Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» στη Σουηδία για μπλακ άουτ τον χειμώνα


«Καμπανάκι» σε νοικοκυριά και εταιρείες για πιθανές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα, σήμανε η σουηδική κυβέρνηση λόγω της μείωσης των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Ο κίνδυνος διακοπών είναι υπαρκτός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Καρλ-Όσκαρ Μπολίν σε συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, ο υπουργός έδωσε μάλιστα και «πολεμικές» οδηγίες στα νοικοκυριά, όπως σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης να μαζευτούν σε ένα δωμάτιο ώστε να διατηρηθεί για περισσότερο η θερμότητα.

Οι επίσημες συστάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός ραδιοφώνου με μπαταρία, φακών, εμφιαλωμένου νερού και φαγητού που είναι εύκολο στην προετοιμασία.
Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ηλεκτροδότησης, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορεί να μείνει η οικογένεια για να διατηρείται η θερμότητα για μεγαλύτερη διάρκεια, συμπλήρωσε ο υπουργός. «Είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι, παρά όχι. Αυτό δεν είναι μια απόπειρα κινδυνολογίας», τόνισε ο Μπολίν.

Ο ίδιος σημείωσε: «Η Σουηδία δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αυτήν την κατάσταση». Οι τιμές ενέργειας στην Σκανδιναβία αυξήθηκαν φέτος εν μέσω φόβων ότι οι περικοπές στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ελλείψεις και η σουηδική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα προέτρεψε τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιλαμβάνουν την πιθανότητα σύντομων αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπών, διευκρίνισε ο υπουργός. «Αυτοί που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πρέπει επίσης να μπορούν να το κάνουν σε μια κρίση όπως μια διακοπή ρεύματος», είπε ο Μπολίν.

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall στις 2 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την επανεκκίνηση του πυρηνικού αντιδραστήρα της, Ringhals 4 για τις 23 Φεβρουαρίου, μια από τις πολλές διακοπές που έπληξαν την παροχή ρεύματος στη Σκανδιναβία.

Η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ζήτησε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν το έργο τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Κάτω από τα 100 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου – Πτώση 9%

Νέο κοίτασμα στην Κύπρο εντόπισε η κοινοπραξία ΕΝΙ-Total Energies

Πιο δύσκολη η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας το 2023



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ