Σταθεροποιητικές κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα


Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται πλέον κάτω από το 4% και σήμερα διαμορφώθηκε στο 3,98%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλά σχεδόν τεσσάρων μηνών, από το 5,1% όπου βρισκόταν στα τέλη Οκτωβρίου, με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 205 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, από τα υψηλά έτους των 270 μονάδες βάσης που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως η χώρα δεν ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές εντός του Δεκεμβρίου λόγω μεγάλης αβεβαιότητας και διακυμάνσεων.

Οι σκέψεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φαίνεται να επικεντρώνονται πλέον στον προγραμματισμό του νέου έτους εξαιτίας του κλίματος μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων, ενόψει και της νέας συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι η απόδοση της ελληνικης 10ετίας είναι από το 4%, αλλά ταυτόχρονα σε υψηλά επίπεδα.

Το πολιτικό ρίσκο που είχε σκιάσει την ιταλική αγορά ομολόγων έχει αποκλιμακωθεί, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις εκλογές της Ελλάδας και τι θα συμβεί με την επενδυτική βαθμίδα, καθώς φαίνεται πως η αναβάθμιση από τους οίκους θα συμβεί μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να καθυστερήσει αν οι πιέσεις στα δημοσιονομικά είναι πιο έντονες από ό,τι προβλέπεται μετά το δεύτερο μισό του 2023.

Μάλιστα πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αναφέρει ότι παρά την ανάκαμψη που εμφάνισε ο τουρισμός στην Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, η κατανάλωση προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2023 καθώς τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη.

Οπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παίρνει πιο διευρυμένες διαστάσεις καθώς οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού εντείνουν τις μισθολογικές πιέσεις. Επίσης, σε πρόσφατη έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναφέρεται στον κίνδυνο λόγω πολιτικής αβεβαιότητας.

Ομως οι ελληνικοί τίτλοι ευνοούνται από τη στήριξη της ΕΚΤ, σε αντίθεση με τους ιταλικούς τίτλους όπου η κεντρική τράπεζα μείωσε τις θέσεις της. Το τελευταίο δίμηνο η ΕΚΤ αύξησε τις θέσεις στα ελληνικά ομόλογα κατά 729 εκατ. ευρώ και στα γερμανικά. Από την άλλη μείωσε στα ισπανικά κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα ιταλικά ομόλογα κατά 794 εκατ. ευρώ και στα πορτογαλικά κατά 1,1 δισ. ευρώ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ