Εορτολόγιο: Ξέρετε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου;


Μάθετε αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί που γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο προκειμένου να μην ξεχάσετε κανέναν και να δώσετε τις πιο ζεστές και ειλικρινείς σας ευχές σε όσους αγαπάτε και θέλετε στη ζωή σας!

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου

  • Αναστασία, Νατάσα, Νανά, Τασία, Σία
  • Τατία, Τάσα, Τέσα, Σάσα
  • Ζωΐλος, Ζωΐλα

Αγία Αναστασία Φαρμακολύτρια

Στις 22 Δεκεμβρίου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, της Αγίας Προστάτιδας απέναντι σε δηλητήρια και άλλες βλαβερές ουσίες. Η Μεγαλομάρτυς Αναστασία η μαρτύρησε στο Σίρμιο (Sremska Mitrovica, Σερβία) και είναι γνωστή με τον όρο «η Φαρμακολύτρια», αφού την τιμούσε πολύ καιρό η εκκλησία ως θεραπεύτρια.

Η Αναστασία ήταν από τη Ρώμη. Ήταν κόρη του Πραεπξτάτου και της Φαύστας και ήταν όμορφη στην εμφάνιση, ενάρετη και από πλούσια οικογένεια. Η μητέρα της την δίδαξε στην πίστη του Χριστού. Μετά το θάνατο της μητέρας της, παντρεύτηκε έναν ειδωλολάτρη που ονομαζόταν Πούπλιος Πατρίκιος. Υπέβαλε τη γυναίκα του σε ξυλοδαρμούς και θα την κρατούσε σκλάβα στο σπίτι. Υπέμεινε αυτά τα μαρτύρια για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αφού ο Πούπλιος πνίγηκε νωρίς στο γάμο τους.

Ως νεαρή χήρα, δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και αφιέρωσε κρυφά τον χρόνο της στους φτωχούς, αυτούς που ήταν στις φυλακές και εξυπηρετούσε τις ανάγκες τους καθημερινά. Έπλενε τις πληγές τους και κυρίως τους παρηγορούσε κατά τη διάρκεια της αγωνίας τους. Με τις προσευχές της θεράπευσε πολλούς από τις επιπτώσεις των φίλτρων, των δηλητηρίων και άλλων βλαβερών ουσιών. Οι πράξεις και τα θαύματά της εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή και η φήμη της οδήγησε στη σύλληψή της κάτω από τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Βασανίστηκε και υπέμεινε πολλά βασανιστήρια και τελικά θανατώθηκε από φωτιά το έτος 290.

Τον πέμπτο αιώνα τα λείψανα της αγίας μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου κτίστηκε και αφιερώθηκε σε αυτήν ναός. Αυτή ήταν η εκκλησία όπου μεταφέρθηκε ο Άγιος Ανδρέας για να θεραπευθεί από την ανοησία του, εκεί του εμφανίστηκε η Αγία Αναστασία σε όνειρο και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τον ασκητικό του άθλο. Αργότερα το κεφάλι της και το ένα της χέρι μεταφέρθηκαν στο Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολήτριας Χαλκιδικής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ