Στο υπουργικό δράσεις για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία – Οι δέκα άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης για την ψυχική υγεία


Δύο σημαντικές δράσεις που έχουν αναληφθεί από το υπουργείο Υγείας συζητήθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς που συγκλήθηκε την Τετάρτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ψηφιακό φάκελο υγείας, ο οποίος – όπως είπε – έρχεται για όλους, καθώς πρόκειται για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία προωθεί η κυβέρνηση. Στο υπουργικό συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά τις μεταμοσχεύσεις και τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. «Η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, στη χώρα μας είμαστε ακόμη πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις. Νομίζω ότι γνωρίζουμε πια τους λόγους και έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο, για το πώς αυτή η ευρωπαϊκή υστέρηση, η αρνητική πρωτιά της πατρίδας μας μπορεί να διορθωθεί με συγκεκριμένα μέτρα αλλά και με μετρήσιμους δείκτες» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ενώπιον των υπουργών το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία. Με δέκα σημαντικούς τομείς δράσεων που αποσκοπούν στη δραστική βελτίωση των υπηρεσιών σε αυτό το πεδίο. «Και βέβαια, ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μπαίνει πολύ περισσότερο και στον δικό μας δημόσιο διάλογο, ώστε κάποια στιγμή να αφήσουμε πίσω μας στίγματα και προκαταλήψεις που έρχονται στην κυριολεξία από μία άλλη εποχή» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το εύρος του κυβερνητικού μας έργου, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές μας επιλογές».

Αποτελείται από 10 άξονες (5 κάθετους και 5 οριζόντιους).

  1. Στην κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης και στην ανάπτυξη υπηρεσιών για ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές,
  2. Στην ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα και στην ενσωμάτωσή τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία,
  3. Στην ανάπτυξη υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους, με έμφαση στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές,
  4. Στην ανάπτυξη ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών, καθώς και
  5. Στην ολοκλήρωση του Πανελλαδικού δικτύου Κοινωνικών Συνεταιρισμών για την κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.

Οι οριζόντιοι άξονες αφορούν:

  1. Στην καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης, της ποιότητας και ασφάλειας των υπηρεσιών και στην προαγωγή της έρευνας.
  2. Στη μείωση των ακούσιων εισαγωγών.
  3. Στην ένταξη των ψυχικά ασθενών στην αγορά εργασίας.
  4. Στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους, και τέλος,
  5. Στην ανάπτυξη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Μετά την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιήθηκαν 66 διαγωνισμοί για τη δημιουργία νέων κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας, και έπονται άμεσα ακόμη 40. Επιδίωξη είναι ένα νέο, καινοτόμο σύστημα ψυχικής υγείας, που δεν εστιάζει μόνο σε υπηρεσίες και δομές, αλλά προτεραιοποιεί την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας και ευεξίας όλων των συνανθρώπων μας. Ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό μοντέλο ψυχικής υγείας με ορίζοντα τον 21ο αιώνα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ