Ζωγράφος χρησιμοποιεί το αίμα του για να δημιουργήσει πίνακες ζωγραφικής


Ο Φιλιππινέζος εικαστικός  Elito ‘Amangpintor’ Circa που έγινε διάσημος επειδή χρησιμοποίησε το ίδιο του το αίμα για να δημιουργήσει πίνακες σε καμβά προσελκύσει τόσο επαίνους όσο και επικρίσεις με την πάροδο των ετών για την τεχνική του. (Έχεις το γράμμα «x» στις παλάμες; Δες γιατί είσαι “σπάνιος/α” και τι συμβολίζει!)

Ο ο Elito Circa γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια που δεν είχε την πολυτέλεια να αγοράσει καλλιτεχνικά είδη και αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα μέσα, όπως δαμάσκηνα και ντομάτες καθώς και το ίδιο του το αίμα. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το αίμα όχι μόνο έκανε τους πίνακές του πιο ανθεκτικούς, καθώς ήταν πιο δύσκολο να σβηστεί από τον καμβά, αλλά και ότι έκανε τα έργα του δικά του με έναν τρόπο που δεν είχε φανταστεί ποτέ πριν.

«Τα έργα τέχνης μου είναι πολύ σημαντικά για μένα γιατί προέρχονται από εμένα, είναι από το δικό μου αίμα, το DNA μου είναι μέρος τους…». δήλωσε πρόσφατα ο Circa στο Reuters. «Η φιλοσοφία μου είναι ότι η ζωή είναι κυκλική και τα πάντα είναι ένας κύκλος, οπότε (το αίμα μου) είναι ένα εργαλείο που χρησιμεύει ως υπενθύμιση του από πού προέρχομαι».

https://youtu.be/ror3gddewYg

Κάθε φορά που ξύριζε το σώμα του, ο νεαρός Elito χρησιμοποιούσε το αίμα ως μπογιά, αλλά καθώς μεγάλωνε συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν ως σταθερή προμήθεια «μπογιάς», οπότε άρχισε να επισκέπτεται μια κλινική στη Μανίλα για να του το αφαιρούν περιοδικά. Σήμερα, περνάει από την κλινική περίπου μία φορά κάθε τρεις μήνες για να του πάρουν αίμα, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύει σε έναν καταψύκτη στο στούντιό του.

Παρόλο που ο Amangpintor έχει επικριθεί για τη χρήση του αίματος ως μπογιά στο παρελθόν, ο Φιλιππινέζος καλλιτέχνης έχει πάντα ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για το αίμα μέσω της τέχνης του.

«Οι άνθρωποι φοβούνται το αίμα. Επειδή στο μυαλό τους, το αίμα σημαίνει θάνατο», δήλωσε ο Circa σε συνέντευξή του. «Αλλά εγώ θέλω να διαστρεβλώσω… αυτή την πεποίθηση. Γι’ αυτό ασχολούμαι με τη χρήση του, γιατί θέλω οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι δεν είναι θάνατος, αλλά αγάπη και ζωή».

Δεν είναι σαφές πόσο αίμα του Elito Circa έχει αποθηκεύσει στο στούντιο τέχνης του, αλλά πρέπει να είναι πολύ, γιατί ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει τον επόμενο χρόνο τη μεγαλύτερη «ζωγραφική αίματος» που έχει γίνει ποτέ σε καμβά 100 μέτρων, θέτοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ