Θεανώ Καρποδίνη: Η επόμενη μέρα για τον ΕΟΠΥΥ – Τι σχεδιάζουν


‘’Ο ΕΟΠΥΥ, έχει αδικηθεί πολύ κατά καιρούς. Όλοι με κάθε ευκαιρία σε κάθε ημερίδα, σε κάθε συνέδριο εκφράζουν τα παράπονά τους.’’ , είπε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη κατά την ομιλία της στο συνέδριο  του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022 με τίτλο «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας».

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ  Θεανώ Καρποδίν

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ  Θεανώ Καρποδίνη

Η διοικητής στην συνέχεια  σημείωσε ότι ‘’Εγώ που έχω τη χαρά τα τελευταία 3,5 χρόνια να βρίσκομαι στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ θεωρώ υποχρέωσή μου , να πω ότι ο οργανισμός αυτός που δεν είναι άλλος παρά οι άνθρωποί του, και βλέπω πολλούς από αυτούς σήμερα εδώ, έχουν στηρίξει όλες τις πολιτικές που έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί στο κομμάτι της Υγείας και αξίζει πραγματικά να μιλήσουμε για το ποιος ήταν την πρώτη μέρα που συστήθηκε αυτός ο Οργανισμός και ποιος είναι σήμερα. ‘’

Τα 10 χρόνια λειτουργείας του ΕΟΠΥΥ

Η κ. Καρποδίνη ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας αναδρομή στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ : Η σύσταση του Οργανισμού έγινε το 2011 και η λειτουργία του ξεκίνησε από 01/01/2012. Ουσιαστικά ήταν μια απόφαση μονόδρομος. Εκείνη την στιγμή αποφασίστηκε η συγχώνευση όλων των τομέων υγείας όλων των υφιστάμενων μέχρι τότε οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης που είχαν μέχρι τότε δύο κλάδους, τον κλάδο των συντάξεων και τον κλάδο της υγείας. Οπότε αποφασίστηκε όλοι οι κλάδοι υγείας των υφιστάμενων ταμείων να συγχωνευτούν σε έναν φορέα και να δημιουργηθεί ένας μεγάλος οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης, όπως χαρακτηρίστηκε τότε, ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ενοποιηθούν οι κανονισμοί παροχών που ήταν διαφορετικοί και να υπάρχει μια ενιαία προσφορά υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασφαλισμένους.

  • Σχεδιάστηκε αυτό, έγινε Νόμος και κάποιος αποφάσισε την 01/01/2012 να πατήσει το κουμπί. Και κάποιοι άνθρωποι βρέθηκαν σε κάποιο κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο το είχαν αφήσει εκεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρατημένο. Του έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι ζωή, ξεκίνησε ο Οργανισμός να λειτουργεί αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη πραγματικότητα και αυτή δεν ήταν άλλη παρά το γεγονός ότι όπως είπα στα χαρτιά δημιουργήθηκε ένας ενιαίος Οργανισμός χωρίς κανέναν σχεδιασμό, περικόπτοντας κατά 40% τους πόρους των αντίστοιχων τομέων Υγείας που ενσωματώθηκαν, αντιμετωπίζοντας όλους τους παρόχους και τους ασφαλισμένους, που είτε περίμεναν να πληρωθούν οι ασφαλισμένοι για τα ατομικά τους αιτήματα είτε οι πάροχοι για τις υπηρεσίες που είχαν παράσχει στα υπάρχοντα ταμεία.
  • ‘’Αυτοί οι άνθρωποι χωρίς καμία υποδομή πήραν την καρέκλα τους, το computer τους, τα γραφεία τους σε πολλές περιπτώσεις, και πήγαν σε αυτό το κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας να δώσουν τη μάχη τους. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να μείνουν στα σίγουρα, να μείνουν στους φορείς που συνέχιζαν να λειτουργούν με το κομμάτι των συντάξεων και να μην ανταποκριθούν  σε αυτή την πρόκληση. Αυτοί όμως που ανταποκρίθηκαν έπρεπε να δώσουν μια τεράστια μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες και οφείλω να πω χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από τις Κυβερνήσεις, από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ μέχρι και πρόσφατα. ‘’, τόνισε.

Ενώ υπογράμμισε  ότι ‘’χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους και στην προσπάθειά τους χτίστηκε ένας οργανισμός από το μηδέν, πάνω σε ένα σύστημα του παλιού ΙΚΑ με πολλές αντιξοότητες, με πάρα πολλά προβλήματα και προβλήματα υποστήριξης και υποδομών και γι’ αυτό ήθελα σήμερα με αυτή την ευκαιρία να δείξω πόσα έχει πετύχει αυτός ο Οργανισμός. Σε αυτή τη διαφάνεια που κατάφερα να πάω τώρα φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ και όλο το οικοσύστημα μέσα στο οποίο λειτουργεί. Το Υπουργείο Υγείας είναι το εποπτεύουν Υπουργείο, ενώ όταν ιδρύθηκε υπήρχε εποπτεία και από το Υπουργείο Εργασίας.

  • Ο ΕΟΠΥΥ  διαδρά με πάρα πολλούς φορείς που είναι στον τομέα της Υγείας, τον ΙΦΕΤ, τον ΕΟΦ, το ΕΚΑΠΥ, όπως είπα εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά συνεργαζόμαστε στενά και με το Υπουργείο Εργασίας, γιατί πέρα από τις υπηρεσίες Υγείας που αποζημιώνουμε, πληρώνουμε και όλες τις προνοιακές υπηρεσίες που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους μας. Πληρώνουμε και όλα τα φαρμακεία της χώρας, 10.000 περίπου φαρμακεία και άλλους 10.000 παρόχους. Και ο δικός μας ο ρόλος είναι να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους τους ασφαλισμένους σε ποιοτικές, καλές και οικονομικές υπηρεσίες Υγείας. ‘’

Πολιτικές υγείας

Σε όλο αυτό το οικοσύστημα, τις πολιτικές υγείας τις χαράσσει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ όμως υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να τονίσω σήμερα. Τα προβλήματα τα είπα εν τάχει, οπότε θα φύγω από αυτή τη διαφάνεια.

Προϋπολογισμός

‘’Τα του προϋπολογισμού τα είπα, είχαμε μια περικοπή του προϋπολογισμού του Οργανισμού κατά 40% και όμως καταφέραμε με την σωστή διαχείριση να τηρήσουμε τα δημοσιονομικά όρια που τέθηκαν στο πλαίσιο της προσαρμογής της χώρας και παράλληλα να μη λείψει από τους ασφαλισμένους καμία υπηρεσία και αυτό χάρη στη σωστή οργάνωση και μελέτη, στους κανόνες και σε όλη τη δουλειά που θα πω στη συνέχεια από όλα τα στελέχη του Οργανισμού. ‘’, είπε η κ. Καρποδίνη .

Ενώ, σημείωσε ότι ‘’ Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ότι παρέλαβαν χρέη των ταμείων ύψους 3 δις της προηγούμενης τελευταίας δεκαετίας και κατάφεραν μέσα σε 2 χρόνια από 2,7 δις να τα μειώσουν σε 1,7 δις με την χρηματοδότηση που υπήρχε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και το ακόμη μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν ότι στην πορεία συνέχισαν να μειώνουν αυτές τις υποχρεώσεις τις παλιές που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκκαθαριστούν και να αποπληρωθούν και εξασφάλισαν ο Οργανισμός να μη δημιουργεί νέες. Και αυτό πώς έγινε; Έγινε με πολύ επαγγελματισμό, γιατί μέχρι τότε ο Οργανισμός πλήρωνε με πρόχειρους ελέγχους και δεν εκκαθάριζε ποτέ ολοκληρωτικά τις υποβληθείσες δαπάνες, ενώ σήμερα όπως θα πω στην συνέχεια το τοπίο έχει αλλάξει. ‘’

Πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τις δημόσιες δομές

‘’Αύξησε τις πληρωμές του προς τις δημόσιες δομές, αφού φρόντισε να εξασφαλίσει τα έσοδά του από τα ασφαλιστικά ταμεία που εισπράττουν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και σήμερα αξίζει να πω ότι ενώ το 2015-16 οι μεταβιβάσεις στα Κρατικά νοσοκομεία για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ήταν μόλις 280 εκατομμύρια, σήμερα είμαστε στα 780 εκατομμύρια και αν σε αυτά προστεθούν οι μεταβιβάσεις στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ μιλάμε για περίπου 1 δις που έχουμε καταφέρει να πληρώνουμε και να διοχετεύουμε στο σύστημα Υγείας. Και όλο αυτό για να γίνει χρειάστηκε κάποιοι να οργανώσουν τα συστήματα, να οργανώσουν ηλεκτρονικά τις υποβολές, να οργανώσουν ηλεκτρονικά την εκκαθάριση και να αυτοματοποιήσουν τις πληρωμές’’ είπε η διοικητής του ΕΟΠΥΥ  . Ενώ εξήγησε ότι ‘’  Δεν είναι εύκολο ένας Οργανισμός να πληρώνει 20.000 παρόχους κάθε μήνα μέχρι την 30ή μέρα του μήνα και να μην ξεφεύγει ποτέ από τις 90 ημέρες, έτσι ώστε να μη δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αξίζει λοιπόν ένα μπράβο σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό, που δεν είναι άλλοι παρά ο στρατηγικός σχεδιασμός, βλέπω εδώ τον Σπύρο τον Γούλα, τον κ. Πασχάλη, η Πληροφορική, είναι εδώ η κα. Γεωργακοπούλου, το Οικονομικό που δεν είναι εδώ, είναι όμως η Εκκαθάριση, η κα. Σκιαβελίτη. Τους ευχαριστώ όλους για αυτή την σπουδαία δουλειά. ‘’

  • Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα για να γίνει όλο αυτό δυνατό ήταν η συμβασιοποίηση και η αυτοματοποίηση. Όλες οι παροχές των υπηρεσιών Υγείας μέχρι και το 2016 αγοράζονταν από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, που σημαίνει ότι έπρεπε να έχει τα χρήματα να πάει να πάρει τα υλικά που χρειάζονταν για τη θεραπεία του ή να κάνει μια εξειδικευμένη εξέταση σε έναν ιδιώτη και στην συνέχεια να πηγαίνει σε ένα Τοπικό Γραφείο, να περιμένει σε μια ουρά, να υποβάλλει τα δικαιολογητικά, και να περιμένει 6 μήνες με 1 χρόνο, προκειμένου να πάρει τα χρήματά του.

Τι πέτυχε ο ΕΟΠΥΥ με τον σχεδιασμό;

Κατάφεραν να συμβασιοποιήσουν όλες τις δαπάνες του Οργανισμού, με μικρές εξαιρέσεις. Συμβλήθηκαν με όλους τους παρόχους, διαπραγματεύτηκαν τις τιμές, έτσι ώστε να είναι οικονομικότερες αλλά και αποτελεσματικότερες οι υπηρεσίες. Φτιάχτηκε και είναι εδώ ο πρωτεργάτης το Μητρώο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και έγιναν συμβάσεις με όλους τους παρόχους ιατροτεχνολογικού υλικού. Όλα αυτά ακούγονται απλά, αλλά δεν ήταν καθόλου. Κάποιοι πραγματικά ξενύχτησαν, κάποιοι δούλεψαν, όπως η κα Πανουσοπούλου στο Μητρώο, και έκαναν πραγματικότητα όλα αυτά. Και ήταν για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του Οργανισμού, δηλαδή η χρηστή διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και να εξασφαλιστεί για τον ασφαλισμένο η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες και λοιπές παροχές Υγείας, απαραίτητες κυρίως για τη θεραπεία χρονίως πασχόντων.

Έτσι λοιπόν είχαμε 3 φάσεις σε αυτή την πορεία.

  • Είχαμε την τριετία 2012-2014, όπου γινόταν ο χαμός, όπου όλοι πάλευαν απλά για να μείνει ο Οργανισμός όρθιος. Τότε λειτουργούσαν στον οργανισμό και οι Μονάδες Υγείας, τα παλιά Ιατρεία του ΙΚΑ, το 2014 ήρθε μια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο και αποφασίστηκε ο Οργανισμός να είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών Υγείας και εκεί ξεκίνησε η επόμενη ημέρα. Γιατί έφυγε το κομμάτι της παροχής και ουσιαστικά άλλαξε και ο σκοπός του.
  • Ο Οργανισμός αφού είχε βρει τα πατήματά του έπρεπε να αρχίσει να σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Και εκεί άρχισαν να σχεδιάζουν τις συμβάσεις, τους όρους, τους κανόνες για τους ασφαλισμένους. 2015-2018 η επόμενη τριετία με την οργάνωση.
  • Τότε τηρήθηκαν οι δημοσιονομικοί όροι από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιτυγχάνοντας μάλιστα να ξεπερνάμε τους όρους του πλεονάσματος που έθετε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η τριετία 2019-2022

Ητριετία 2019-2022 ήταν εκείνη η τριετία που, απαλλαγμένοι πια από τις κακές κληρονομιές του παρελθόντος, οι άνθρωποι του Οργανισμού άρχισαν να κλείνουν τα κενά που υπήρχαν, να σχεδιάζουν νέες συμβάσεις με μονάδες τεχνητού νεφρού, χρόνιας αιμοκάθαρσης, να κάνουν οικονομικές συμφωνίες μέσω της επιτροπής διαπραγμάτευσης, επιτυγχάνοντας καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών σε καλύτερες τιμές. Εξοικονομήθηκαν έτσι πόροι για σημαντικές ανάγκες προς τους ασφαλισμένους. Δούλεψαν και έστησαν τις διαδικασίες, έτσι ώστε να συνδεθεί η αποζημίωση στις παροχές υγείας με ποιοτικά κριτήρια. Εδώ μας στήριξε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, και το Υπουργείο Οικονομικών βοηθώντας και συγχρηματοδοτώντας αυτή τη μετάβαση προς τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προς όφελος των ασφαλισμένων. Καταφέραμε λοιπόν να θεσπίσουμε ποιοτικά κριτήρια σε διαγνωστικές εξετάσεις και να συνδέσουμε την αποζημίωση με την ποιότητα. Ενταχθήκαμε σε προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, η Ενοποίηση και η Διαλειτουργικότητα όλων των κομματιών και ο Ψηφιακός Φάκελος των ασθενών που εμείς τον έχουμε. Όλα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς όφελος των πολιτών.

 Πανδημία

”Παράλληλα, στηρίξαμε το Υπουργείο Υγείας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Πραγματικά όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, με μια κατάσταση που δεν είχαμε ξανααντιμετωπίσει. Και σε αυτό το δύσκολο αγώνα που έδωσε όλη η Ελληνική κοινωνία και η Κυβέρνηση, τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ έβαλαν πλάτη, ξενυχτούσαν στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποσυμφόρηση των δημοσίων δομών, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν αποκλειστικά κλινικές Covid για τους συμπολίτες μας που έπασχαν.” είπε .

  • Να εξασφαλίσουν ΜΕΘ για ενήλικες, για τα νεογνά, κλίνες έτσι ώστε να μεταφέρονται τα περιστατικά σε κάθε εφημερία κρατικού νοσοκομείου για να μπορεί να υποδέχεται συμπολίτες μας με Covid. Όλα αυτά δεν έγιναν μαγικά. Τα στελέχη του Οργανισμού έπρεπε να διαπραγματευτούν με τους ιδιώτες, να χαρτογραφήσουν οι ίδιοι και να έχουν την εικόνα της διαθεσιμότητας κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σε εξειδικευμένες κλίνες Ορθοπεδικές, Παθολογικές, ΜΕΘ, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για να δίνουμε στο ΕΚΑΒ αυτή την εικόνα για να εφημερεύουμε καθημερινά μαζί με τα Νοσοκομεία.

‘’Κάποιοι εκτός από αυτό έπρεπε να κοστολογήσουν αυτές τις υπηρεσίες μετά από διαπραγμάτευση, να γράψουν τις ΠΝΠ σε μια νύχτα, να φτιάξουν τα συστήματα και να αρχίσουν να δουλεύουν. Έτσι στηρίξαμε το Υπουργείο και όλους τους Έλληνες σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Αυτοί έβαλαν πλάτη και για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις όπως ο Προσωπικός Γιατρός. Με τις αμοιβές γιατρών και φαρμακοποιών. Και με παράλληλη οργάνωση για όλες τις δράσεις πρόληψης, για τις οποίες λαμβάνουμε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δοξιάδης. Παράλληλα καταφέραμε να βάλουμε νέα προηγμένη τεχνολογία για τους συμπολίτες μας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με real time ελέγχους για το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή κτλ. ‘’, τόνισε η κ. Καρποδίνη .

Διαπραγματεύσεις Ιατροτεχνολογικών  προϊόντων

Μόνο από τις διαπραγματεύσεις για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, το οικονομικό όφελος την τελευταία τετραετία ξεπέρασε τα 37,4 εκατ. ευρώ, ενώ η σύνδεση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του οργανισμού με την επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκου, επέφερε οικονομικό όφελος σχεδόν 600 εκατ. ευρώ από φάρμακα και συγκεκριμένα 90 εκατ. ευρώ το 2020, 150 εκατ. ευρώ το 2021 και 348 εκατ. ευρώ φέτος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνει το χώρο να χρηματοδοτηθούν οι νέες καινοτόμες θεραπείες για πολύ σοβαρές παθήσεις. Όλο αυτό δεν έγινε μαγικά κάποιοι άνθρωποι πάει, το στήριξαν και κάποιοι άνθρωποι σε αυτά τα φαρμακεία ήταν αυτοί που όταν στη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκε η θεραπεία με τα αντιβιοτικά φάρμακα, χωρίς όμως να έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να διακινείται με άδεια του ΕΟΦ, ήταν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που δούλεψαν και Σαββατοκύριακα και εντός 5 ημερών φρόντιζαν μόλις είχε την έγκριση ένας ασθενής να πάρει το αντιιικό φάρμακο, να είναι στην πόρτα του. Πολλές φορές αυθημερόν για να μην περάσει το πενταήμερο.

Φάρμακό  στην πόρτα του ασθενούς

‘’Κάνοντας ο ΕΟΠΥΥ  συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ που μας στήριξαν πολύ και εξασφαλίζοντας ότι ο κάθε ασθενής που νοσεί από Covid να έχει το φάρμακό του στην πόρτα του. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό.’’, είπε .  Παράλληλα σημείωσε ότι , πολλές δράσεις συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να μη χρειάζεται να έρχονται οι καρκινοπαθείς στην Αθήνα να παίρνουν τα φάρμακα της ψυχρής αλυσίδας του οργανισμού, αλλά να τα στέλνουμε κατευθείαν στην κλινική που επιλέγουν να κάνουν τη θεραπεία τους. Πολλά φάρμακα και για άλλες παθήσεις πέρα από τον Covid που είχαν ανάγκη στη διάρκεια της πανδημίας, φροντίσαμε να πηγαίνουν στην πόρτα τους, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

  • Να ευχαριστήσω και τον φαρμακευτικό σύλλογο, διότι συνεργάστηκε μαζί μας και πολλά από τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως κάποια φάρμακα για τη σκλήρυνση τα διένειμαν τα φαρμακεία τα ιδιωτικά, έτσι ώστε ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται στα λίγα, στα πολύ λιγότερα που είχε ο οργανισμός.

Η επόμενη μέρα του ΕΟΠΥΥ

Η επόμενη μέρα για μας έχει έναν πολύ μεγάλο σχεδιασμό.

  • Το πρώτο πράγμα είναι να ελέγξουμε τις δαπάνες μας, να εξασφαλίσουμε πόρους για την καινοτομία. Πρόσφατα λοιπόν, θεσπίστηκε και άρχισε να εφαρμόζεται η σάρωση ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες καταθέτουν εγκαίρως την προηγούμενη χρονιά για την επόμενη όλα τα νέα φάρμακα που θα θέσουν σε κυκλοφορία και έτσι μπορεί να υπάρχει ένας προγραμματισμός και μία προτεραιοποίηση προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα.
  • Παράλληλα, επωφελούμαστε από όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Καταφέραμε να πάρουμε μια χρηματοδότηση την πρώτη χρονιά της πανδημίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τη γρίπη και την συννοσηρότητα με τον covid. Εξασφαλίσαμε 60 εκατομμύρια, ανακουφίζοντας έτσι και τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Όπως είπα, ένα μεγάλο επίτευγμα του οργανισμού είναι ότι πια εκκαθαρίζει και πληρώνει όλες του τις δαπάνες, ψηφιοποιώντας όλες τις υποβολές των παρόχων, ελέγχοντας και τηρώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες για τη μη δημιουργία ληξιπρόθεσμων.

Έλεγχος δαπανών

Στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών μας στα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, έχουν μπει πάρα πολλά φίλτρα και κόφτες, έτσι ώστε να ελέγχεται η υπερσυνταγογράφηση και η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Και μέσα σε όλο αυτό επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για το διεθνή ρόλο του οργανισμού που δεν είναι πολύ γνωστός. Ο ΕΟΠΥΥ είναι οργανισμός σύνδεσης της Ελλάδας για τη διαχείριση και απόδοση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι πρόσφατα εκτός. Έχει οριστεί αρμόδιος φορέας του τόπου για θέματα υγείας, είναι εθνικό σημείο επαφής της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και είναι αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή διεθνών συμφωνιών και διμερών συμφωνιών στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης.

Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε όλες τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις και στο κομμάτι που χειρίζεται η επιτροπή λογαριασμών ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής λογαριασμών το 2014, στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής Προεδρίας. Έχει πραγματοποιεί πάνω από 140 διμερείς συνομιλίες με εκπροσώπους ομόλογων φορέων και έχει συμμετάσχει ενεργά και συμβάλλει στο νέο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας που αφορά στις συνέπειες του Brexit για θέματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και κοινωνικής ασφάλισης, βοηθώντας σημαντικά αυτή τη μεγάλη μετάβαση.

  • Παράλληλα, έχουμε ενταχθεί στην ενιαία ψηφιακή πύλη την ευρωπαϊκή, που είναι ένα σύστημα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών στο κομμάτι της ασφάλισης, της ασφαλιστικής ικανότητας και να διευκολύνονται τα κράτη μέλη όταν ασφαλισμένοι τους νοσηλεύονται σε άλλες χώρες και όταν οι ίδιοι νοσηλεύουν ασφαλισμένους άλλων χωρών αλλά και να υπάρχει μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε στοιχεία και να κάνουμε έναν προγραμματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Μεγάλη δράση και όχι μικρή αυτή των διεθνών σχέσεων του οργανισμού. Ενδεικτικά να πω ότι έχουμε εισπράξει τα τελευταία χρόνια περίπου 700 εκατομμύρια από απαιτήσεις μας από ξένους φορείς και έχουν μεταβεί συνολικά δυόμιση χιλιάδες συμπολίτες μας στο εξωτερικό προκειμένου να κάνουν κάποιες ειδικές επεμβάσεις, να λάβουν κάποια ειδική θεραπεία που δεν πραγματοποιείται ακόμη στη χώρα μας. Για την πληροφορική, νομίζω τα είπα γιατί είναι μέσα και παντού σε όλα.

Νέες καινοτόμες θεραπείες 

Δόθηκε χώρος να χρηματοδοτηθούν νέες καινοτόμες θεραπείες για πολύ σοβαρές παθήσεις. Όλο αυτό δεν έγινε μαγικά κάποιοι άνθρωποι το στήριξαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ,  όταν στη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκε η θεραπεία με τα αντιβιοτικά φάρμακα, χωρίς όμως να έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να διακινείται με άδεια του ΕΟΦ. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δούλεψαν και Σαββατοκύριακα και εντός 5 ημερών φρόντιζαν μόλις είχε την έγκριση ένας ασθενής να πάρει το αντιιικό φάρμακο, να είναι στην πόρτα του. Πολλές φορές αυθημερόν για να μην περάσει το πενταήμερο.

Συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ

Κάνοντας συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ που μας στήριξαν πολύ και εξασφαλίζοντας ότι ο κάθε ασθενής που νοσεί από Covid να έχει το φάρμακό του στην πόρτα του. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Παράλληλα, πολλές δράσεις συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να μη χρειάζεται να έρχονται οι καρκινοπαθείς στην Αθήνα να παίρνουν τα φάρμακα της ψυχρής αλυσίδας του οργανισμού, αλλά να τα στέλνουμε κατευθείαν στην κλινική που επιλέγουν να κάνουν τη θεραπεία τους. Πολλά φάρμακα και για άλλες παθήσεις πέρα από τον Covid που είχαν ανάγκη στη διάρκεια της πανδημίας, φροντίσαμε να πηγαίνουν στην πόρτα τους, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

  • Και παράλληλα να ευχαριστήσω και τον φαρμακευτικό σύλλογο, διότι συνεργάστηκε μαζί μας και πολλά από τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως κάποια φάρμακα για τη σκλήρυνση τα διένειμαν τα φαρμακεία τα ιδιωτικά, έτσι ώστε ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται στα λίγα, στα πολύ λιγότερα που είχε ο οργανισμός.

 

Η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ  με την ΗΔΙΚΑ

Στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών μας στα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, έχουν μπει πάρα πολλά φίλτρα και κόφτες, έτσι ώστε να ελέγχεται η υπερσυνταγογράφηση και η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Και μέσα σε όλο αυτό επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για το διεθνή ρόλο του οργανισμού που δεν είναι πολύ γνωστός.

Διεθνείς σχέσεις του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ είναι οργανισμός σύνδεσης της Ελλάδας για τη διαχείριση και απόδοση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι πρόσφατα εκτός. Έχει οριστεί αρμόδιος φορέας του τόπου για θέματα υγείας, είναι εθνικό σημείο επαφής της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και είναι αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή διεθνών συμφωνιών και διμερών συμφωνιών στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης.

  • Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε όλες τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις και στο κομμάτι που χειρίζεται η επιτροπή λογαριασμών ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής λογαριασμών το 2014, στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής Προεδρίας. Έχει πραγματοποιεί πάνω από 140 διμερείς συνομιλίες με εκπροσώπους ομόλογων φορέων και έχει συμμετάσχει ενεργά και συμβάλλει στο νέο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας που αφορά στις συνέπειες του Brexit για θέματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και κοινωνικής ασφάλισης, βοηθώντας σημαντικά αυτή τη μεγάλη μετάβαση.
  • Παράλληλα, έχουμε ενταχθεί στην ενιαία ψηφιακή πύλη την ευρωπαϊκή, που είναι ένα σύστημα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών στο κομμάτι της ασφάλισης, της ασφαλιστικής ικανότητας και να διευκολύνονται τα κράτη μέλη όταν ασφαλισμένοι τους νοσηλεύονται σε άλλες χώρες και όταν οι ίδιοι νοσηλεύουν ασφαλισμένους άλλων χωρών αλλά και να υπάρχει μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε στοιχεία και να κάνουμε έναν προγραμματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεγάλη δράση και όχι μικρή αυτή των διεθνών σχέσεων του οργανισμού. Ενδεικτικά να πω ότι έχουμε εισπράξει τα τελευταία χρόνια περίπου 700 εκατομμύρια από απαιτήσεις μας από ξένους φορείς και έχουν μεταβεί συνολικά δυόμιση χιλιάδες συμπολίτες μας στο εξωτερικό προκειμένου να κάνουν κάποιες ειδικές επεμβάσεις, να λάβουν κάποια ειδική θεραπεία που δεν πραγματοποιείται ακόμη στη χώρα μας.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ