Πατάτες ογκραντέν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Ψάχνετε συνταγές για τις ημέρες των γιορτών; Οι πατάτες ογκραντέν θεωρούνται αγαπημένο πιάτο για πολλούς. Η κρεμώδης σάλτσα τυριού και οι τρυφερές πατάτες σε αυτό το κλασικό γαλλικό πιάτο συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια γευστικά εθιστική εμπειρία. Σερβίρετε τις πατάτες ογκραντέν με ψητό χοιρινό φιλέτο ή μοσχαρίσιο φιλέτο, μαζί με μια πράσινη σαλάτα και λίγο γαλλικό ψωμί. Πειραματιστείτε με διαφορετικά τυριά για ποικιλία.

Πατάτες ογκραντέν

Συστατικά συνταγής:

  • μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
  • κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • φλιτζάνια γάλα
  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Cheddar

Παρασκευής συνταγής:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτυρώνετε μια κατσαρόλα 1 λίτρου.

  2. Στρώνετε το 1/2 των πατατών στον πάτο της έτοιμης κατσαρόλας. αλατοπιπερώνετε. Στρώνετε από πάνω φέτες κρεμμυδιού και μετά προσθέτετε τις υπόλοιπες πατάτες. Αλατοπιπερώνετε ξανά.

  3. Λιώστε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χτυπάτε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί η γεύση του ωμού αλεύρου, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, περίπου 1/4 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη για να ενσωματωθεί. Η σταδιακή προσθήκη και το χτύπημα του γάλακτος θα βοηθήσει στην αποφυγή σβώλων στη σάλτσα σας.

  1. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα, για 3 με 5 λεπτά. Ανακατέψτε το τυρί με τη μία. συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει, για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Περιχύνετε τις πατάτες με σάλτσα τυριού και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

  2. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να αφρίσει η σάλτσα, περίπου 1 1/2 ώρα.

Tips:

Για καλύτερα αποτελέσματα, κόψτε τις πατάτες σε φέτες 1/4 ίντσας (ή πιο λεπτές).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ