Νουί: «Ναι» στην αύξηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα


Η «σιδηρά κυρία» της Φρανκφούρτης υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχύτερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και επιβεβαιώνει ότι ο SSM «διενεργεί εις βάθος ανάλυση του σχεδίου Στουρνάρα».

Υπέρ της αύξησης των πλειστηριασμών τάσσεται η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), εκτιμώντας ότι θα ενισχύει την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Σε επιστολή της προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, η «σιδηρά κυρία» της Φρανκφούρτης υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που «επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν πιστώσεις και άρα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, στα μέτρα κατά των NPEs περιλαμβάνονται οι αναδιαρθρώσεις (ρυθμίσεις), οι κατασχέσεις και οι διαδικασίες αφερεγγυότητας, η πώληση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων και οι πωλήσεις μέσω τιτλοποιήσεων.

«Κατάλληλα θεσμικά πλαίσια που διασφαλίζουν άρτιες νομικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων προτύπων για την προστασία του καταναλωτή και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του SSM”, διευκρινίζει η κ. Νουί.

Στο μικροσκόπιο του Επόπτη το «Σχέδιο Στουρνάρα»

Ερωτηθείσα σχετικά με το σχέδιο που παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου, η κ. Νουί επιβεβαίωσε ότι ο SSM «διενεργεί εις βάθος ανάλυση του σχεδίου» τονίζοντας πάντως ότι «θα πρέπει ακόμα να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες και είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με την πιθανή αποτελεσματικότητα και την επίδρασή του στα διαθέσιμα ιδία κεφάλια των συστημικών ιδρυμάτων».

Η επικεφαλής του εποπτικού φορέα υπογράμμισε πάντως την απαράβατη αρχή του «state aid», δηλαδή του κανόνα της ΕΕ να μην διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων και σημείωσε ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να πληροί αυτόν τον όρο.

Θυμίζεται ότι η θητεία της κ. Νουί εκπνέει σε λίγες ημέρες και νέος επικεφαλής του SSM αναλαμβάνει από το 2019 ο Ιταλός Αντρέα Ενρία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ