Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκίνησε η δίκη του Νίκου Παππά


Άνοιξε η αυλαία της δίκης του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος αναφορικά με τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016, ενώ ο κ. Καλογρίτσας αυτό της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.«Ο Νίκος Παππάς αρνείται την κατηγορία και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αποδειχθεί η αλήθεια», ανέφερε ο συνήγορος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, όταν τοποθετήθηκε επί της κατηγορίας.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν θα είναι ευχάριστος σε κανέναν από τους δυο κατηγορουμένους. «Καλώς ή κακώς είμαι ο μόνος που έχω ζήσει αυτήν την υπόθεση από πρώτο χέρι. Ξέρω ότι δεν θα είμαι ευχάριστος σε κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους. Δεν χρωστάω σε κανέναν τους» ανέφερε.

Στη συνέχεια ξεκίνησε να εξιστορεί τα περιστατικά, όπως ο ίδιος τα έζησε, επιμένοντας πως «εάν κάποιος δεν χρηματοδοτούσε με τρία εκ. ευρώ τον Καλογρίτσα για την εγγυητική επιστολή την ημέρα του διαγωνισμού δεν είχε τα χρήματα, εάν δεν έρχονταν τα χρήματα από τα Εμιράτα Κυριακή βράδυ δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό την Δευτέρα και να υπερθεματίσει. Πώς είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενος ο Καλογρίτσας και όχι ο Χούρι;» είπε ο μάρτυρας.

Όπως εξήγησε, τον Ιούλιο του 2016 τον προσέγγισε η πλευρά του επιχειρηματία Σαμερ Χούρι, λέγοντας του πως ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει κανάλι και να βρει έναν συνέταιρο, φιλικό προ από στην τότε κυβέρνηση. «Δεν ήθελαν κάποιον από τους μεγάλους καναλάρχες, αλλά κάποιον μικρό να τον έχουν του χεριού τους. Αμέσως προσέγγισα τον Γιώργο Κουρή του Kontra Channel. Μου είπε δώσε μου 48 ώρες και μου είπε ότι «δεν με εμπιστεύονται αυτά τα μαλακισμένα».

Σε δεύτερο χρόνο απευθύνθηκα στον Φίλιππο Βρυώνη μου είπε αρχικά ότι μπορεί μετά όμως μου είπε ότι δεν μπορεί. Από τους υφιστάμενους καναλάρχες δεν υπήρχε κάποιος που να μπορούσα να απευθυνθώ. Όμως εκείνο το διάστημα κυκλοφορούσε στην αγορά το όνομα του Καλογρίτσα, όλοι τον έλεγαν «κόκκινο εργολάβο», ήθελε να κάνει κανάλι αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και του είπα να πάει να μου φέρει τη διαβεβαίωση από το ΣΥΡΙΖΑ, όμως του εξήγησα ότι ο Χούρι θέλει έτοιμο κανάλι και όχι μόνο ένα καταστατικό και ένα γραφείο» είπε ο μάρτυρας.

Λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον μαρτυρα, ο κ. Καλογρίτσα τον διαβεβαίωσε ότι μίλησε «με τα παιδιά» και ζήτησε ραντεβού με τον Χούρι, το οποίο και κλείστηκε για το τέλος Αυγούστου. «Γύρω στις 23-24 Αυγούστου μου είπαν ότι με περιμένει μαζί με τον Καλογρίτσα στο σκάφος του στο Πόρτο Χέλι. Ήξερα ότι είναι σκληροί διαπραγματευτές. Σε όλη τη διαδρομή είχα άγχος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Φτάνοντας στο σκάφος τους γνωρίζω. Εγώ ήμουν συνεργάτης της πλευράς Χούρι και όχι Καλογρίτσα. Ο κ. Σάμερ Χούρι πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την υπόθεση πρότεινε το χέρι του και είπε ότι έχουμε συμφωνία. Ο Καλογρίτσας γελούσε, γιατί του είχε πει ότι θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση».

Ο κ. Τομπρας περιέγραψε στη συνέχεια αρκετές «αναποδιές» στην εύρεση της εγγυητικής επιστολής των 3 εκ. ευρώ που θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. «Δεν μας έφτανε ο χρόνος. Η πλευρά Χούρι είχε μια δική της τράπεζα στα ΗΑΕ που θα μπορούσε να βοηθήσει. Την Παρασκευή το πρωί με παίρνει τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου λέει ότι είναι με τον Σάμερ Χούρι στο Μαξίμου. Μου τον δίνει στο τηλέφωνο, του λέω αν είστε με τον Υπουργό στο Μαξίμου να με βάλετε ανοιχτή ακρόαση.

Αν ήταν πράγματι με τον υπουργό, εγώ είπα ότι αυτή η εγγυητική επιστολή είναι «σκατά» και δεν καλύπτει το γράμμα του διαγωνισμού» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι η λύση βρεθηκε τελευταία στιγμή με εικονική σύμβαση υπεργολαβίας.
«Σάββατο πρωί ο Φουάντ Χούρι επινοεί το εφεύρημα της υπεργολαβίας, ο μόνος νομιμοφανής τρόπος είναι να φτιάξουμε μια εικονική σύμβαση υπεργολαβίας και να έρθουν τα λεφτά. Η Κυριακή είναι εργάσιμη στα Εμιράτα. Εμβάστηκαν και η συναλλαγή εκκαθαρίστηκε από την HSBC Λονδίνου και κάπως έτσι κατάφερε να πάρει την εγγυητική στις 15:15 το μεσημέρι της Κυριακής και έτσι από τη CCC χρηματοδοτήθηκε ο ΤΟΞΟΤΗΣ και μπόρεσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό» ανέφερε ο κ. Τομπρας.
Ακολούθησε «επικοινωνιακό πανδαιμόνιο» κατά τον μάρτυρα, με τα ΜΜΕ να κάνουν επίθεση στον Χρήστο Καλογρίτσα.

«Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι τον είχαν όλοι ξοφλημένο. Σε όλα τα ΜΜΕ αρχίζει το πανδαιμόνιο πώς βρήκε εγγυητική επιστολή, και έλεγαν ότι ήταν με δάνειο από την Αttica bank. Μου έκανε εντύπωση πώς δεν το διέψευδε κανείς. Την επόμενη ημέρα αρχίζει να τρέχει και το δεύτερο ψέμα με τα βοσκοτόπια. Μα η συμφωνία ήταν τα πρώτα 25 εκ. να τα βάλουν οι Χούρι. Τι δουλειά είχαν τα βοσκοτόπια; Δεν προβλεπόταν πουθενά.Ξεκινά ένα πόλεμος λάσπης κατά της οικογένειας Καλογρίτσα. Αρχίζει να του δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο για το κανάλι, αλλά και στην υπόλοιπη επιχειρηματική του δραστηριότητα» κατάθεσε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως αυτή η κατάσταση κόστισε τόσο επιχειρηματικά στον εργολάβο, όσο και στην υγεία της οικογένειας του.

«Από τότε και μετά κατέρρευσε όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα του Καλογρίτσα, καταστράφηκε οικονομικά και η υγεία όλης της οικογένειας. Με εντολή της κυβέρνησης, με προτροπή του Παππά η πλευρά Καλογρίτσα πήγε και στον Μαρινάκη και στον Κοντομηνά αλλά τα ραντεβού δεν τελεσφόρησαν.ΝΕγώ δεν ήμουν σε καμία συνάντηση και γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση πώς δεν είναι κατηγορούμενη η πλευρά Χούρι».

Κατά τον μάρτυρα ο Καλογρίτσας δεν όφειλε να επιστρέψει τα 3 εκ. ευρώ, γιατί η CCC ήταν αφανής εταίρος και είχε υπαναχωρήσει. «Ο Καλογρίτσας μου είπε ότι δεν μπορώ να σου δώσω την αμοιβή σου γιατί τα έχω βάλει στο Documento. Άρχισαν οι οχλήσεις από την CCC να επιστρέψει ο Καλογρίτσας τα λεφτά. Ήθελαν να τον κοροϊδέψουμε με μια υπογραφή για να του πάρουν τα λεφτά».

Απαντώντας στο τι μπορεί να εννοούσαν σε email που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι πλευρές με τον όρο White House, ο μάρτυρας πιθανολόγησε ότι ίσως αναφερόντουσαν στο σπίτι του επιχειρηματία Χούρι στην Πολιτεία. «Ίσως εννοούσαν αυτό γιατί εκεί υπεγράφη η συμφωνία για το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα. Μετά έγιναν προσφυγές στο διαιτητικό δικαστήριο με την κατάπτυστη απόφαση της Ελβετίας με mail που πιστεύω ότι υπήρξε συρραφή. Έχω βιώσει με τα μάτια μου τον Καλογρίτσα να εκβιάζεται, να μην καταστεί κατηγορούμενος ο Χούρι, ώστε να μην γίνει και ο γιος του Καλογρίτσα. Έτσι έπεσε ξερός ο γιος του Καλογρίτσα και τον τρέχαμε στο νοσοκομείο. Έρχεται εδώ ο Καλογρίτσας και παριστάνει τον κατηγορούμενο, αλλά είναι το θύμα σε αυτήν την υπόθεση» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Η δήλωση Καλογρίτσα

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος ανέγνωσε μια δήλωση του κατηγορουμένου εντολέα του:«Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες.

Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου. Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μουκαταλαβαίνουν. ΝΜίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερήυπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητηδιαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον ΈλληναΔικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν ναμετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο τουκατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναικαταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ωςεδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Ηαλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ