Πάσχα 2023: Πότε πέφτει;


Πάσχα 2023: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο;

Τι είναι το Πάσχα

Το Πάσχα πήρε το όνομα του από την εβραϊκή λέξη pesach (πεσάχ) που σημαίνει πέρασμα και συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από την δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία.

Πάσχα πότε είναι

Στο Χριστιανισμό θεωρείται ότι συμβολίζει το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού.

Το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο δηλαδή την πανσέληνο που σχηματίζεται μετά την εαρινή ισημερία που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου.

Αυτό συμβαίνει για να μην συμπέσει ποτέ με το εβραϊκό Πάσχα.

Το Χριστιανικό ορθόδοξο Πάσχα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εορτές στην Ελλάδα (μαζί με τα Χριστούγεννα). Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας για να προσκυνήσει ολόκληρη τη μεγάλη εβδομάδα.

Πάσχα 2023: Πότε πέφτει το Πάσχα

Πότε είναι το ΠάσχαAς δούμε τις ημερομηνίες ενδεικτικά παρακάτω:

» Πάσχα 2023: Κυριακή 16 Απριλίου

» Πάσχα 2024: Κυριακή 5 Μαΐου

» Πάσχα 2025: Κυριακή 20 Απριλίου

Επομένως την επόμενη φορά που θα θέλετε να μάθετε πότε πέφτει το Πάσχα έχετε δύο επιλογές: μπορείτε να ξεθάψετε το παλιό τηλεσκόπιο του παππού και να βγάλετε τον αστρονόμο που κρύβετε μέσα σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία με το Καθολικό Πάσχα. Επίσης υπάρχουν διαφορές και στα κατά τόπους έθιμα.

Πάσχα 2023: Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή αλλά δεν γνωρίζουμε ίσως τον ακριβή λόγο. Αυτό λοιπόν γίνεται κάθε χρόνο, έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και βασίζεται στην εξής παράδοση.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, ο Εβραίοι γιόρταζαν το πέρασμα από την Ερυθρά θάλασσα με επικεφαλής τον Μωυσή την 14η μέρα του μήνα Νισάν, δηλαδή ανήμερα της πρώτης εαρινής πανσελήνου.

Κυριακή του ΠάσχαΟι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Εβραίους, ωστόσο αργότερα θέλοντας να το συνδέσουν με την αναστάσιμη ημέρα, την Κυριακή, αποφάσισαν να το γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά την ανοιξιάτικη πανσέληνο ούτως ώστε να μην συμπίπτει με το εβραϊκό.

Πάσχα 2023: Πως όμως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το εξής:

Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.

Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.

Πως υπολογίζεται η ημερομηνία του Πάσχα

Σημειώστε ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.

Πάσχα 2023: Γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολκό Πάσχα;

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Για το λόγο αυτό το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται συνήθως νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.

Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, για κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες της εαρινής πανσελήνου, που ο εορτασμός του Πάσχα από τις δύο εκκλησίες ταυτίζεται.

Οπότε μπορείτε πλέον πανεύκολα και με ακρίβεια να βρίσκετε πότε πέφτει το Πάσχα κάθε χρόνο με λίγους μόνο υπολογισμούς!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ