Διαφωνίες στην ΕΚΤ για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων


Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει στη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση στους κόλπους της τράπεζας, με το ύψος της αύξησης των επιτοκίων να αποτελεί το αντάλλαγμα για το πώς ακριβώς θα γίνει η μείωση των ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι υπέρμαχοι της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, οι γνωστοί «ιέρακες» της ΕΚΤ, αδημονούν να αρχίσουν τη διαδικασία της λεγόμενης «ποσοτικής σύσφιγξης» (Q.T.), όπως αποκαλείται η μείωση του χαρτοφυλακίου της κατ’ αντιδιαστολή της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμοζόταν όσο η τράπεζα αγόραζε ομόλογα.

Στον αντίποδα βρίσκονται ως συνήθως οι λεγόμενες «περιστερές» της τράπεζας, όσοι υποστηρίζουν την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική, που τώρα εκφράζουν φόβους για τον κίνδυνο της ύφεσης συνεπεία του συνδυασμού αύξησης επιτοκίων και ποσοτικής σύσφιγξης. Στην προκειμένη περίπτωση σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να επιτύχουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Έτσι οι οικονομολόγοι συγκλίνουν τώρα στην εκτίμηση πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, μετά τις δύο συναπτές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης που αποφάσισε στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις της.

Δεν θα είναι ο πρώτος συμβιβασμός του είδους. Τον Ιούλιο η ΕΚΤ ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, ενώ παράλληλα παρουσίαζε το νέο εργαλείο με το οποίο σχεδιάζει να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όταν θα έχει αποσυρθεί η αναπτυξιακή νομισματική πολιτική. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να οδεύει προς αποκλιμάκωση, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων είναι ήδη στο 1,5%, κοντά στο ύψος που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πλήγμα στην ήδη εύθραυστη οικονομία. Και βέβαια το Q.T. εμπνέει ανησυχία και προβληματισμό τόσο στην ΕΚΤ όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ