Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δεσμεύεστε να παραιτηθείτε;»

Να απαντήσει αν παρακολουθούσε υπουργούς του και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεται να δεσμευτεί να παραιτηθεί, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα τον εγκάλεσε για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο και τον έθεσε προ του διλήμματος «παραπλανημένος ή επικίνδυνος».

Τέλος αναφέρθηκε στις «αιχμές» που άφησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής για την επίκληση του απορρήτου στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής.

Αλέξης Τσίπρας: «Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων, η δειλία και το θράσος. Επί 1,5 μήνα ο Μητσοτάκης κρύφτηκε και αρνήθηκε να έρθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε την ενοχή του και τη δειλία του. Σήμερα που εμφανίζεται στο βήμα, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής. Το θράσος.

Πρέπει να έχετε επίγνωση των δυσκολιών που έχετε να αντιμετωπίσετε γι αυτό είχατε μια αξιοθρήνητη παρουσία. Αυτό που σας βαραίνει δεν είναι ότι δεν ήρθατε να απαντήσετε. Ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σας λένε ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια και την παράταξή σας.

Οι σταγόνες σας που νιώθετε δεν είναι η βροχή και είναι από την παράταξή σας και από την ελληνική κοινωνία. Επειδή έρχεται η ώρα να τελειώσουν τα παιχνίδια, πρέπει να δώσετε απαντήσεις. Κρυφτήκατε από την εθνική αντιπροσωπεία και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Προσπαθήσατε να καλύψετε τα ίχνη σας, αλλά δεν κρύβονται, ούτε η σφραγίδα της συγκάλυψης.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχεία, την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και τέσσερις μήνες. Παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών, δικαστικών, επιχειρηματιών, ακόμα και αξιωματικών των ΕΔ. Και έρχομαι να σας ρωτήσω, πριν πάμε σε στοιχεία και αποδείξεις. Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να αλλάξει αυτό που ίσχυε από τη μεταπολίτευση και να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εγώ το έκανα; Ο Σαμαράς; Ο Καραμανλής; Ο Σημίτης; Ποιος;

Ποιος με το που ανέλαβε διόρισε στην ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα. Εγώ; Ποιος άλλαξε το νόμο για να βάλει τον κολλητό του; Ποιος έφερε προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα παρακολούθησης δέκα μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ για τον Κουκάκη; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα που σχετίζονται με τις υποκλοπές. Ποιος παραμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο; Που οδήγησε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας με την αρχή. Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας για να αδρανοποιήσει την εξεταστική επιτροπή.

Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια. Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών; Τι δείχνουν αυτές οι αποφάσεις; Δείχνουν ένα πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα; Δείχνουν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιον; Από τον βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ; Ο ίδιος ήρθε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε και ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως και τον παρακαλούσατε να μείνει. Ποια είναι η αλήθεια;

Τα πρακτικά, φέρτε εδώ τα πρακτικά. Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κι εμείς. Εδώ είναι ο πρωθυπουργός ας πει την αλήθεια επιτέλους. Η αλήθεια είναι ότι είστε εξαπατημένος; Παραπλανημένος από τον ανιψιό σας; Ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είστε ανεπαρκής. Αν όμως είστε ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός τότε είστε επικίνδυνος πρωθυπουργός. Αλήθεια δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για σας.

Ήρθατε μετά από 40 μέρες κρυφτό για να εμφανίσετε τον εαυτό σας ως θύμα. Εμείς σας παρακολουθούσαμε, αυτό μας είπατε περίπου. Αντί να δώσετε απαντήσεις κρύβετε τα ίχνη σας και παρουσιάζεστε ως θύμα. Λέτε ότι οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τη λειτουργία και το εύρος του παρακρατικού μηχανισμού, δεν έχουν και δεν δίνουν αποδείξεις.

Αυτοί οι άθλιοι δημοσιογράφοι που σέρνουν τη ζωή του τόπου και τη Δημοκρατία στον βούρκο και δεν είναι ένας. Αυτούς τους άθλιους γιατί δεν τους έχετε μηνύσει; Κάντε τους μια μήνυση. Αυτοί για τους οποίους αναδεικνύονται στοιχεία; Γιατί δεν κάνετε; Έχετε απάντηση; Αφού είναι συκοφάντες και άθλιοι. Αφού όσα λένε είναι ψευδή. Γιατί δεν τους μηνύετε; Δεν έχετε απάντηση. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι;

Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες και δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε ότι αν φέρουν στοιχεία θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή. Ζητάτε στοιχεία από αυτούς που τρομοκρατείτε. Οφείλετε να αναγνωρίσετε κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να γνωρίζετε αφού είστε φιλελεύθεροι, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίας η δημοσιογραφική έρευνα συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε δημοσίευση από εκεί και πέρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη. Αφού συμφωνούμε απόλυτα αφήστε την καραμέλα για τις αποδείξεις, σταματήστε τις απειλές.

Αν είστε αθώος, ιδού η Ρόδος. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή. Αλλά επειδή εγώ δεν αντιδικώ με την ΚΟ της ΝΔ διότι τον πυρήνα των απόψεων που ακούστηκαν από την ΚΟ της ΝΔ, τον στηρίζω. Στηρίζω τις τοποθετήσεις Καραμανλή και Σαμαρά. Δεν τα είπα εγώ για το απόρρητο. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς αθώος αποχαρακτηρίστε το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή. Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ. Ψηφίστε μια τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο. Θα το κάνετε;

Χθες απηύθυνα ένα αίτημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο ως πολιτικός αρχηγός έχω δικαίωμα να γνωρίζω. Όλος ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Θα επικροτήσετε την κίνηση που έκανα χθες; Ή θα κρυφτείτε πάλι; Γιατί διαβάζω από χθες διαρροές και σημερινά πρωτοσέλιδα ότι η εκτροπή είναι το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Θα ήθελα να μάθω την άποψή σας. Να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι; Σε κάθε περίπτωση οφείλεται να δώσετε μια καθαρή απάντηση στον ελληνικό λαό και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. Μιλήσατε 38 λεπτά και μετά από 40 και πλέον μέρες απουσίας σας, θα περίμενε κανείς όταν έχουν προκύψει αποκαλύψεις που αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας, να βρείτε το θάρρος να πείτε από το βήμα ότι όλα αυτά είναι απολύτως ψευδή. Περιμένω να το πείτε. Όχι γενικά και αόριστα.

Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλα πολιτικά πρόσωπα, ναι ή όχι; Μέλη της κυβέρνησής σας; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Εγώ όλες τις απαντήσεις ακριβώς επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όσα έγιναν από την κυβέρνησή μας υπάρχουν στα αρχεία σε πέντε μεριές. Δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο. Λειτουργήσαμε θεσμικά και με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον. Δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση. Πηγαίνετε να βρείτε όλα τα στοιχεία.

Όμως κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνω και θέλω απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ όπως έκανε με Ανδρουλάκη που παραδεχτήκατε, να συνέβη το ίδιο και με τον Χατζηδάκη.

(Παρέμβαση Μητσοτάκη: Σας απαντώ λοιπόν. Θα σας απαντήσω μετά).

Αν η απάντηση είναι όχι, σας το λέω προκαταβολικά, θα πρέπει να δεσμευτείτε και σε κάτι ακόμα. Αν ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Ούτε μια μέρα δεν θα καθίσετε στη θέση σας αν αποδειχθεί το αντίθετο. Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουν πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να τις αναδείξουμε. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Με τη Δημοκρατία και την Εθνική Ασφάλεια δεν θα παίζουμε. Τελεία, παράγραφος. Αν είναι όλα ψέμματα και κατασκευές το κρίσιμο ερώτημα που σας απηύθυνα είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα.

Για το περίφημο απόρρητο. Είναι θέμα ανεπάρκειας του νομοθετικού πλαισίου; Το θεσμικό κενό ήταν που έδιωξε μάρτυρες; Ή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Είναι προϊόν ανεπάρκειας ή είναι ερμηνεία της νομοθεσίας και του συντάγματος παράδοξη και παράνομη. Από ποιο αλήθεια μέρος του νομικού πλαισίου ισχύει αυτό που έγινε;

Υιοθετείτε ορισμό – λάστιχο για την εθνική ασφάλεια. Οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και να μην στηρίζετε σε αόριστες ανοιχτές σε αυθαιρεσίες έννοιες. Το κάνετε για να δώσετε θεσμική νομιμοποίηση στην εκτροπή. Αποδεικνύετε την ενοχή σας. Το μείζον ζήτημα δεν είναι ο αριθμός αλλά ότι ο ένας εισαγγελέας επί των δικών μας ημερών ούτε που διανοήθηκε να συμβάλλει στη φρίκη που συντελέστηκε επί των δικών σας ημερών. Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται για να μην παρανομείτε;

Το νομοσχέδιό σας είναι νομοσχέδιο που προσπαθεί να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα. Νομοσχέδιο συγκάλυψης. Σταματήστε τον αυταρχικό κατήφορο που βαθαίνει και επιβεβαιώνει την αντίληψή μας ότι η επιλογή σας δεν ήταν ένα ατύχημα αλλά μέθοδος διακυβέρνησης. Η άθλια πολιτική σας δεν μπορεί να στηριχθεί με άλλα μέσα. Άθλιες πολιτικές θέλουν άθλιες μεθόδους. Κάνετε μεγάλο λάθος αν πιστεύετε ότι η κοινωνία θα δεχθεί αυτή την εκτροπή. Διαβάζετε ό,τι θέλετε από τις μετρήσεις, δεν έχετε καταλάβει τη δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Η Δημοκρατία κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα».


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ