Ψάχνετε συνταγές για τις ημέρες των γιορτών; Οι πατάτες ογκραντέν θεωρούνται αγαπημένο πιάτο για πολλούς. Η κρεμώδης σάλτσα τυριού και οι τρυφερές πατάτες σε αυτό το κλασικό γαλλικό πιάτο συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια γευστικά εθιστική εμπειρία. Σερβίρετε τις πατάτες ογκραντέν με ψητό χοιρινό φιλέτο ή μοσχαρίσιο φιλέτο, μαζί με μια πράσινη σαλάτα και λίγο γαλλικό ψωμί. Πειραματιστείτε με διαφορετικά τυριά για ποικιλία.
Πατάτες ογκραντέν
Συστατικά συνταγής:
- 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
- αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Cheddar
Παρασκευής συνταγής:
-
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτυρώνετε μια κατσαρόλα 1 λίτρου.
-
Στρώνετε το 1/2 των πατατών στον πάτο της έτοιμης κατσαρόλας. αλατοπιπερώνετε. Στρώνετε από πάνω φέτες κρεμμυδιού και μετά προσθέτετε τις υπόλοιπες πατάτες. Αλατοπιπερώνετε ξανά.
-
Λιώστε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Χτυπάτε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί η γεύση του ωμού αλεύρου, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, περίπου 1/4 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη για να ενσωματωθεί. Η σταδιακή προσθήκη και το χτύπημα του γάλακτος θα βοηθήσει στην αποφυγή σβώλων στη σάλτσα σας.
-
Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα, για 3 με 5 λεπτά. Ανακατέψτε το τυρί με τη μία. συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει, για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Περιχύνετε τις πατάτες με σάλτσα τυριού και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
-
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να αφρίσει η σάλτσα, περίπου 1 1/2 ώρα.
Tips:
Για καλύτερα αποτελέσματα, κόψτε τις πατάτες σε φέτες 1/4 ίντσας (ή πιο λεπτές).