Ερευνητές Πανεπιστήμιο Flinders: Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα έδειξε υπό ανάπτυξη φάρμακο για την αποφρακτική άπνοια ύπνου


Ερευνητές Πανεπιστήμιο Flinders: Ένα υπό ανάπτυξη φάρμακο για την αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αφού ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders δοκίμασαν για πρώτη φορά τη θεραπεία σε ανθρώπους. Σχεδιασμένο για να αποτρέπει τη στένωση ή την κατάρρευση των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, βασικό παράγοντα της (OSA), η θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πιθανή εναλλακτική λύση για ορισμένα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) έναντι των μηχανημάτων συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP), τα οποία μπορούν να γίνουν ανεκτά μόνο από τους μισούς περίπου πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA).

“Αν και απαιτείται περαιτέρω αυστηρή κλινική αξιολόγηση και δοκιμή, αυτό είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα και θα πρέπει να προσφέρει κάποια ελπίδα στους πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως που υποφέρουν από υπνική άπνοια”, λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Danny Eckeart, διευθυντής του εργαστηρίου ύπνου FHMRI του Flinders: Sleep Health. “Η υπνική άπνοια OSA είναι μία από τις πιο συχνές αναπνευστικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, με εκτιμώμενο αριθμό πασχόντων ένα δισεκατομμύριο, και όταν δεν αντιμετωπίζεται συνδέεται με σημαντικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια. Ενώ τα μηχανήματα CPAP είναι αποτελεσματικά, η ανοχή παραμένει σημαντικό ζήτημα για πολλούς και άλλες θεραπείες, όπως οι οδοντικοί νάρθηκες και η χειρουργική επέμβαση στους ανώτερους αεραγωγούς, δεν αποδίδουν πάντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε νέες θεραπευτικές επιλογές για την υπνική άπνοια OSA. “Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες για την υπνική άπνοια OSA. Ωστόσο, με τις προόδους στην κατανόηση των διαφόρων λόγων που οι άνθρωποι παθαίνουν υπνική άπνοια OSA, οι δυνατότητες για αποτελεσματικά νέα φάρμακα αυξάνονται κάθε χρόνο”. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chest, δοκίμασε το φάρμακο σε 12 άτομα με υπνική άπνοια OSA χρησιμοποιώντας είτε ρινικές σταγόνες, είτε ρινικό σπρέι, είτε μέσω άμεσης εφαρμογής με ενδοσκόπιο, έναντι εικονικού φαρμάκου.

Παρακολουθώντας τον ύπνο και τη δραστηριότητα των αεραγωγών σε αρκετές συνεδρίες, η ομάδα διαπίστωσε συνεχείς και διαρκείς βελτιώσεις στη διατήρηση των αεραγωγών των ασθενών ανοιχτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου, σε σύγκριση με τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο, ανεξάρτητα από τη μέθοδο χορήγησης που χρησιμοποιήθηκε. “Αν και πρόκειται για μια μικρή μελέτη, τα ευρήματά μας αντιπροσωπεύουν την πρώτη λεπτομερή διερεύνηση αυτής της νέας θεραπείας σε άτομα με υπνική άπνοια OSA, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Amal Osman από το FHMRI: Sleep Health. “Το φάρμακο που δοκιμάσαμε έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει συγκεκριμένους υποδοχείς που εκφράζονται στην επιφάνεια των ανώτερων αεραγωγών, ενεργοποιώντας τους πιο εύκολα ώστε να ενεργοποιούν τους γύρω μύες για να κρατούν τον αεραγωγό ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρόλο που υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη, η μελέτη μας δείχνει ότι η στόχευση αυτών των υποδοχέων μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός για μελλοντικές θεραπείες”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ