή άποψη αναγνώστη που έχει απτά στοιχεία και είναι τεκμηριωμένη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ