Ποιοι χάνουν το ακίνητό του λόγω Κτηματολογίου και ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν από εδώ και πέρα


Ο νόμος του κτηματολογίου, προβλέπει ότι με την πάροδο συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από την ημερομηνία λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου, όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση για να δηλώσει το ακίνητό του, τότε το… χάνει. Τα περίφημα “αγνώστου ιδιοκτήτη” γίνονται πλέον ιδιοκτησία του κράτους και το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να αξιώσει χρηματικής αποζημίωσης. Έχουμε να δούμε πολλά από εδώ και στο εξής καθώς σε αρκετές περιοχές, ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει.

Το εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα… υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η ομοσπονδία, δίνει και τον αναλυτικό πίνακα με τις… ημερομηνίες λήξης των κτηματολογικών γραφείων που έχουν ήδη ιδρυθεί ώστε να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης τι ακριβώς του γίνεται. Το fpress.gr επεξεργάστηκε τον πίνακα. Πρόσθεσε και τις διευθύνσεις των γραφείων ώστε να γνωρίζετε που θα πρέπει να απευθυνθείτε ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό σας.
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, δόθηκε τρίμηνη παράταση της αποκλειστικής προθεσμίας για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν το 2006 και η αρχική δεκατετραετής προθεσμία έληγε εντός του 2018. Η διάταξη αφορά δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε όλη τη χώρα, καταχωρημένα ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” για τα οποία αν χαθεί η προθεσμία, χάνεται και η κυριότητα.
“Η ρύθμιση αυτή είναι ανεπαρκής διότι η παράταση αυτή σκόπιμα εξαιρεί τόσο τις 21 περιοχές της χώρας που η προθεσμία έληξε από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο του 2017 και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ήδη άρχισαν να περιέρχονται στο κράτος, όσο και τις 14 περιοχές που η προθεσμία δικαστικής διεκδίκησής τους έληξε το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ. Αυτές τις περιοχές μπορείτε να τις εντοπίσετε εύκολα στον σχετικό πίνακα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ