Σκορδοψωμάκια γιορτινά με χειμωνιάτικο pesto


Υλικά
Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (κίτρινο, σκληρό, γνωστό και ως αλεύρι για ζυμώματα)
2 κουτ. σούπας αλεύρι απλό, για το πασπάλισμα
300 ml χλιαρό νερό
15 γρ. νωπή μαγιά
1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, χοντροσπασμένα
50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
Για το pesto

τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο καυκαλήθρες
τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανό
100 ml ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Πέστο: Βάζουμε όλα τα υλικά στο BLENDER και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Την αφήνουμε κατά μέρος.

Ζύμη: Ρίχνουμε τον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το νερό και τα δουλεύουμε με το ΓΑΝΤΖΟ για ζύμες, σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο ζυμάρι. Σκεπάζουμε τον κάδο με πετσέτα και τον αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη. Θρυμματίζουμε τη μαγιά μέσα στη ζύμη και ζυμώνουμε ξανά με τον ΓΑΝΤΖΟ, αυτή τη φορά σε υψηλή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά, μέχρι η μαγιά να ενωθεί καλά με την υπόλοιπη ζύμη.

Προσθέτουμε 5-6 κουτ. σούπας pesto και τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενωθούν στη ζύμη. Αν περίσσεψε πέστο, το βάζουμε σε μικρό βαζάκι, το σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και το φυλάμε για καιρό στο ψυγείο. Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια, αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι και το κόβουμε σε 6-8 κομμάτια. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό σημείο, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, τα πασπαλίζουμε με λίγο απλό αλεύρι, τα σκεπάζουμε ξανά με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στο χλιαρό σημείο που τα αφήσαμε πιο πριν, μέρος, για 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά. Αφαιρούμε την πετσέτα και ψήνουμε τα ψωμάκια για περίπου 45 λεπτά (ή και λίγο λιγότερο), σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν όμορφα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ