Αφγανιστάν Γυναίκες: Δείχνουν αλληλεγγύη στους Ιρανούς διαδηλωτές, αντιμετωπίζοντας σκληρή καταστολή από τους Ταλιμπάν


Αφγανιστάν Γυναίκες: Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς άνδρα κηδεμόνα Το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει την καταστολή των διαδηλωτών Στους κατοίκους της κουρδικής πόλης Μαχαμπάντ του Ιράν κόπηκε το ρεύμα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς το καθεστώς αντεπιτίθεται στις διαδηλώσεις. Οι Ιρανές γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους κατασταλτικούς νόμους της χώρας κατά των γυναικών και οι γυναίκες στο γειτονικό Αφγανιστάν λαμβάνουν γνώση. Ευρείες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πόλεις του Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ κρατούνταν από την αστυνομία ηθικής τάξης επειδή παραβίασε τους αυστηρούς νόμους του Ιράν που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους δημοσίως. Αυτό που ξεκίνησε ως αρχική αγανάκτηση για τον τραγικό θάνατο της Amini εξελίχθηκε γρήγορα σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για την πτώση του επαναστατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, ιδίως από την παραστρατιωτική δύναμη Basij στο πλαίσιο της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν, ήταν σοβαρή. Από την έναρξη των διαδηλώσεων στα μέσα Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’ (Human Rights Activists) εκτιμά ότι σχεδόν 500 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 18.000 έχουν συλληφθεί. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν βλέπουν ένα γνωστό μοτίβο να διαδραματίζεται εναντίον των Ιρανών γυναικών, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα προς το παρόν. Οι διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι κάτι καινούργιο για την ιρανική ή την αφγανική κοινωνία και τα κινήματα σε κάθε χώρα έχουν επηρεάσει η μία την άλλη λόγω της πολιτιστικής, γλωσσικής και γεωγραφικής εγγύτητας. Αφγανές γυναίκες φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στους περιορισμούς που οι διαδηλωτές λένε ότι επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, 28 Δεκεμβρίου 2021.

Οι διαδηλωτές στο Ιράν δεν έχουν χάσει από τα μάτια τους τους γείτονές τους στο Αφγανιστάν, οι οποίοι είναι επίσης εγκλωβισμένοι σε έναν αγώνα με ένα καταπιεστικό καθεστώς που περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες στους δρόμους δείχνουν ενότητα μέσω της τέχνης του γκράφιτι και των συνθημάτων διαμαρτυρίας. Το αν οι διαδηλώσεις στο Ιράν θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή θα εξαρτηθεί από το πώς το κίνημα θα αντέξει τη σθεναρή αντίδραση του καθεστώτος και αν θα μπορέσει να επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη καταστολή. Το υποχρεωτικό χιτζάμπ αποτελεί εδώ και καιρό πηγή εσωτερικής δυσαρέσκειας για τις ιρανές γυναίκες από τότε που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στην εντολή της κατά τις πρώτες ημέρες του νέου καθεστώτος. “Η βαθιά διαφορά μεταξύ των σημερινών διαδηλώσεων και εκείνων του παρελθόντος είναι ότι ηγούνται γυναίκες – όχι εξέχουσες γυναίκες, αλλά συχνά μαθήτριες. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στο σημερινό ιρανικό κίνημα διαμαρτυρίας να αντέξει παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες καταστολής”, δήλωσε στο Fox News Digital η Fatemeh Aman, μη μόνιμη ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. Οι παρατηρητές λένε ότι για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, η ατζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών δεν έχει σχεδόν την εθνική εμβέλεια ή την υποστήριξη που έχουν συγκεντρώσει οι σημερινές ιρανικές διαμαρτυρίες από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Ο Belquis Ahmadi, ανώτερος υπεύθυνος προγράμματος για το Αφγανιστάν στο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει ότι αν και οι διαδηλώσεις έχουν ξεπηδήσει σε αρκετές επαρχίες εκτός Καμπούλ, οι εσωτερικές πολιτικές καταστάσεις στο Ιράν και το Αφγανιστάν είναι πολύ διαφορετικές. “Οι Ιρανοί είχαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στη διάθεσή τους για να καταστρώσουν στρατηγική και να επεκτείνουν τα δίκτυά τους μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στο Ιράν, οι άνδρες βγήκαν να υποστηρίξουν τις γυναίκες, ενώ στο Αφγανιστάν δεν βλέπουμε το επίπεδο δημόσιας υποστήριξης από τους άνδρες που θα περίμενε κανείς”, δήλωσε ο Ahmadi στο Fox News Digital. Πρόσφατα, μια μικρή ομάδα γυναικών βγήκε στους δρόμους της Καμπούλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες που διαμαρτύρονται στο Ιράν. Οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από την ιρανική πρεσβεία στην Καμπούλ φωνάζοντας “γυναίκα, ζωή, ελευθερία”, ένα κοινό σύνθημα που ακούγεται στους δρόμους των ιρανικών πόλεων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων. Αυτό συμβαίνει μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου σε ένα φροντιστήριο στην περιοχή Dasht-e-Barchi της δυτικής Καμπούλ, μια κοινότητα που αποτελείται κυρίως από Χαζάρα και Σιίτες.  Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 53 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 46 κορίτσια και γυναίκες. Διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές πανεπιστημίου, βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν απαντήσεις και δικαιοσύνη για τους θανάτους τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν διέλυσε γρήγορα όλους αυτούς τους διαδηλωτές με ωμή βία.

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν αναίρεσαν πολλά από τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι γυναίκες κατά τη διάρκεια των 20 ετών μετά την πρώτη εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.  Οι γυναίκες υπηρέτησαν σε κυβερνητικές θέσεις, συμμετείχαν στην πολιτική ζωή και απολάμβαναν διευρυμένες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης. Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν γρήγορα στους παλιούς τους τρόπους μετά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι είχαν εκσυγχρονιστεί. Την ώρα που τα πρόθυμα νεαρά κορίτσια ήταν έτοιμα να επιστρέψουν στο σχολείο τον Μάρτιο του 2022, οι Ταλιμπάν αθέτησαν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν στα κορίτσια άνω της έκτης τάξης να επιστρέψουν στο σχολείο. Μαχητές των Ταλιμπάν φρουρούσαν τις εισόδους των σχολείων και αρνούνταν να αφήσουν τα κορίτσια να περάσουν στην τάξη. Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε δεκάδες γυναίκες να επιβιβαστούν σε πολλές πτήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες στο εξωτερικό, επειδή ταξίδευαν χωρίς άνδρα κηδεμόνα, δήλωσαν το Σάββατο δύο αξιωματούχοι αφγανικών αεροπορικών εταιρειών. Η επιρροή των Ταλιμπάν στην κοινωνία εκτείνεται πέρα από την εκπαίδευση και ασκούν σχεδόν απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής των Αφγανών.

Το Υπουργείο για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη των Ηθών του Αφγανιστάν, ουσιαστικά το αντίστοιχο της αστυνομίας ηθικής του Ιράν, αλλά λέγεται ότι είναι ακόμη πιο αρχαϊκό και βάναυσο, είναι επίσης επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των Αφγανών γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Μεταξύ των πολλών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις Αφγανές γυναίκες από τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν- οι γυναίκες είναι πλέον υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα τους. Οι γυναίκες δεν μπορούν να ελέγχουν το είδος και το χρώμα των ρούχων που φορούν, δεν μπορούν να πηγαίνουν σε δημόσια πάρκα, γυμναστήρια, να επιλέγουν το δικό τους επάγγελμα ή να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς άνδρα κηδεμόνα. “Οι Ταλιμπάν έχουν μετατρέψει το Αφγανιστάν σε μια τεράστια φυλακή για τις γυναίκες και τα κορίτσια”, δήλωσε η Ahmadi. Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, οι Αφγανές γυναίκες εξακολουθούν να συσπειρώνονται για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Ταλιμπάν, ακόμη και μπροστά στον δημόσιο ξυλοδαρμό. Η Pashtana Durani, ιδρύτρια του ‘ΜΑΘΕΤΕ το Αφγανιστάν’ LEARN Afghanistan, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συμβάλλει στην επέκταση των εκπαιδευτικών ευκαιριών σε όλο το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες στο Ιράν και το Αφγανιστάν είναι σαν μια ανερχόμενη παλίρροια γυναικών που λένε ότι βαρέθηκαν. “Οι γυναίκες έχουν βαρεθεί με τους άνδρες που χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να ελέγχουν τις γυναίκες. Και γι’ αυτό θέλουν ελευθερία όχι μόνον από ένα καθεστώς που τις καταπιέζει, αλλά και να σταθούν αλληλέγγυες και να πιστέψουν σε έναν καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τις επόμενες γενιές”, δήλωσε η Durani στο Fox News Digital.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ