Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Google να αφαιρεί ανακριβείς πληροφορίες

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Google πρέπει να αφαιρεί αποδεδειγμένα ανακριβείς πληροφορίες, αρκεί η θιγόμενη πλευρά να έχει πρώτα αποδείξει ότι οι εκάστοτε αναφορές είναι αναληθείς

Οι πολίτες στην Ευρώπη μπορούν να ζητήσουν από την Google να διαγράψει τα αποτελέσματα αναζήτησης σχετικά με τους ίδιους, εάν αποδείξουν ότι οι πληροφορίες είναι «προδήλως ανακριβείς», αποφάσισε σήμερα (8/12) το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι αν κάποιος θεωρεί και μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχουν ψευδείς πληροφορίες σε ανάρτηση σε διαδικτυακό μηχανισμό αναζήτησης όπως η Google, θα πρέπει κάθε σχετική αναφορά εκεί να αφαιρείται.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δύο διαχειριστές επενδύσεων ζήτησαν από την Google να αφαιρέσει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης που έγινε με βάση τα ονόματά τους, η οποία παρείχε συνδέσμους προς ορισμένα άρθρα που επέκριναν το επενδυτικό μοντέλο του ομίλου. Λένε ότι αυτά τα άρθρα περιέχουν ανακριβείς ισχυρισμούς. Η Google αρνήθηκε να συμμορφωθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε εάν οι πληροφορίες που περιέχονται στα άρθρα ήταν ακριβείς ή όχι.

Αλλά στη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε την πόρτα στους διαχειριστές επενδύσεων που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν με επιτυχία το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ.

«Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη όταν, τουλάχιστον, ένα μέρος –το οποίο δεν είναι ήσσονος σημασίας– των πληροφοριών που βρίσκονται στο αναφερόμενο περιεχόμενο αποδεικνύεται ανακριβές», ανέφερε το δικαστήριο.

Τα άτομα που θέλουν να καθαρίσουν ανακριβή αποτελέσματα από τις μηχανές αναζήτησης πρέπει να παρέχουν επαρκή απόδειξη ότι όσα λέγονται γι ‘αυτούς είναι ψευδή. Πρέπει «να προσφέρουν μόνο αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν εύλογα να απαιτηθούν από [αυτους] για να προσπαθήσουν να βρουν», είπε το δικαστήριο.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση και τώρα θα μελετήσουμε το κείμενο της απόφασης του Δικαστηρίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο POLITICO. «Οι εν λόγω σύνδεσμοι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι μέσω της αναζήτησης στον ιστό και της αναζήτησης εικόνων. Το εν λόγω περιεχόμενο είναι εκτός σύνδεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα»

 

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ