Νέα μαμά: Φροντίστε τον εαυτό σας μετά την εγκυμοσύνη

Μία από τις παγίδες της νέας μαμάς στις οποίες τείνουμε να πέφτουμε είναι να μην αφιερώνουμε χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Από απλά πράγματα όπως το να κάνετε ένα ντους, μέχρι μεγάλα πράγματα όπως το να μην δίνετε χρόνο στον εαυτό σας για να κυνηγήσει τα δικά σας ενδιαφέροντα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας ακόμα και όταν η ζωή είναι λίγο τρελή.

Φροντίστε τον εαυτό σας για να γίνετε ακόμα καλύτερη σε όλους τους τομείς

1. Αφιερώστε χρόνο για ντους
Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που το μικρό σας είναι γενικά ικανοποιημένο. Φέρτε την κούνια, την κούνια ή τη μηχανή γυμναστικής του μωρού στο μπάνιο ή τοποθετήστε την λίγο έξω από την ανοιχτή πόρτα. Αν το μωρό αρχίσει να ταράζεται, τραγουδήστε ένα ανόητο τραγούδι ή παίξτε peek-a-boo με την κουρτίνα του μπάνιου. Ίσως χρειαστεί να βιαστείτε λίγο, αλλά θα αισθάνεστε ακόμα καλύτερα αν είστε καθαροί.

2. Ντυθείτε καλύτερα
Μην συνεχίσετε να φοράτε ρούχα εγκυμοσύνης ή παντελόνια, εάν δεν έχετε χάσει το βάρος του μωρού. Ακόμα κι αν σχεδιάζετε να χάσετε βάρος, υπάρχουν μεγάλα καταστήματα όπου μπορείτε να βρείτε φθηνά τζιν και πουκάμισα στο σημερινό σας μέγεθος. Το να δείχνεις καλός είναι μέρος του να νιώθεις καλά.

3. Αλλάξτε μέγεθος στα ρούχα
Έως και το 80% από εμάς φοράμε λάθος νούμερο σουτιέν. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό έχουν κάνει αλλαγές στο σώμα σας που μπορεί να μην γνωρίζετε πλήρως. Η μέτρηση διαρκεί μόνο ένα λεπτό και ένα υπέροχο σουτιέν είναι πάντα μια καλή αγορά.

4. Γίνετε οι πιο όμορφη εκδοχή του εαυτού σας
Αφιερώστε χρόνο για να φτιάξετε τα μαλλιά σας. Γίνετε γενναίοι και αποκτήστε ένα νέο χτένισμα χαμηλής συντήρησης για να αποφύγετε την αλογοουρά της μαμάς. Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για πολλές νέες μαμάδες – όταν αρχίσετε να χάνετε, πηγαίνετε στο κομμωτήριο και αποκτήστε μια χαριτωμένη νέα περικοπή.

5. Μην σταματάτε να είστε εσείς
Είχατε μια ζωή πριν από το μωρό, κρατήστε τη ζωή σας μετά το μωρό. Φυσικά δεν θα έχετε τόσο πολύ χρόνο να αφιερώσετε στα ενδιαφέροντά σας, αλλά αφιερώστε μια ή δύο ώρες την εβδομάδα. Ο σύντροφός σας μπορεί να αναλάβει, ή μπορείτε να βρείτε μια καθίστρια ή φίλο για να παρακολουθήσει το μωρό για λίγο. Χρειάζεστε χρόνο για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να θυμηθείτε ποιοι είστε.

6. Λάβετε υποστήριξη
Βρείτε ένα σύστημα υποστήριξης—οικογένεια, φίλους ή έναν τοπικό έφηβο που μπορεί να λειτουργήσει ως βοηθός μητέρας. Χρειάζεστε χρόνο για να φροντίσετε πράγματα όπως το πλύσιμο ρούχων, το καθάρισμα, η κηπουρική ή η άσκηση. Χρειάζεστε επίσης ανθρώπους στη ζωή σας στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η εξοικείωση του εαυτού σας και του μωρού σας με κάποιον τώρα θα το κάνει ευκολότερο αν ποτέ χρειαστεί πραγματικά βοήθεια.

7. Μείνετε ενυδατωμένοι
Αποτελούμαστε από 70% νερό, γι’ αυτό μην αργείτε να συμβαδίζετε με την ενυδάτωση σας. Εάν θηλάζετε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη υγρών. Ακόμα κι αν δεν θηλάζετε, το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και την προστασία των αρθρώσεων.

8. Τρώτε καλό φαγητό
Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Το γρήγορο φαγητό είναι εύκολο, αλλά δεν υποκαθιστά το πραγματικό φαγητό. Χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να πλύνετε ένα μήλο από ό,τι για να παραγγείλετε ένα ντόνατ και έναν καφέ, και είναι πολύ καλύτερο και για εσάς.

9. Πάρτε ένα Time-out
Μην φοβάστε να αφήσετε το μωρό να κλαίει μόνο του για λίγα λεπτά. Αν νιώθετε την αρτηριακή σας πίεση να ανεβαίνει και αρχίζετε να αναρωτιέστε γιατί πιστεύατε ότι το να είστε μαμά ήταν καλή ιδέα, βάλτε το μωρό στην κούνια του, κλείστε την πόρτα και κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Πρέπει να παραμείνετε υγιείς και λίγα λεπτά κλάματος μόνο δεν θα βλάψουν την ανάπτυξη κανενός.

10. Συμβιβαστείτε με τον εαυτό σας
Η μητρότητα είναι μια μεγάλη προσαρμογή. Πέρασες όλη σου τη ζωή έχοντας μόνο να φροντίσεις τις δικές σου ανάγκες, και αυτό έχει φύγει τώρα. Το να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι δεν είστε πλέον numero uno μπορεί να είναι ένα πλήγμα για το εγώ και μπορεί να προκαλέσει προσκρούσεις στην πορεία. Κανείς δεν ξεκινάει ως η τέλεια μαμά – συγχωρήστε τον εαυτό σας που δεν είστε τέλεια. Το μωρό σας σας αγαπά όπως είστε — θα πρέπει και εσείς.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ