Πετρέλαιο: Στραμμένη στον ΟΠΕΚ η προσοχή


Αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να προχωρήσει σε βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, στη συνεδρίαση της Κυριακής.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έρχεται εν όψει των δυνητικά αποδιοργανωτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, την αποδυνάμωση της ζήτησης αργού στην Κίνα και τους εντεινόμενους φόβους για ύφεση.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά αργού από τη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η προοπτική ανώτατου ορίου τιμής της G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας.

Το μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να απαγορεύσει την αγορά ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας κυρώσεων απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η ανησυχία ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, ώθησε την G-7 να εξετάσει ένα ανώτατο όριο τιμής στο ποσό που θα πληρώσει για το ρωσικό πετρέλαιο.

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη επίσημη συμφωνία, αν και το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν προσωρινά σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων/βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο θαλάσσης.

Η ενεργειακή συμμαχία άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή για να τονώσει την ανάκαμψη των τιμών του αργού. Αυτό το σήμα ήρθε παρά την αναφορά της Wall Street Journal που υποδηλώνει ότι η αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ήταν υπό συζήτηση για την Κυριακή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ