Στα 135 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου


Στα 135 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Ο χειμώνας άρχισε να δείχνει τα δόντια του στην Ευρώπη, θέτοντας το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα υπό δοκιμασία, την πιο σοβαρή, όπως όλα δείχνουν, από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Με την πρώτη μεγάλη πτώση του υδραργύρου οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο εκτοξεύτηκαν απότομα τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και 50% πάνω από τις αρχές Νοεμβρίου, για να υποχωρήσουν σήμερα κοντά στα 135 ευρώ/μεγαβατώρα, έπειτα από μια ημερήσια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε το πρωί από τα 145 ευρώ.

Με ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση ακολούθησαν οι τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές, αφενός λόγω της αύξησης της ζήτησης για θέρμανση και αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαθέσιμη παραγωγή των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας.

Ετσι, οι τιμές ρεύματος άρχισαν να επιστρέφουν στα επίπεδα των 400 ευρώ/μεγαβατώρα. Την ακριβότερη τιμή σήμερα Τρίτη εμφανίζει η Αυστρία στα 420,59 ευρώ/ μεγαβατώρα και ακολουθεί η Γαλλία στα 418,44 ευρώ, η Ελβετία στα 407,36 ευρώ, το Βέλγιο στα 403,65 ευρώ, η Σλοβενία στα 402,23 ευρώ, η Ιταλία στα 401 ευρώ και έβδομη έρχεται η Ελλάδα με τιμή στα 400,86 ευρώ/μεγαβατώρα. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 19% σε σχέση με χθες και είναι αποτέλεσμα κυρίως της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου, η οποία έφθασε στο 54,9%, καθώς υποκατέστησε τη χαμηλή παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας περιορίστηκε χθες στο 12,5%. Με χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 12,2% συμμετείχε και ο λιγνίτης, ενώ τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 4,1% της ζήτησης.

Η νέα κλιμάκωση των τιμών επανέφερε την αγωνία στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για το μέγεθος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν τους χειμερινούς μήνες για τη συγκράτηση των τιμολογίων ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων σε ανεκτά επίπεδα. Επί του παρόντος τουλάχιστον δεν εκφράζονται ανησυχίες ως προς την επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί προληπτικά κρίνονται επαρκή για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ENTSO-E και την έκθεση αξιολόγησης της ασφάλειας εφοδιασμού των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης για τον τρέχοντα χειμώνα που δημοσίευσε την 1η Δεκεμβρίου. Η έκθεση δείχνει υψηλότερο κίνδυνο επάρκειας σε σύγκριση με τους προηγούμενους χειμώνες και εντοπίζει την κύρια πίεση στα συστήματα της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Μάλτας και της Κύπρου. Σημειώνει, δε, ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση των αβεβαιοτήτων σχετικά με τη διαθεσιμότητα πυρηνικών στη Γαλλία, στη Σουηδία και στη Φινλανδία, καθώς και την προμήθεια άνθρακα στη Γερμανία και στην Πολωνία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ